Vrijdag 27/01/2023

DMust

Tom Lenaerts geeft zijn 5 tv-tips voor het najaar

Tom Lenaerts. Beeld Karoly Effenberger
Tom Lenaerts.Beeld Karoly Effenberger

Tom Lenaerts (47) gidst ons door de televisieprogrammatie. Zelf keert de tv-maker dit najaar terug als quizmaster van Kalmte kan u redden op Eén. Met zijn productiehuis Panenka werkt hij ook aan een nieuw seizoen van Winteruur op Canvas. Dit zijn de vijf nieuwe programma's waar hij zelf het meest naar uitkijkt.

RB

1. Het goeie leven

Meer dan 700 duo's met een passie voor koken stelden zich kandidaat voor een nieuw programma met tv-tuinman Wim Lybaert. Met twaalf van hen gaat hij terug naar de basis, op een braakliggend terrein in Drongen. Alles wordt zelf gekweekt en bereid. Puur natuur, en met echt vuur.

Tom Lenaerts: "Ik heb heel lang met Wim gewerkt en weet dat hij een topper is. Schoon om te zien hoe zijn rol hier helemaal samenvalt met wie hij werkelijk is. Want echt, nergens kun je zo goed eten als bij Wim thuis."

Ook het moestuingegeven in dit back to basics-format kan Lenaerts bekoren. "Wij hebben zelf een moestuin en dat vind ik superontspannend. Nee, Wim heeft me niet op weg gezet. Al sturen we elkaar wel regelmatig foto's van onze aubergines. (lacht) Maar nu ben ik wel héél persoonlijk aan het worden."

Uiteindelijk moeten de duo's met hun zelfgekweekte groenten aan de slag achter het fornuis. Elke week werken ze rond een bepaald thema. Bekende chefs als Jeroen Meus, Peter Goossens, Sergio Herman en Kobe Desramaults komen de resultaten beoordelen. De winnaar mag zich de meester van het goeie leven nomen.
Vanaf 13/9 elke dinsdag om 20.40 uur op Eén

2. Sorry voor alles

De makers van Sorry voor alles hebben zeven onbekende Vlamingen een maand lang gevolgd en ingegrepen in hun dagelijkse doen. Zo spelen ze zelf de hoofdrol in enkele verborgen camerafilmpjes. Na afloop lokt gastheer Adriaan Van den Hoof hen naar de studio. Daar worden ze centrale gast in hun eigen show, en spelen ze de quiz van hun leven.

"Het is een idee dat tientallen tv-makers weleens hebben gehad. Het appelleert aan een soort kinderdroom, alsof heel de wereld wordt geregisseerd. Maar niemand heeft het ooit echt gemaakt, omdat het enorm moeilijk is. Je weet ook nooit zeker wat het eindresultaat zal geven."

De afgelopen maanden maakte Lenaerts' productiehuis de Eén-zomerquiz Switch, dat dezelfde presentator deelt. "Elke keer als ik Adriaan zag, begon hij er met veel enthousiasme over te vertellen. Alle echo's die ik over Sorry voor alles opvang, zijn positief. Al kan dat ook gevaarlijk zijn: bij hoge verwachtingen kijken critici helaas met een andere blik. Maar hoge verwachtingen zijn eigenlijk vooral een compliment."

Al bij al is Sorry voor alles vooral een feelgoodprogramma, dat voor de terugkeer van Lenaerts met zijn Kalmte kan u redden de zondagavondtraditie van Eén hoog moet houden.
Vanaf 4/9 elke zondag om 20.30 uur op Eén

null Beeld VRT - Lies Willaert
Beeld VRT - Lies Willaert

3. Culture Club

Canvas waagt zich binnenkort weer aan een volwaardig cultuurprogramma. Daar wordt door de sector al lang naar uitgekeken, al schuilt er ook een groot risico in.

"Je kunt nu al zeggen dat Culture Club met argusogen bekeken zal worden. Iets maken voor de culturele sector is altijd een soort kamikaze, omdat het een publiek is dat anders zelden televisie kijkt of daar toch een beetje smalend over doet. De makers moeten een dik vel hebben."

Maar Lenaerts gelooft in het presentatieduo, Sofie Lemaire en Bent Van Looy. "Met Sofie heb ik al samengewerkt (Lemaire was een van Lenaerts copresentatoren van 'De kruitfabriek' op VIER, RB.) en Bent heb ik al een aantal keer ontmoet. Die twee samenzetten, dat kan heel tof worden."

Ook De Morgen-columnist Stijn Van de Voorde breekt een lans voor het nieuwe cultuurprogramma.
Vanaf 16/9 elke vrijdag om 21 uur op Canvas

4. 4 X 7

Deze nieuwe documentairereeks doet exact wat het zegt. Per aflevering krijgt u vier verhalen van telkens zeven minuten te zien. En dat van de hand van oude rotten als Paul Jambers en Marc Didden, over professionals als Dimitri Van Zeebroeck en Sarah De Bisschop, tot jonge veulens als Iedereen beroemd-reporter Lidewij Nuitten en Evy De Ceur.

Lenaerts: "Een idee kan goed zijn op papier, maar uiteindelijk hangt alles af van de uitwerking. Dit programma wordt gemaakt door productiehuis De chinezen en ik ken de makers. Ik weet dus wie er aan het fornuis gaat staan, dat zijn mensen die kunnen koken. En het ligt in hun natuur om méér dan hun best te doen."

Voor Canvas is het format een manier om het brede potentieel aan audiovisueel talent een plaatsje in de programmering te geven. "Zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of met een migratieachtergrond: wie een sterk verhaal heeft, krijgt van ons volledige vrijheid", zegt netmanager Reinhilde Weyns. "Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen."

Want ook na uitzending mag elke minidocu haar eigen leven leiden via het online platform van de zender.
Vanaf 7/9 elke woensdag om 21 uur op Canvas

5. Callboys

Callboys is het nieuwe geesteskind van regisseur en scenarist Jan Eelen. Het is een fictiereeks met de humor die we nog kennen van In de gloria en Het eiland, en met eenzelfde dramatische laag als De ronde. Alles draait om drie bevriende gigolo's en hun manusje-van-alles, gespeeld door Matteo Simoni, Rik Verheye, Stef Aerts en Bart Hollanders.

Tom Lenaerts: "Ik ken de acteurs van hun theaterwerk bij FC Bergman. Tegelijk heb ik erg veel respect voor Jan Eelen. Ik heb lang genoeg met hem gewerkt om te weten dat de lat voor hem nooit hoog genoeg kan liggen. Puur op basis van die bundeling van talent weet ik dat ik me zal verliezen in deze reeks."

Veel naakt op de set van 'Callboys'. Onze fotograaf Thomas Sweertvaegher ging er achter de schermen kijken.
Vanaf 8/9 elke donderdag op VIER

Callboys. Beeld VIER
Callboys.Beeld VIER

DMtips

Spoed 24/7
Eén speelde zes weken lang vlieg aan de muur op de spoedafdeling van het Gasthuisberg in Leuven. En dat mag u gerust letterlijk nemen. Er werd dag en nacht gefilmd met maar liefst 60 vaste camera's.
Vanaf 29/8 elke maandag om 20.40 uur op Eén

Virunga
Vijf nieuwe Vlaamse hulpverleners trekken naar Virunga waar piloot Anthony Caere intussen werkt. Een derde luik van de gevierde reeks van Geronimo.
Vanaf 31/8 elke woensdag om 21.20 uur op Eén

Cordon 2
Hoewel er maar één seizoen was gepland, werd het verhaal van Cordon eigenlijk niet mooi afgerond. Dit tweede seizoen pikt de draad op waar de spannende reeks ze liet liggen: in een van de wereld afgesloten stukje Antwerpen.
Vanaf september op VTM

Alloo bij
Reportagemaker Luk Alloo mocht de voorbije maanden zes interessante Vlamingen volgen. Het portret dat hij schetst, zal mogelijk uw mening over deze personen grondig bijstellen.
Dit najaar op VTM

Lotgenoten
De reportagereeks met VTM-journaliste Julie Colpaert werd na 22 maart uitgesteld. Maar dit najaar zoemt de zender alsnog in op enkele grote rampen in België die nog altijd nazinderen bij slachtoffers, hulpverleners en nabestaanden.
Dit najaar op VTM

Hotel Römantiek
VIER stelt zich de vraag hoe senioren daten. Honderden 65-plussers stelden zich kandidaat. Het feit dat Woestijnvis het programma maakt, doet alvast vermoeden dat dit geen uitlachtelevisie wordt.
Dit najaar op VIER

Mr Robot
Deze Golden Globes winnende psychologische thrillerreeks komt naar het vernieuwde tweede net van Medialaan. Mr Robot gaat over de sociaal gestoorde en aan morfine verslaafde jonge computerprogrammeur Elliot Alderson.
Dit najaar op Q2

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234