Donderdag 21/10/2021

Tobback koelt woede op 'Terzake'

null Beeld VRT
Beeld VRT

Bruno Tobback (sp.a) raast een dag na de opnames van 'Terzake' nog steeds na over zijn duel met Carl Devos (UGent). Wat een inhoudelijk debat moest worden, draaide uit op een bits en bijwijlen agressief dovemansgesprek. Tobback legt de schuld voor die ontsporing bij de openbare omroep.

Wanneer Carl Devos er het rapport van sp.a voorlegt aan Bruno Tobback, gaat die na twee minuten door het lint. De kritiek dat de socialisten verantwoordelijk lijken voor de torenhoge kosten van de sociale zekerheid en een uitgewoond discours brengen, doet bij de voorzitter de zenuwen knappen. "Ons sociaal model is het beste van heel Europa", kaatst hij terug. "Het is onzin dat ons model niet betaalbaar is."

Een dag later is de woede van de Leuvenaar nog steeds niet bekoeld. "Ik begrijp dat 'de audit' een gimmick is die het programma geestig moeten maken", loopt hij af. "Maar het kan toch niet dat die auditeurs zonder enige tegenspraak politieke partijen mogen fileren? De helft van de tijd gaat op aan lapzwansen die onzin mogen debiteren. Dit klopt niet voor een openbare omroep."

4.000 euro per maand
Naast het format stoort de samenstelling van het panel de socialistische voorzitter. "Tussen de auditeurs zitten ondernemers, een sportjournalist, een journalistieke fan van Bart De Wever en de hoofdredactrice van een ondernemersgazet." Tobback doelt onder meer op marketingexperte Aline Julia, ex-reclamemaker Guillaume Van der Stighelen, Hans Vandeweghe (De Morgen), Jan Segers (Het Laatste Nieuws) en Isabel Albers (De Tijd). "Waarom niet iemand die geen 4.000 euro per maand verdient? Waarom niet iemand die voor een baas werkt of moet rondkomen met 1.200 euro?"

De auditeurs lijden voor sp.a aan 'de mediaziekte van deze tijd'. "Zij bleven veel te veel hangen bij de perceptie en de marketingtoestandjes. Hoe kan een politicoloog zich hiertoe lenen? De hele samenleving betaalt hem net om verder te kijken dan de perceptie."

De geviseerde politicoloog neemt de aanval gelaten op. "Niks tegen Bruno Tobback, maar een voorzitter die zo reageert, is niet slim", pareert Devos. Hij betreurt dat Tobback de aanval zo persoonlijk opnam en problemen maakt van de boodschapper én het format. Het auditcomité kan volgens hem net wel een inhoudelijk debat inleiden.

Devos: "Tobback had elk argument met inhoud kunnen counteren. Helaas heeft hij dat niet gedaan. Heel veel specialisten stellen dat de sociale zekerheid haar limieten bereikt heeft. Heel veel gewone mensen maken zich hier ook zorgen om. Dat lijkt me dus geen onzin of zever."

Lijf-aan-lijfgevecht
Het zint Devos niet dat hij door de politici in de rol van tegenstrever of concurrent geduwd kan worden. Met de redactie van 'Terzake' werd dan ook afgesproken dat de journalist aan tafel elke poging tot lijf-aan-lijfgevecht zal afblokken. VRT blijft, net als Devos, achter het format van de auditeurs staan.

"Het is nooit de bedoeling geweest dat dit een representatief staal zou zijn van de bevolking", zegt Carl Voet, de hoofdredacteur Actuaprogramma's Televisie bij de VRT. "Het panel bestaat uit mensen met een mening die een enkel een voorzet geven tot de discussie in de studio. Elk format is een voetbalveld. Het hangt af van de spelers welke match zij ervan maken."

Tobback ziet nog steeds geen graten in zijn acte de présence. "Ik heb mij eens goed laten gaan", grijnst hij. "Dat lucht altijd op."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234