Woensdag 26/02/2020
Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

DM Zapt

Tip: Verlaat vanavond de veilige koldercocon van 'De slimste mens' en rep u naar PlattelandsTV

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over PlattelandsTV.

Wijlen Gerard Reve – God hebbe zijn ziel alsmede zijn aan flarden gezopen lever – noemde zijn televisietoestel 'de verrekijk'. Dat woord vat mooi samen waarvoor televisie ooit is uitgevonden: ons een kijk geven op verre werelden.

Een zender die dat vandaag uitstekend doet, is PlattelandsTV. U lacht nu, maar ik ben even ernstig als Theresa May in haar brexitmoeras.

Hoewel de wereld van PlattelandsTV – laten we hem gemakshalve West-Vlaanderen noemen – zich fysiek op nauwelijks honderd kilometer van de mijne bevindt, ben ik er mentaal wellicht vijfduizend kilometer van verwijderd.

In mijn universum zijn koeien dieren die naar treinen kijken, worden weiden pas interessant als er tien centimeter sneeuw op ligt en zijn boerderijen familiebedrijven die stank produceren. Als ik bij wijze van hoge uitzondering toch eens op het platteland gespot word, is dat niet in gewatteerde gummilaarzen en een veldjack met comfortabele pasvorm, maar in onaangepaste Chelseaboots en een allesbehalve waterdichte blazer.

Precies daarom is PlattelandsTV (nummer 22 bij Telenet en 95 bij Proximus) in mijn ogen ongemeen boeiende televisie: de zender neemt me mee naar verborgen werelden en onbekende samenlevingsvormen.

Een reportage in het programma Buitenleven leerde me dat landbouwers op een verloren zondagnamiddag weleens meedoen aan een pikdorserrace. Ze doen dat op een omloop vergelijkbaar met een motorcrossparcours en in pikdorsers die zo veel rook produceren dat je al na vijf minuten niet meer kunt zien wie er op kop rijdt. 

Maar dat laatste is niet erg. In het pikdorsercircuit is drinken belangrijker dan winnen en de slappe lach krijgen deugddoender dan een ereplaats veroveren. Je kunt er kaliumcyanide op innemen dat pikdorserfans zich tijdens het beoefenen van hun hobby beter amuseren dan voetbalsupporters.

Urban street fishing

Tijdens het programma Vissersklap ontdekte ik dan weer dat er een nieuwe hengelsportdiscipline bestaat: urban street fishing. Oftewel: aan de oevers van stedelijke wateren onschuldige baarsjes aan de haak rijgen. De PlattelandsTV-journalist vertelde dat een wedstrijd urban street fishing tegenwoordig vlot honderdvijftig deelnemers lokt. Het is een kwestie van tijd voor onze steden meer vissers dan hipsters tellen.

En zo doet PlattelandsTV wat Eén, VTM en Vier te vaak nalaten: mijn nieuwsgierigheid tikkelen. De grenzen van mijn eigen microkosmos doorbreken.

Volgens het CIM bereikt PlattelandsTV dagelijks meer dan 200.000 kijkers. Het lijkt aannemelijk dat die zich voornamelijk in la Flandre profonde situeren. En dat is jammer. Je zou willen dat net theatermakers en journalisten naar PlattelandsTV kijken. En land- en tuinbouwers naar Culture Club. Een afstandsbediening dient ook om jezelf uit je vertrouwde biotoop te katapulteren.

Tip: verlaat vanavond de veilige koldercocon van De slimste mens ter wereld en rep u naar PlattelandsTV. Wordt u er geen completer mens van, dan kent u morgen tenminste de genomineerden voor Paard Van Het Jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234