Vrijdag 31/03/2023

InterviewGalleryViewer

Tim Van Steenbergen: ‘Kunst is een emotie, het is de textuur die je moet kunnen zien of voelen’

null Beeld Luc Daelemans
Beeld Luc Daelemans

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wát kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: de keuze van Tim Van Steenbergen (couturier, 43 jaar)

Oscar van Gelderen

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is in de eerste plaats voor mij een dagelijkse inspiratiebron, die veel gebruikt wordt in mijn werk als modeontwerper en als kostuum- en decorontwerper. Het is voor mij ook een essentieel onderdeel van wat een cultuur juist zo eigen maakt.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Kunst is eigenlijk altijd wel aanwezig geweest in mijn leven. Ik had een grootvader die architect was, en daarbij zeer geïnteresseerd was in de kunsten. Anderzijds was mijn moeder, die ook zelf schilderde, vooral gericht op hedendaagse kunst.”

Tim Van Steenbergen Beeld GalleryViewer
Tim Van SteenbergenBeeld GalleryViewer

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Veelal bekijk ik in eerste instantie kunst online (zeker in deze bevreemdende tijden). Maar liever zoek ik de kunstwereld op via de Antwerpse galeriewereld.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik bekijk kunst het liefst in een galerie of museum. Kunst is een emotie, het is de textuur die je moet kunnen zien of voelen en die je dan kan raken of eerder afstoten.”

Les Monseigneurs - Study No. 5 (2020), BruthausGallery Beeld GalleryViewer
Les Monseigneurs - Study No. 5 (2020), BruthausGalleryBeeld GalleryViewer

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Er is geen duidelijk afgelijnd plan, het zijn eerder momentopnames waarbinnen ik echt iets mooi vind of door een werk emotioneel geraakt kan worden.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop vooral kunst binnen de galeriewereld, omdat je daar toch ook geadviseerd kan worden en in contact kan komen met de leefwereld van de kunstenaar en met het verhaal achter de werken.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wij zijn het steeds eens over een bepaalde aankoop. Ik koop nooit zonder te overleggen, dus elke aankoop is eigenlijk een gezamenlijke aankoop en vertelt iets over wie we zijn als koppel.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Vele van de werken die we thuis hebben hangen, zijn aangekocht bij galerie Callewaert Vanlangendonck. Ik ben voor mijn eigen werk ook heel erg geïnspireerd door de esthetiek van de jaren vijftig. De link die de galerie maakt tussen deze periode en hedendaagse jonge kunstenaars is voor mij dan ook een sterk, interessant verhaal.”

Guy Vandenbranden - Composition (2000), Callewaert Vanlangendonck Gallery Beeld GalleryViewer
Guy Vandenbranden - Composition (2000), Callewaert Vanlangendonck GalleryBeeld GalleryViewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Als ik een onbeperkt budget had, dan kocht ik werk van Mark Rothko aan. Gewoon de kracht van de kleur, de kracht van de texturen. Ook het werk van Cy Twombly zou een meerwaarde voor mijn persoonlijke leefruimte kunnen zijn; ik houd enorm van de kracht en tegelijk de poëzie van zijn werk. Een gelaagdheid waar je stil van wordt.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik leerde Les Monseigneurs twee jaar geleden kennen, als voorzitter voor de BKRK-award. De combinatie in het werk tussen ambacht en artistieke visie is enorm spannend om te ontdekken.

“Zijn sterke geometrische composities en krachtige lijnen maken Guy Vandenbranden voor mij een echte visionair, iemand die voor was op zijn tijd.

“Ik vermeld graag de jonge kunstenaar Jeff Meyer naast een icoon als Guy Vandenbranden. Zijn keuze om werk in beton te maken is voor mij een ijzersterke interpretatie van het begrip ruimte en tijd. Nooit had ik vermoed dat beton zo veel emotie kon oproepen.”

Jef Meyer - Composition (2019), Callewaert Vanlangendonck Gallery Beeld GalleryViewer
Jef Meyer - Composition (2019), Callewaert Vanlangendonck GalleryBeeld GalleryViewer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234