Zaterdag 22/02/2020

incestbeschuldiging

"Tijd voor harde vragen aan Woody Allen"

Woody Allen op de rode loper van Cannes met zijn 35 jaar jongere vrouw Soon-Yi Previn.Beeld Photo News

De voorstelling van Woody Allen's nieuwe film in Cannes werd overschaduwd door nieuwe beschuldigingen over misbruik van zijn dochter Dylan, deze keer geuit door zijn zoon Ronan. Zelf journalist hekelt hij het stilzwijgen van de filmpers en Hollywood. "Dit is niet enkel verkeerd. Het is gevaarlijk."

Het Cannes Film Festival opende gisterenavond met de nieuwe film van Woody Allen, Cafe Society. Er was een rode loper waarop de gevierde 80-jarige Amerikaanse regisseur met zijn tweede vrouw (en geadopteerde dochter) Soon-Yi Previn poseerde met actrices en acteurs zoals Kristen Stewart en Jesse Eisenberg. Er was een persconferentie. Alleen werden daar volgens Allen's enige biologische zoon, Ronan Farrow, niet de juiste vragen gesteld.

In een snoeihard opiniestuk in The Hollywood Reporter haalde Farrow daags voordien al uit naar de pers en Hollywood omdat ze zijn vader op een sokkel hijsen zonder harde vragen te stellen over aanhoudende beschuldigingen van incest - begin jaren negentig, met zijn toen 7-jarige dochter Dylan.

"'Het is niet de tijd, niet de plaats. Je doet zoiets niet'," schetst Ronan Farrow de sfeer in Cannes. Dat vindt hij wraakroepend. "Dit soort stilte is niet enkel verkeerd. Ze is gevaarlijk. Ze stuurt een boodschap aan slachtoffers dat de pijn om naar buiten te treden het niet waard is. Het stuurt ook een boodschap over wie we zijn als samenleving, wat we over het hoofd zien, wie we negeren, wie telt en wie niet."

De beschuldigingen door Dylan, de dochter die Allen adopteerde met zijn eerste echtgenote Mia Farrow, doken voor het eerst op in 1992. De filmregisseur van klassiekers zoals 'Annie Hall', 'Hannah and her sisters' en 'Manhattan' ontkende meteen. Na een gerechtelijk onderzoek in 1993 volgde ook geen aanklacht. Dylan bleef wel bij haar verhaal. In februari 2014 schreef ze een open brief in The New York Times. Ze herhaalde haar beschuldiging, voor het eerst in het publiek. "Woody Allen is een levend testament voor de wijze waarop onze samenleving de overlevers van seksuele aanranding en misbruik faalt." Allen diende haar van antwoord. "Ik molesteerde Dylan niet. Elk rationeel persoon ziet het manoeuvre voor wat het is", schreef hij. De zaak verdween uit de aandacht, meestal afgedaan als een pijnlijke familievete.

Dylan Farrow (l.) en haar moeder Mia.Beeld Getty Images for Time

Spin machine

Nu legt Ronan Farrow uit waarom. Collega-journalisten lieten zich volgens hem jarenlang door de PR-machine van zijn vader om de tuin leiden. "Dagelijks kreeg ik van collega's mails geforward van Allen's machtige publicist, dezelfde die vroeger al een campagne leidde om de seksuele relatie goed te praten die hij had met één van mijn andere zussen (Soon-Yi). De mails bevatten 'talking points' die omgebogen konden worden in verhalen, met aanbiedingen voor interviews met therapeuten, advocaten, vrienden,... die de jonge vrouw die een machtige man aanviel omschreven als gek, gecoacht of wraakzuchtig. Ze verschenen eerst op blogs, daarna in prestigieuze publicaties die de talking points herhaalden - een zichzelf in stand houdende spin machine."

Vooral de Hollywood-pers werd volgens Ronan voor het blok gezet. Allen's publicist is aanspreekpunt voor een telefoonboek met sterren, van Will Smith tot Meryl Streep. "De ontvangers van de PR-blitz vroegen zich af of een afwijking van de talking points de toegang tot andere A-cliënten in gevaar zou brengen." Uitgevers maakten dezelfde keuzes. "Toen mijn zus voor het eerst besliste te praten trok ze naar meerdere kranten - de meesten weigerden."

De NYT gaf Dylan uiteindelijk 936 woorden, in een artikel met kanttekeningen. Het antwoord van haar beroemde vader kreeg dubbel zoveel ruimte, in de printeditie, zonder kanttekeningen - "een krachtige herinnering hoe verschillend onze pers kwetsbare klagers en machtige beschuldigden behandelt".

Schaamte

Ronan noemt Hollywood in hetzelfde bedje ziek. "Het kwetst mijn zus, telkens als één van haar helden zoals Louis C.K, of een ster van haar leeftijd, zoals Miley Cyrus, met Woody Allen werkt."

Ook zelf slaat hij een mea culpa. "Misschien boog ook ik voor de druk. Ik werkte hard om me te distantiëren van mijn pijnlijke familiegeschiedenis, dus vermeed ik gedurende jaren elk commentaar. Aanvankelijk smeekte ik mijn zus zelfs niet met de pers te praten. Daar schaam ik me vandaag voor."

Nu zegt hij haar te geloven. "Zelfs als vijfjarige was ik verontrust over mijn vaders vreemde gedrag rond haar: in haar bed klimmen in het midden van de nacht, haar dwingen om op zijn duim te zuigen - gedrag dat hem aanzette om nog voor de beschuldigingen werden geuit in therapie te gaan voor zijn ongepaste handelingen met kinderen." Ook wijst hij nog eens op de juridische motivatie om Allen het hoederecht te ontnemen: "Maatregelen moeten genomen worden om (Dylan) te beschermen (tegen zijn ongepast gedrag)."

Woody Allen met zijn vrouw Soon-Yi.Beeld Photo News

Allen werd weliswaar niet veroordeeld voor aanranding maar de openbare aanklager motiveerde zijn beslissing om de vervolging te staken door te wijzen op de "kwetsbaarheid van het kindslachtoffer" - volgens haar broer "diep getraumatiseerd".

Ronan zegt te hopen dat de media nu toch voor bewustmaking zal zorgen, wat zijn zus en andere slachtoffers hun eigenwaarde kan teruggeven. "We zijn getuige van een opmerkelijke verandering in de wijze waarop we praten over seksuele aanranding en misbruik", schrijft hij. "Er is meer werk te doen om een cultuur uit te bouwen waar vrouwen zoals mijn zus niet langer behandeld worden alsof ze onzichtbaar zijn. Het is tijd om een aantal harde vragen te stellen."

In Cannes gebeurde dat nog niet, al polste een enkele verslaggever naar Allen's voorkeur om altijd relaties van oudere mannen met veel jongere vrouwen in zijn films te tonen. Zijn antwoord: "Wat zegt ze? Mijn hoorapparaat werkt niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234