Donderdag 23/03/2023

AchtergrondNetflix

Tiger King seizoen 2: Netflix zorgt ervoor dat u niet kúnt wegkijken

Joe Exotic in ‘Tiger King’. Beeld Netflix
Joe Exotic in ‘Tiger King’.Beeld Netflix

Joe Exotic zit een celstraf van 22 jaar uit en Carole Baskin probeerde via de rechter te voorkomen dat ze te zien zou zijn in het tweede seizoen van Tiger King. Vanaf morgen kunnen we zelf vaststellen of de kat op z’n pootjes terechtkomt.

Mark Moorman

De première van het eerste seizoen van Tiger King, met de door de meeste mensen vergeten ondertitel Murder, Mayhem and Madness, was op 20 maart 2020. Het werd al in die eerste week een van de best bekeken shows in de geschiedenis van Netflix, en na een maand had de serie ruim 64 miljoen kijkers op de teller. Het was een ouderwetse, wereldwijde hit, waarvan nooit helemaal te achterhalen is (algoritmes ten spijt) waar de populariteit vandaan komt. Zie ook Squid Game.

De lancering van Tiger King viel in vele landen samen met de aankondiging van een eerste lockdown. Veel mensen zaten noodgedwongen thuis, en helemaal klaar om het verhaal van Joe Exotic en zijn vete met Carole Baskin tot zich te nemen.

Hoe zat het ook alweer? Joe Exotic, bijgenaamd ‘de Tijgerkoning’, was eigenaar van een privédierentuin in Wynnewood, Oklahoma. Carole Baskin was eigenaar van de Big Cat Rescue in Tampa, Florida. Baskin zei zich te bekommeren om het lot van grote katten in gevangenschap, terwijl Exotic haar ervan betichtte zelf ook een dierentuin te exploiteren, en haar concurrenten met mooie praatjes over dierenwelzijn hun winsten te willen afpakken. Deze mensen ‘excentriek’ noemen, dekt de lading niet bepaald.

Los van deze centrale personages schetste Tiger King een bizarre subcultuur van privédierentuinen en hun eigenaren, die allemaal in de ban leken van een geperverteerde versie van de Amerikaanse droom. Ze waren bewapend tot op de tanden, geobsedeerd door de handel in jonge leeuwen en tijgers, en afficheerden zich ondertussen als grote dierenvrienden. Maar Joe Exotic had nog meer pijlen op zijn boog: als countryzanger, als presidentskandidaat (waarom niet?) en als gekwelde minnaar in een nogal onoverzichtelijke polygame relatie, waar je wel een murder board of crazy wall (bekend uit zo ongeveer alle krimi's) op kon loslaten.

Fokprogramma

Neem alleen al het fokprogramma dat Joe Exotic probeerde uit te voeren in zijn dierentuin, als dokter Frankenstein van het grotekattenwezen. Deze experimenten worden in de eerste serie nauwelijks aangestipt, maar journalist Robert Moor beschreef in een stuk in New York Magazine uitvoerig hoe de tijgerkoning ervan overtuigd was dat hij door het eindeloos blijven kruisen van tijgers en leeuwen (de zogenoemde ‘lijgers’) hij uiteindelijk weer bij de prehistorische sabeltandtijger zou uitkomen. Resultaat was een groot aantal (reusachtige) katachtigen met een ernstige identiteitscrisis en extreme gezondheidsproblemen.

De sterkste kritiek op het eerste seizoen kwam uit de dierenwelzijnshoek, waar men aankaartte dat het droeve lot van de grote katten er wel heel bekaaid vanaf kwam.

Carole Baskin in ‘Tiger King 2'. Beeld Netflix
Carole Baskin in ‘Tiger King 2'.Beeld Netflix

Om vast op de zaken en het tweede seizoen vooruit te lopen: Joe Exotic zit inmiddels een gevangenisstraf van 22 jaar uit voor het beramen van een moordaanslag op Carole Baskin. Ondanks deze behoorlijk belastende kwestie is men er in kringen van Tiger King-fans nog steeds van overtuigd dat Carole Baskin de verpersoonlijking van het kwaad is. Want was zij niet de nemesis van Joe en was haar eerste, steenrijke echtgenoot niet onder verdachte omstandigheden verdwenen in 1997?

Baskin probeerde afgelopen week via de rechtbank af te dwingen dat er geen beeldmateriaal van haar gebruikt zou worden in het tweede seizoen, omdat ze naar eigen zeggen geen toestemming had gegeven, maar vermoedelijk ook omdat haar medewerking aan het eerste seizoen haar in de positie van iedereens favoriete moordverdachte had gebracht. Zonder, dat moet nog maar eens worden herhaald, dat daar een spoor van bewijs voor was en zonder dat ze daar ooit officieel van verdacht werd. Maar de officieuze jury op sociale media zag het anders: Joe zit onschuldig vast en Baskin loopt ten onrechte vrij rond. Het verweer van Netflix: lees het contract nog maar eens goed na. Ze had haar ziel aan de streamingsdienst verkocht en Netflix maakte wel uit wat ze over haar beweerden.

Joe Exotic in ‘Tiger King 2'.  Beeld Netflix
Joe Exotic in ‘Tiger King 2'.Beeld Netflix

De meeste Amerikaanse tv-critici beschreven de nationale obsessie met Tiger King in maart 2020 als een kettingbotsing waar je niet van kan wegkijken. “Het is een zootje”, schreef The New York Times over de over een periode van vijf jaar verzamelde beelden van de dierentuin van Exotic, “maar het is allemaal zo uitzinnig dat dit nauwelijks ter zake doet.” De recensie in de New Yorker had als kop: I Clicked and Seven Hours Passed, een fraaie generieke beschrijving van het fenomeen bingewatchen.

En nu we toch het gevoel hebben in een eeuwig déjà-vu te leven: morgen begint het tweede seizoen, terwijl her en der nieuwe lockdowns ingevoerd worden. De trailer van het nieuwe seizoen speelt in op de kettingbotsingsensatie van dat eerste seizoen: tijgers, leeuwen, lijgers, schaarsgeklede vrouwen en veel doorgeladen wapens in de handen van mannen die dingen roepen als: ‘Ze komen me maar halen.’ Netflix belooft ‘more madness and mayhem’. Eerste zin van de trailer: ‘Als u dacht dat u alles had gezien: u had nog lang niet alles gezien.’

Toch zal er een wereld van verschil zijn tussen dat eerste en dit nieuwe seizoen. De mensen die nu door makers Eric Goode en Rebecca Chaiklin voor de camera worden gehaald weten inmiddels dat ze onderdeel zijn van een wereldwijd obsessief gevolgd spektakel. Maar goed, combineer madness, murder en mayhem met een lockdown en we zullen wel niet meer kunnen wegkijken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234