Zaterdag 01/04/2023

'Those Days of Jazz in Belgium': unieke collectie memorabilia voor het eerst publiek

De geschiedenis van jazz in België, uitgelegd aan de hand van handtekeningen, foto's van legendes als Big Bill Broonzy (b.) en toegangstickets. Beeld rv
De geschiedenis van jazz in België, uitgelegd aan de hand van handtekeningen, foto's van legendes als Big Bill Broonzy (b.) en toegangstickets.Beeld rv

Het begon met enkele jazzplaten, voor een prijsje gekocht op een rommelmarkt. Gesigneerd, zo bleek achteraf. Nu kan iedereen de unieke collectie memorabilia van Kris Bauwens (36) bewonderen in de expo 'Those Days of Jazz in Belgium'.

Robin Broos

Louis Armstrong, Duke Ellington of Sidney Bechet. De grootsten uit de jazz stonden ooit op Belgische podia. In de marge van Jazz in 't Park opende gisteren de expo 'Those Days of Jazz in Belgium'. In die tentoonstelling geeft onderwijzer en jazzverzamelaar Kris Bauwens een mooie historiek van die optredens en artiesten, thematisch opgebouwd per instrument dat ze bespeelden. De tocht loopt langs foto's, platen, boeken, affiches en ticketjes die de jonge liefhebber het laatste decennium bij elkaar sprokkelde. Veel van die stukken uit zijn grote collectie werden ook gesigneerd door de jazzhelden van weleer.

De microbe voor jazzmuziek kreeg hij al vroeg te pakken, de verzamelwoede is er eerder toevallig gekomen. "Op een rommelmarkt kon ik ooit voor een prijsje een hele reeks platen op de kop tikken", vertelt Bauwens. "Een groot deel daarvan bleek gesigneerd, maar de verkoper had daar blijkbaar geen aandacht voor. Stilaan ben ik meer over de jazzgeschiedenis gaan lezen en actief op zoek gegaan naar materiaal om mijn collectie uit te breiden."

Te jong
Tussen de topstukken zitten originele affiches van de 'Hot Club de Belgique'-avonden, legendarische jazzconcerten die in de jaren vijftig werden gehouden in de Bozar. "Dankzij die posters heb ik een inzicht gekregen in welke artiesten hier ooit te gast waren, want jammer genoeg ben ik te jong om het zelf allemaal meegemaakt te hebben. Bij sommige handtekeningen uit mijn collectie staat een datum, zodat ik via opzoekingswerk te weten ben gekomen of die in België na een concert is gezet. Zo heb ik een lp van Count Basie, gedateerd op de dag dat hij optrad in Vorst Nationaal."

Bauwens wist ook de hand te leggen op de verzameling van Eugene Suykerbuyk, een overleden Antwerpse jazzfanaat. "Vaak ging die man zelf op de foto met de artiesten die hij hier had bezig gezien. Ook die beelden zitten in de expo. Bij mijn aankoop zaten ook enkele brieven. In eentje schreef hij dat hij hoopte dat zijn collectie na zijn dood in de familie zou blijven, dat iemand er goed zorg voor zou dragen. Triest dat zijn droom nooit is uitgekomen. Al ben ik natuurlijk erg blij met het deel dat ik zo heb kunnen bemachtigen. En ik denk dat ik er evenveel zorg voor draag als de man zelf."

Naast stukken uit de collectie van Bauwens, toont de expo ook objecten van verzamelaar op rust Steve Wante (89). "Hij heeft al deze grootheden weten optreden en heeft me al vaak verteld over de ontmoetingen die hij heeft gehad. Steve verzamelde ook veel beeldmateriaal en handtekeningen. Grappig detail: toen ik hem de foto's van Suykerbuyk liet zien, bleek hij die beelden genomen te hebben."

Sinds hij zelf aan het verzamelen is geslagen, probeert Bauwens ook zelf de sterren van vandaag te ontmoeten. "Ik ben bijvoorbeeld BB King gaan opwachten aan zijn hotel in Gent, om een plaat te laten signeren. Meestal is het vrij eenvoudig om muzikanten te ontmoeten. Al zijn de grootsten natuurlijk al lang gestorven. Oscar Peterson heeft nog opgetreden op Gent Jazz, maar dat heb ik gemist. Toen was mijn interesse nog niet zo groot. Daar heb ik nu wat spijt van."

Vandaag beleeft Bauwens zijn hobby eens te meer. "Vorige week zat ik nog in New York en heb ik het huis van Louis Armstrong bezocht. Daarnaast ben ik ook swingjazz-dj en geef ik les in lindy hop, een soort jazzdance op swingmuziek uit de jaren dertig en veertig. Als ik met de expo iets van die voorliefde kan doorgeven, is het voor mij geslaagd."

Een affiche van de Hot Club. Beeld rv
Een affiche van de Hot Club.Beeld rv

Those Days of Jazz in Belgium loopt tot 11 september 2014 in de Zebrastraat in Gent.

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234