Vrijdag 03/07/2020

TV

Thomas Vanderveken als klassiek pianist: "Ik ben een kermiscoureur die plots de Tour moet winnen"

Onder het goedkeurend oog van zijn pianolerares Eliane Rodrigues probeert Thomas Vanderveken het pianoconcerto van Edvard Grieg tot een goed einde te brengen.Beeld BELGAONTHESPOT

Kun je in een jaar tijd een pianoconcerto van Edvard Grieg leren spelen? In het nieuwe Canvas-programma Thomas speelt het hard neemt Thomas Vanderveken de proef op de som.

Een televisieprogramma over klassieke muziek en hoe dat er dan in een ideale wereld uit moest zien. Het was een onderwerp dat wel vaker terugkwam in de gesprekken tussen Thomas Vanderveken en eindredacteur Wannes Peremans. "We hebben doorheen de jaren van alles bedacht", vertelt Vanderveken. "Van een obscuur nachtprogramma voor muziekfreaks tot een geflipt format waarbij pianisten werden afgeschoten. Niet meteen materiaal voor primetime dus."

Dat veranderde toen het idee opdook om Thomas zelf achter de piano te parkeren. Voor hij zijn ding op tv ging doen, studeerde Vanderveken  immers twee jaar piano aan het Conservatorium in Brussel. De vraag of daar genoeg van blijven plakken is om op een behoorlijk niveau een pianoconcerto te berde te brengen, was voor de zenderbazen van Canvas prikkelend genoeg om er een programma aan op te hangen. 

Ligt het antwoord op die vraag niet voor de hand? Zo'n pianoconcerto moet toch kinderspel zijn voor een geschoold pianist met twee jaar conservatorium achter de kiezen?

"Het is niet makkelijk om aan iemand die geen piano speelt uit te leggen hoe moeilijk zo'n concerto is. Ik maak soms de vergelijking met wielrennen. Ik ben dan een amateur die ooit wel eens aan een paar kermiskoersen heeft meegedaan. Maar nu moet ik plots de Ronde van Frankrijk rijden en liefst nog meedoen voor de eindoverwinning. Dat is ongeveer hoe je de opdracht waar ik voor sta moet zien."

Heb je die opdracht onderschat?

"Ik wist dat ik heel veel zou moeten oefenen. Daar had ik ook geen schrik voor, maar het is meer dan enkel dat technische luik. Je moet dat oefenen ook zien te combineren met de rest van je leven. Tijd vinden was voor mij absoluut het moeilijkste. Ik ben dit jaar voor het eerst vader geworden. Mijn zoontje Otto is de max, maar hij vraagt wel behoorlijk wat tijd en aandacht. En dan heb ik tussendoor nog opnames voor Alleen Elvis en Voor hetzelfde geld.

"Ook het samenspelen met een orkest blijkt een grotere uitdaging dan aanvankelijk gedacht. Ik heb één keer met het Mechels Kamerorkest samengespeeld en dat was een ramp. Telkens als ik een fout speelde, legde de dirigent zijn orkest stil om die passage nog eens opnieuw te doen, terwijl ik wist dat ik bepaalde stukken gewoon nog niet foutloos kon spelen. Pas na drie mislukte pogingen kwam de droge mededeling dat er bij de volgende passage doorgespeeld mocht worden, los van de fouten die ik maakte. Echt vrolijk word je daar niet van."

Beeld BELGAONTHESPOT

Je pianolerares verwacht dat je minstens vier uur per dag speelt. Hoe combineer je dat met een fulltime job bij de VRT?

"Ik heb op de VRT een elektrische piano met koptelefoon staan in het lokaal naast mijn bureau. Daar kan ik, zodra ik tussendoor een half uur tijd heb, op spelen. En voor de rest plan ik mijn oefensessies thuis zoveel mogelijk 's morgens vroeg en 's avonds laat. Alleen lukte dat niet met een baby in huis. Van zodra ik achter de piano ging zitten, werd Otto wakker. Daarom hebben we een geluiddicht kot laten bouwen. Met airco, want zo'n piano heeft een min of meer constante temperatuur nodig. Dat ding heeft me een fortuin gekost, maar ik heb nu wel een fantastische mancave in mijn tuin staan." 

Op 7 december moet je, bij wijze van ultieme vuurdoop, het podium op met het Brussels Philharmonic. Hoe sta je er voor?

"Ik heb nu vooral schrik dat ik het stuk niet helemaal onder de knie krijg. Eigenlijk wou ik tegen het eind van de zomer alles in de vingers hebben, maar die deadline is steeds verder opgeschoven. Het Brussels Philharmonic wil ook absoluut een minimumnorm halen. We moeten het concerto samen tot op het eind kunnen spelen. Lukt dat om een of andere reden niet, dan mag ik het podium niet op."

Welk niveau hoop je te halen?

"Ik koester wat dat betreft weinig ambitie. In vergelijking met professionals ben ik een loser. Een gigantische amateur. Iemand die wel probeert, maar het eigenlijk niet kan." 

Dat belooft.

Gelukkig is het concert al helemaal uitverkocht. (lacht) Ik trek me op aan de Russische componist Sjostakovitsj. Volgens hem is muziek zo magisch dat een goed stuk sowieso effect heeft op het publiek, ook al laat de uitvoering te wensen over. En het pianoconcerto van Grieg, het stuk dat ik ga spelen, is zo briljant dat de uitvoerder er helemaal niet toe doet."  

Thomas speelt het hard, elke woensdag om 21u15 op Canvas

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234