Maandag 30/01/2023

KunstThomas Houseago

Thomas Houseago: de Brits-Amerikaanse kunstenaar die Brad Pitt naar België kreeg

Thomas Houseago stelt tentoon in Brussel. Beeld BELGAIMAGE
Thomas Houseago stelt tentoon in Brussel.Beeld BELGAIMAGE

Brad Pitt is op culturele uitstap in ons land. En daar zit de Brits-Amerikaanse kunstenaar Thomas Houseago voor iets tussen. Wie is de man die de Amerikaanse acteur in een privéjet deed overvliegen om zijn tentoonstelling in Brussel te aanschouwen?

Soukaina Benamar

Hij was zijn toevluchtsoord na zijn gemediatiseerde scheiding met Angelina Jolie. Om de eenzaamheid en stilte van zijn nieuwe huis te ontvluchten zocht Brad Pitt veelvuldig zijn vriend Thomas Houseago op, de Britse kunstenaar met wie hij volgens Vice een ‘bro status’ heeft. Om te praten en voor het gezelschap, maar ook om er zelf te beeldhouwen. “Ik heb daar meer dan een maand gezeten. Ik heb misbruik gemaakt van zijn goedheid”, vertelde Pitt daarover in een interview met GQ.

Dat Pitt nu opduikt op een tentoonstelling van Houseago in Brussel, is geen toeval. De in Leeds geboren kunstenaar heeft reeds lang een band met ons land. Na studies aan de Saint Martin’s School of Art in Londen, waarvoor hij als 22-jarige een beurs kreeg, studeerde hij verder in Amsterdam. Twee jaar lang scherpte hij zijn vaardigheden aan in de oudste zogeheten kunstenaarswerkplaats in Nederland: De Ateliers. Daar kwam hij onder meer in contact met Marlene Dumas en Luc Tuymans. Toen hij daar genoeg had opgestoken, verhuisde hij midden jaren negentig naar Brussel om zijn werk aan de man te brengen.

Nieuwe thuisbasis

De 49-jarige Houseago, die momenteel leeft en werkt in Los Angeles, wordt ook al vele jaren vertegenwoordigd door galerie Xavier Hufkens. “We kennen Thomas al lange tijd”, vertelt Ana Zoe Zijlstra van de Brusselse galerie. “De eerste tentoonstelling van Houseago met onze galerie vond al in 2002 plaats: dat is bijna twintig jaar geleden.”

Thomas Houseago zei België in 2003 vaarwel en koos Amerika als nieuwe thuisbasis. Momenteel woont en werkt hij in Los Angeles. Inmiddels draagt hij ook de Amerikaanse nationaliteit. In de Verenigde Staten bouwt hij verder aan zijn carrière en oeuvre, vooral met grote sculpturen in gips, brons of aluminium. Met steeds meer succes: de Amerikanen wisten Houseago’s kunst te appreciëren en daar spreekt de kunstenaar in meerdere interviews zijn dankbaarheid over uit. Ook in andere landen krijgt Houseago, die Picasso en Brancusi als zijn grootste idolen noemt, steeds vaker een podium. In 2011 stelde hij zijn werk ook tentoon in het befaamde Palazzo Grassi in Venetië.

Brad Pitt is een fan en vriend van Thomas Houseago. Beeld Photo News
Brad Pitt is een fan en vriend van Thomas Houseago.Beeld Photo News

Het menselijk lichaam is vaak het onderwerp in het werk van Thomas Houseago. Op een avant-gardische manier bouwt de Brit op grote schaal monumentale figuren uit onder meer hout, klei en brons. Verder toont de man een enorme belangstelling voor beeldhouwkunst in buitenlucht. Maar beeldhouwkunst is niet zijn enige expressiemiddel. “Thomas is begonnen als beeldhouwer en dat is vandaag nog steeds zijn voornaamste kunst”, zegt Ana Zoe Zijlstra van galerie Xavier Hufkens. “Maar toch zien we dat hij ook schildert en tekeningen maakt op papier.”

Surrealistisch

Na vele jaren keert Thomas Houseago nu terug naar de stad waar hij bijna tien jaar woonde en werkte. Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten stelt vanaf 22 april Houseago’s werk tentoon. “De expo Vision Paintings omvat schetsen en schilderijen van Houseago. Op één specifieke plek wordt zijn werk in dialoog gebracht met de oude kunst uit onze collectie”, klinkt het bij het museum.

Dat hij nu terug in Brussel is, noemt Houseago op de site van het KMSK een bijzondere ervaring. “Wat een vreemde, surrealistische ervaring dat de wereld stilstaat – vertraagd, naar binnen gekeerd – en met haar kwetsbaarheid wordt geconfronteerd. Vanuit de afzondering teruggebracht worden naar de stad van mijn jeugd, omarmd door de steun van diens curatoren en het museum waar ik als jonge kunstenaar ontelbare uren heb doorgebracht, heeft een bijna cyclische aard en vertegenwoordigt een onbeschrijfelijke verbinding.” Zijn goede vriend Brad Pitt kreeg alvast een voorproefje.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234