Vrijdag 01/07/2022

RecensieTheater

Theater: kan de vraag stellen een antwoord zijn? ★★★☆☆

Oscar Van Rompay stelt zich veel vragen in 'Just asking' van NTGent. Beeld Michiel Devijver
Oscar Van Rompay stelt zich veel vragen in 'Just asking' van NTGent.Beeld Michiel Devijver

In Just Asking stellen Oscar Van Rompay en Peter Seynaeve ‘de vraag’ voorop als een manier van zijn. Maar of een levenshouding slash voorstelling enkel gebaseerd op vragen nog van deze tijd is – dát is de vraag.

Evelyne Coussens

In Just Asking stellen Oscar Van Rompay en Peter ­Seynaeve ‘de vraag’ voorop als een manier van zijn. Maar of een levenshouding slash voorstelling enkel gebaseerd op vragen van deze tijd is – dát is de vraag.

“Heb je je zenuwen onder controle?” Vlak voor Van Rompay voor zichzelf een wit, rond tapijt ontrolt, en zich op de verder inktzwarte bühne zo een spreekplek creëert, bevraagt hij zichzelf. Eens hij op de spot staat, barst een spervuur aan vragen los, gericht aan het publiek en aan zichzelf – om de rusteloosheid in zijn hoofd te bedwingen. Van de meest filosofische vragen tot de meest banale en de meest intertekstuele: Wat is jouw standpunt aangaande de aardappel? Hield je van je vader? Vind je dit een vervelende zin? Is het duidelijk waarom ik deze vragen stel?

Van Rompay bewerkte met coach Peter Seynaeve The Interrogative Mood van Padgett Powell (2009), waarin we aan de hand van een eindeloze reeks vragen kennismaken met de denkwereld van een vertwijfelde protagonist. Existentiële kwesties staan op eenzelfde lijn met banale observaties; korte en krachtige vragen worden afgewisseld met lange en hilarische situatieschetsen, uitlopend op een vraag. In die hiërarchieloze nevenschikking doemt de erfenis op van een postmodern wereldbeeld, waarin antwoorden verdacht zijn en twijfel het hoogste goed is.

Net die opvatting lijkt achterhaald. De cultus van het ‘niet-weten’ bleek eind de vorige eeuw te vaak een vrijgeleide voor defaitisme, daar waar sinds het nieuwe millennium een meer daadkrachtige geest door de jonge generatie (kunstenaars) waart. God beware ons voor een theater dat antwoorden poneert als waarheden, maar zich tevreden stellen met de vraag zelf, als ‘taaldaad’, wel, dat lijkt anno 2020 een beetje al te gemakkelijk.

Oscar Van Rompay staat voor de aartsmoeilijke taak een kanonnade aan grote en kleine vragen tot bij zijn publiek te brengen zonder dat het afhaakt. Hij slaagt erin ons vast te houden, door van elke vraag een kleinood te maken van mimiek en gestiek. Hij speelt met tempo, timbre en intensiteit, met compositie en overlap van de vragen, zodat Just Asking vooral een eresaluut wordt aan zijn kunnen. Of het stuk veel potten zal breken, is de vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234