Vrijdag 24/05/2019

Recensie

'The Tale': de eerste grote #MeToo-film

Still uit 'The Tale'. Beeld HBO

In de HBO-film The Tale reconstrueert regisseur Jennifer Fox een verdrongen trauma uit haar eigen tienerjaren. Haar autobiografische fictiedebuut is een hoogstpersoonlijke detective over de kneedbaarheid van het geheugen.

"Het verhaal dat je zal zien is waar, voor zover ik weet." Zo opent documentairemaakster Jennifer Fox (Beirut: The Last Home Movie) haar eerste fictiefilm. Enigszins onzeker. Nochtans is alles gebaseerd op de harde feiten uit haar jeugd: op dertienjarige leeftijd werd ze verkracht door haar coach op paardenkamp. Iets wat ze zich eerder herinnert als een zomerromance.

Fox laat zichzelf vertolken door een indrukwekkende Laura Dern. Als regisseur laat ze zo haar fictieve alter ego haar eigen onderzoeksrechter spelen. De aanleiding? Een brief die ze terugvindt, waarin ze haar kalverliefde verheerlijkend beschrijft. Maar The Tale is allesbehalve een zeemzoet coming-of-ageverhaal, wel de revisie van een verwrongen jeugdherinnering.

Meta

De nu 48-jarige Fox laat zich geen slachtoffer noemen. Pas in de tweede helft van de film krijgt ze vat op de littekens die ze al jaren draagt. Via flashbacks racet ze door het verleden, terwijl ze die en passant noodgedwongen bijkleurt. Zo laat de regisseur haar jongere zelf eerst vertolken door een adolescent meisje, om haar daarna – wanneer ze foto's uit die periode terugziet – te vervangen door een veel jonger, naïever kind.

De getuigenissen in dit langgerekte verhoor zijn niet enkel op drie verschillende niveaus tot Jennifer gericht, maar ook rechtstreeks tot het publiek. Fox doorboort de vierde wand meermaals: dit gedeelde standpunt is niet alleen gul, maar ook extra confronterend. The Tale is een metadocument vol zelfexploratie, waarin de schaduw van het verleden steeds groter wordt – echte antwoorden blijven uit.

Met de dramatisering van haar eigen trauma reikt de filmmaakster andere vrouwen met dergelijke ervaringen de hand. The Tale is dus niet louter van persoonlijk belang, maar ook als collectief verwerkingsproces relevant. Fox' confronterende herinneringen leiden niet tot grote cinema, maar zijn wel een eerste en belangrijke echo in het post-#MeToo-tijdperk.

The Tale is te zien via Telenet Play More.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.