Donderdag 20/02/2020

The sky is the limit

The sky is the limit-recap: Op het einde wint Willy Naessens altijd

Willy Naessens is de echte winner.Beeld vier

Sam Feys bespreekt de zesde aflevering van 'The sky is the limit'. Deze week: onderhandelen voor dummies met Willy Naessens, wilde weldoenerij van Harry en Olga en de euhm... trouw van Jan en Kirsten.

"Spannend, goed, middelmatig? Of hoe zit dat?" Neen, als Willy Naessens dergelijke vergelijkingen in de mond neemt, heeft hij het niet over de taille van Marie-Jeanne. Wel over de grootte van "de portemonnee" zijn bouwbedrijf. Wat had u gedacht? Er is zelfs nog marge over, verzekert de financieel directeur van het bedrijf ons voor de camera. Even later stapt hij een ander kantoor binnen. "Dit jaar al voor 130 miljoen verkocht? Dat zet goed aan, hè."

Willy wrijft het nog eens in het gezicht van wie eraan zou twijfelen: hij heeft een succesvolle onderneming opgebouwd en dat bereik je niet zomaar. Later in diezelfde uitzending geeft Willy een merkwaardige les in 'onderhandelen voor beginners'.

Echte helden worden nog voor hun dood herdacht met een grote foto in hun bedrijf.Beeld vier

Het heeft twee seizoenen geduurd, maar we komen eindelijk te weten waarmee Harry Schurmans precies zijn brood verdient. Terwijl kaders en schilderijen af- en aangevoerd worden op een soort kunstbeurs door Harry, en vooral door ex-vrouw Anita, vraagt de reportagemaker veelzeggend: "Hier leven jullie dus eigenlijk van?".

De kaders lijken in veel gevallen nog meer waard dan de werken zelf. "Het is een mix tussen sales, commercial en creativiteit", analyseert Olga deskundig op de achtergrond.

Onderhandelen voor dummies

In Willebroek wast Willy Naessens zijn handen niet na een toiletbezoek. Een beproefde techniek van alfa-onderhandelaars. Hij sluit straks een belangrijke deal en verspreidt alvast het nodige angstferomoon bij de tegenpartij: Jos(ke). Hij neemt zijn hoed af en geeft een hand. De strijd is dan al half gewonnen.

"Ik begrijp niet dat dit zo duur is, Willy. Wat steentjes en wat zand bijeen en ze mengen dat. Een stuk ijzer bij en duur verkopen", haalt Joske aan als argument om de prijs te laten zakken. Het heeft geen zin, jongen. Willy kent zijn prijs en zal tot vervelens toe verhalen vertellen tot een handtekening wordt gezet. "Als je hier een opening houdt, trakteer ik met eten. En den drank ook, gedverdemme." Het contract wordt uiteindelijk getekend met de Dupont-pen van Willy Naessens. Er is geen ruimte voor afdingen, gedverdemme. "Joske, liever gij dan ik om te betalen. Innige deelneming."

Nergens veilig: voor Willy Naessens een monsterdeal sluit, maakt hij een sanistop.Beeld vier

We zijn inmiddels notoire Sky is the limit-watchers, maar we dachten toch even een aflevering te hebben overgeslagen nu Jan Kriekels en Kirsten Janssens opeens elkaar het jawoord geven in Mauritius. Dat ging wel heel snel. Vorige week nog een onverwachte toenadering in het vaginazwembad, deze week al trouwen in Mauritius. Ach ja, ze doen maar.

"Als hij nu niet was gekomen, dan zaten we hier misschien niet", geeft Kirsten doodeerlijk toe. Ik twijfel nog of het huwelijk tussen Jan en Kirsten even rechtsgeldig is als het contract waar Jos zojuist zijn handtekening onder zette.

Symbolisch: een vrijgelaten vogel wordt tijdens het huwelijk van Jan en Kirsten onmiddellijk gestraft met de verdrinkingsdood.Beeld vier

Gulle weldoeners

Harry en Olga profileren zich intussen als wilde weldoeners. Ze schenken een cheque aan het Kinderkankerfonds. Een dag eerder liet het koppel een schilderij in een "nieuw kader ontwikkeld, als eerste in de wereld" veilen. Die wereldprimeur is een kader met roze kots-ledverlichting. "We gaan zeer laag beginnen voor dit stukje. Aan vijfduizend euro", zegt de veilmeester. Het schilderij gaat uiteindelijk weg voor 1.700 euro. De veilmeester is nooit op de leer geweest bij Willy Naessens. "Het doek alleen was 5.000", verzucht Harry aan de uiteindelijke koper.

De cheque ter waarde van 10.460 euro - en waarschijnlijk nog meer de aanwezige persfotografen bij de overhandiging - maken Harry "trots". "Weet je? Het moet niet allemaal naar Ferrari's en Lamborghini's gaan", klinkt het. Ik denk dat je er nog net een Fiat Panda mee kunt kopen, maar alsnog bedankt voor je gulle gift, Harry.

Dat siert je, Harry.Beeld vier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234