Vrijdag 19/07/2019

Filmrecensie

‘The House That Jack Built’: een sorry en fuck you tegelijk

Matt Dillon als seriemoordenaar Jack in 'The House That Jack Built'. Beeld RV

Ja, The House That Jack Built is een rasechte shocker. Maar het is ook een zelfportret van een gekwelde artiest die het provoceren niet laten kan. En een testament. Is dit Von Triers laatste film?

“Om van te kotsen”, “weerzinwekkende rommel”, “een film die nooit gemaakt had mogen worden”. Dat Lars von Trier heel wat festivalgangers in Cannes choqueerde met The House That Jack Built, is een understatement. Dat krijg je wanneer de regisseur van Antichrist en Nymphomaniac aan de slag gaat met een seriemoordenaar.

Jack, de killer in kwestie (vertolkt door Matt Dillon), heeft minstens 61 moorden op zijn geweten, pocht hij. En daarvan krijgen wij er een tiental in de meest gruwelijke details te zien. Het bloed spat bij momenten zodanig in het rond dat je je in een nieuwe aflevering van de horrorfranchise
Saw waant. Al gaat Von Trier nog een paar stappen verder: lijkschennis, kindermoord, dierenmishandeling... Er zijn nauwelijks morele grenzen waar deze film niet met een gezwinde sprong overheen wipt.

Testament

U kunt zich daarover verontwaardigen, maar dan mist u het punt. Von Trier lijkt zijn eigen drang tot provocatie op de korrel te nemen, de (fysieke én psychologische) wreedheid die als een bloedrode draad door zijn werk loopt te overpeinzen. Is het toeval dat Jack zijn lijken tot monsterlijke kunstwerken schikt? The House That Jack Built is een zelfportret van een gekwelde artiest, vermomd als seriemoordenaar. Een sorry én een welgemeende fuck you tegelijk.

Maar is het ook een testament? Zoals Jack overmoedig het lot tart, in de stiekeme hoop om gepakt te worden, zo lijkt ook Von Trier om straf te vragen. Alsof hij zélf genoeg heeft van zijn eigen films – en dus van zichzelf.
“Hit the road Jack, and don’t you come back”, klinkt het op de aftiteling. Vervangt u 'Jack' gerust door 'Lars'. Is dit Von Triers laatste film?

Lees ook het interview met Lars von Trier: “Ik maak vanaf nu geen film meer zonder Hitler”

The House That Jack Built speelt vanaf 17/10 in de bioscoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden