Zondag 05/02/2023

Couleur Café

Témé Tan op Couleur Café: wereldreiziger in zijn eigen universum

Témé Tan begint op Couleur Café met eenvoudig handgeklap, maar stilstaan is tijdens de rest van zijn optreden onmogelijk.  Beeld Alex Vanhee
Témé Tan begint op Couleur Café met eenvoudig handgeklap, maar stilstaan is tijdens de rest van zijn optreden onmogelijk.Beeld Alex Vanhee

Presentatrice Annabelle Van Nieuwenhuyse zei aan het begin dat Témé Tan haar zoon (haar 'fiston') zou kunnen zijn: "Ik denk dat dit een heel goed begin van de dag gaat worden". Ze zou overschot van gelijk krijgen.

Gert Van Nieuwenhove

Témé Tan laat op de Green Stage wat onopvallend gebonk lopen uit een doosje, en zegt dat er nog mensen aan komen op wie we even gaan wachten. Hij laat weten dat het goed uitkomt dat het zo'n mooi weer is, omdat zijn eerste song 'Olivia' zich in Andalusië afspeelt. Hij bouwt een constructie op met vijf handclaps: alhoewel hij nog niks heeft gespeeld of gezongen, zijn de meeste mensen in deze grote halve cirkel voor het mooiste podium van dit festival al helemaal mee.

'Coup de Griffe' heeft iets Braziliaans. 'Sè Zwa Zo' is eigenlijk 'ces oiseaux'. Tan neemt een klein gitaartje vast en test een nieuwe song uit op het publiek. Van zijn plek op het podium trekt hij ons allemaal binnen in zijn minimale universum. Eén microfoon. Eén toetsenbord van een laptop groot. Eén pad waar hij virtuoos zijn weg op vindt. Eén loopstation. Eén kleine gele gitaar. Vijf lange, witte rechthoekige doeken achter hem.

Témé Tan – of Tanguy Haesevoets – heeft veel gereisd: hij groeide op in Kinshasa en Brussel, en woonde in Japan, Spanje en Brazilië. Beeld Alex Vanhee
Témé Tan – of Tanguy Haesevoets – heeft veel gereisd: hij groeide op in Kinshasa en Brussel, en woonde in Japan, Spanje en Brazilië.Beeld Alex Vanhee

Het is niet moeilijk om de reiziger te herkennen die weinig heeft bewaard maar veel heeft te vertellen. Tanguy Haesevoets hééft gereisd: hij groeide op in Kinshasa én Brussel, en woonde in Japan (waar hij zijn artiestennaam vond), Spanje en Brazilië.

'Le Ciel' schreef hij in Brussel met Le Motel (bekend van Roméo Elvis). Het nummer gaat over je comfortzone verlaten. De liveversie komt met harde, scherpe geluiden uit de pad.

Jonge David Byrne

"Het is mijn eerste keer Couleur Café", zegt Tan, en ook de eerste keer dat zijn even muzikale neefje Noah hem ziet optreden. Het doet hem aan verschillende familieleden denken die – net als hij – de drang hebben gevoeld om alles te verlaten en weg te gaan. Hij draagt 'T'as Tout Quitté' aan hen op. 'Tatou Kité' moet dat eigenlijk zijn. In een vingerknip danst, zingt en klapt iedereen mee met de poepsimpele melodie. Maar dat is slechts één deel van de show: daarboven komt een artiest piepen die zijn toestellen kent, die soms klinkt als een jonge versie van David Byrne (die Talking Heads voor het gemak heeft overgeslagen), en die even later experimenteert tot hij in zijn eentje de Congotronics van Konono N°1 benadert.

Zoveel volk had hij niet verwacht, zegt een duidelijk ontroerde Témé Tan. Hij heeft mij – via een lijstje met muzikale voorkeuren – Nick Hakim leren kennen, en de 'Missa Luba', een Afrikaanse mis die werd gecomponeerd naar aanleiding van het bezoek van koning Boudewijn aan Congo. Tan heeft die mis gebruikt bij de begrafenisplechtigheid van zijn moeder: hij zocht naar iets dat haar christelijke en Afrikaanse achtergrond combineerde. Tan: "De muziek heeft iets droevigs en tegelijk hoopvols."

Témé Tan brengt op Couleur Café een paar hoogst aanstekelijke hits.
 Beeld Alex Vanhee
Témé Tan brengt op Couleur Café een paar hoogst aanstekelijke hits.Beeld Alex Vanhee

Het hoogtepunt van het concert, 'Amethys', is een dansje voor zijn overleden moeder. In de tekst "Je ne sais pas bien pourquoi je danse / quand j'entends ta voix", en daarna wat 'nanana's': veel meer is het niet. Maar als hij de song stillegt om nog één 'nanana' voor zijn moeder te vragen, ben ik diep ontroerd.

Tan: "Dat was het singletje waar het allemaal mee begon: een liedje voor mijn mama. Merci d'avoir autant chanté. Bedankt voor de liefde."

Kippenhok vol Afro-klanken

En daarna brengt hij nog een paar hoogst aanstekelijke hits: 'Ca Va Pas La Tête', bijvoorbeeld: een kippenhok vol Afro-klanken en tegelijk een schijf die moet verkocht worden met een sticker met daarop: "Hierop stilstaan zal niet lukken". 'Menteur' ook, met het immer herhaalde 'J'en ai marre des mots'.

Na afsluiter 'Champion' vraagt Annabelle Van Nieuwenhuyse aan haar 'fiston' of hij Brussel wil meenemen op al zijn reizen. Témé Tan zegt dat hij dat gaat doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234