Zaterdag 16/01/2021

FilmsDe Morgen gidst

Swingen met Jagger: de beste films van deze week

Mick Jagger in 'The Burnt Orange Heresy'.Beeld rv

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er op het scherm te zien is.

Dat Mick Jagger een liedje kan zingen is bekend. Dat hij ook aardig weet te acteren, al iets minder. The Burnt Orange Heresy, over een ambigue miljonair die per se een schilderij van een legendarische kunstenaar wil kopen, gaat pas echt swingen als Jagger als die miljonair ten tonele verschijnt. Hij maakt deze stijlvol aangeklede pulpthriller het kijken waard.

‘The Burnt Orange Heresy’, nu op Proximus Pickx, Sooner, Zed

Dwalen door Brussel

Saadia Bentaïeb als Khadija.Beeld /

Is Brussel een hell hole, of een warme stad? Het tweede, lijkt Bas Devos te tonen in Ghost Tropic. De film vertelt het verhaal van Khadija (Saadia Bentaïeb) die ’s avonds op de laatste metro in slaap valt en te voet naar huis moet. In haar dwaaltocht door de hoofdstad zoekt en vindt ze een beetje menselijkheid.

‘Ghost Tropic’, nu op Avila  

Als je je baby verliest

Shia LaBeouf en Vanessa Kirby in 'Pieces of a Woman'.Beeld AP

De nieuwe film van Kornél Mundruczó (White God) heeft er al een succesvolle reis langs festivals op ­zitten. In Pieces of a Woman vertelt de regisseur het verhaal van een koppel dat elkaar dreigt kwijt te raken nadat ze hun eerste kind bij de geboorte hebben verloren. De rol van rouwende moeder leverde Vanessa Kirby de prijs voor beste ac­tri­ce op het Filmfestival van Venetië op.

‘Pieces of a Woman’, nu op Netflix

Eigenzinnig jaaroverzicht

Charlie Brooker.Beeld Contour by Getty Images

Charlie Brooker, de man achter de Netflix-reeks Black Mirror, maakte in een vorig leven satirische jaaroverzichten voor de BBC. Nu hij voor Net­flix werkt, mag hij hetzelfde doen met net iets meer budget. Dat merk je aan de guestlist voor zijn nieuwste productie. Onder an­de­ren Samuel L. Jack­son, Hugh Grant en Lisa Kudrow duiken op in de mockumentary Death to 2020.

‘Death to 2020', nu op Netflix

Glitterhemdjes en impact

Beeld EPA

Wie aan de Gibbs-broers denkt, denkt aan foute disco­hits en hoge zangstemmetjes. Maar de drie broers die samen de hitformatie Bee Gees vormden, zijn meer dan dat. De muziekdocumentaire How Can You Mend a Broken Heart laat zien dat het trio een veel grotere invloed had op de hedendaagse popmuziek dan je op het eerste gehoor zou denken.

‘How Can You Mend a Broken Heart’, nu op YouTube

Nieuwjaarscadeau met een ziel

Joe Gardner (stem van Jamie Foxx) in 'Soul'.Beeld AP

In Soul, de nieuwste animatiefilm uit de Pixar-stal, maken we kennis met Joe Gardner. De New Yorkse muziekleraar droomt al zijn hele leven van een ­carrière als jazzmuzikant. Maar net als die droom in vervulling lijkt te gaan, verongelukt hij. Wanneer zijn ziel richting hiernamaals zweeft, doet Joe er alles aan om naar de aarde terug te keren. Een pracht van een nieuwjaarscadeau.

‘Soul’, nu op Disney+

Huwelijksdrama in ziekenhuis

Sami Bouajila (als Fares) en Najla Ben Abdallah (Meriem) in 'Un fils'.Beeld /

In Un fils schiet een terroristische aanslag het luxe leventje van het Tunesische koppel Fares en Meriem aan flarden. Hun zoontje krijgt een kogel in de buik, maar hij is niet het enige slacht­offer. Terwijl Fares en Meriem in de ziekenhuisgang wachten op nieuws, komen donkere geheimen aan de oppervlakte die hun ­huwelijk langzaam maar zeker in brokken uiteen doen vallen.

‘Un fils’, nu op Streamz en Proximus Pickx

De allerlaatste krachttoer

Chadwick Boseman (Levee), Colman Domingo (Cutler), Viola Davis (Ma Rainey), Michael Potts (Slow Drag) en Glynn Turman (Toledo) in 'Ma Rainey's Black Bottom'.Cr. David Lee/NETFLIXBeeld David Lee/NETFLIX

Net voor hij vorige zomer aan kanker bezweek, stond Chadwick Boseman – vooral bekend als de superheld uit Black Panther – nog één keer op de filmset. In Ma Rainey’s Black ­Bottom kruipt hij in de huid van ­Levee, een ambitieuze trompettist die de sound van Ma Rainey – een rol voor Oscar-winnares ­Viola Davis – naar een hoger ­niveau wil tillen.

‘Ma Rainey’s Black Bottom’, nu op Netflix.

Kerstman Jan

'De familie Claus' met Jan DecleirBeeld Netflix

Jarenlang was hij de goede sint, maar nu ruilde Jan Decleir het zonnige Spanje voor het koude Noorden. Hij speelt de kerstman in De familie Claus, een rasechte kerstfilm waar het echter niet alleen van jingle bells is. Want wat als je het in deze periode zonder je vader moet stellen, zoals het jonge hoofdpersonage Jules in deze film meemaakt?

De familie Claus, nu op Netflix.

Leven met een monster

Elisabeth Moss in 'The Invisible Man'.Beeld x

Buiten is het vroeg donker, het weer is guur... Ideale tijden voor een goede film die je met knikkende knieën naar bed stuurt. The Invisible Man bijvoorbeeld, over een monster dat - welja - onzichtbaar is. Het kwelt en manipuleert zijn slachtoffer (gespeeld door Elisabeth Moss), tot ze schijnbaar krankzinnig en alleen overblijft – en de angst van het scherm druipt.

The Invisible Man, nu op Streamz+

Gangsterepos

Marlon Brando in 'The Godfather'.Beeld Netflix

‘I’m gonna make him an offer he can’t refuse.’ Bijna vijftig jaar oud maar nog steeds ijzersterk: The Godfather blijft het ultieme gangsterepos. Deze verfilming van het boek van Mario Puzo over het leven van gangsterkoning Don Corleone beklijft van begin tot eind. Wie deze film nog niet heeft gezien, haalt die best in, of je krijgt vroeg of laat een paardenkop in bed.

The Godfather, nu op VRT Nu.

The making of ‘Citizen Kane’

Still uit 'Mank'.Beeld Gisele Schmidt/NETFLIX

Een film maken over een film? Het lijkt iets voor cinefielen, tenzij het over Citizen Kane gaat en David Fincher in de regiestoel zit. Hij verfilmde in Mank het verhaal van de totstandkoming van misschien wel de beste film ooit en van de  scenarist, Herman Jacob ­Mankiewicz, in Mank. Het resultaat is een uitstekende prent die overloopt van liefde voor de film.

Mank, nu op Netflix

Feminisme volgens Disney

Yifei Liu in de titelrol van 'Mulan'.Beeld AP

Bioscoopuitbaters konden er niet mee lachen dat Mulan geen release kreeg en mensenrechtenactivisten waren boos omdat Disney met China samenwerkte. Maar Mulan, over een vrouw die zich vermomt om met het leger mee te kunnen vechten, is niettemin zeer het bekijken waard. De remake van de animatiefilm uit 1998 is ambitieus en feministisch getint.

Mulan, nu op Disney+

Pijnlijk pedofielenportret

Tijmen Govaerts als Jonathan in 'Muidhond'.Beeld /

Mag je empathie opbrengen voor een pedofiel? De vraagt werpt zich op in Muidhond van Patrice Toye, over een man die met zijn geaardheid probeert om te gaan. Niet simpel, als je buurmeisje voortdurend affectie zoekt. Veel gebeurt er niet, en de dialogen zijn soms houterig, maar hoofdrolspeler Tijmen  Govaerts maakt indruk in dit vaak pijnlijke pedofielenportret.

Muidhond, nu op Streamz+ 

Hij komt, hij komt

Uit 'Sinterklaas en de wakkere nachten'.Beeld RV

Nog een weekje en dan maken de Sint en zijn Pieten weer hun jaarlijkse tocht over de daken. Kinderen die al in de stemming willen raken, ­kunnen zich in het heerlijke, lichtjes absurde universum van de goedheiligman onderdompelen. Met dank aan Hugo Matthysen, die bij het schrijven van het film­scenario Sinterklaas deskundig advies gaf.

Sinterklaas en de wakkere nachten, nu op VRT.nu

Een prachtige puzzel

Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan en Eliza Scanlen in 'Little Women'.Beeld /

Kan een cineast nog iets toevoegen aan het vaak verfilmde Little Women, de roman van Louisa May Alcott uit 1868? Jawel, als die cineast Greta Gerwig heet. De film gaat over Jo March, een ambitieuze, creatieve jonge vrouw, en haar drie zussen. Gerwig deconstrueerde het verhaal uit het boek en bouwde het weer op als een prachtige puzzel die gestaag in elkaar valt.

Little ­Women, nu op ­Streamz+

Staken voor het klimaat

Milieuactiviste Greta Thunberg in 'I Am Greta'.Beeld AP

Twee jaar geleden stond Greta Thunberg als spijbelaar voor het Zweedse parlement, vandaag is ze het gezicht van de klimaatbeweging. De makers van I Am Greta volgden haar een jaar lang voor een portret, waarin ze het ook over haar aspergersyndroom heeft. Een boeiende inkijk, al laat de docu veel vragen open, bijvoorbeeld over de financiering van haar tournee.

I Am Greta, via Cinema bij je thuis, Film Fest Gent online en ZED vanuit je Zetel

Als een hond sterft

Marona.Beeld /

Je moet het lef hebben: een animatiefilm voor kinderen starten met een schattig hondje dat sterft. De Roemeense regisseur Anca Damian durfde het in Marona. Wat volgt is een prachtig verhaal over hondje Marona, dat terugblikt op vele herinneringen. Een parel van een animatiefilm die visueel verbluft, met dank aan de door Brecht Evens ontworpen personages.

Marona, via Streamz+

Afscheid van een vader

Uit 'Dick Johnson is Dead.Beeld Netflix

Wat voor dochter haalt het in haar hoofd om haar dementerende vader van 86 voor de camera te laten sterven? Haar naam is Kirsten Johnson, en ze doet het uit pure liefde in Dick Johnson Is Dead. Door haar vader herhaaldelijk te ‘vermoorden’, ze fingeert verschillende eindes, kan ze afscheid beginnen nemen. Het resultaat is een bijzondere en ontroerende documentaire.

Dick Johnson is Dead, via Netflix  

Traumatische verledens

Ibrahima Gueye en Sophia Loren in 'La vita davanti a sé'.Beeld Regine De Lazzaris

De Holocaust meets de vluchtelingencrisis. In La vita davanti a sé speelt Sophia Loren de rol van Madame Rosa, een Holocaust-overlevende en ex-prostituee, die de Senegalees Momo opvangt nadat die beroofd werd. Allebei hebben ze een traumatisch verleden te verwerken, uiteindelijk vinden ze elkaar ook. Een klassiek vertelde film met ‘La Loren’ in topvorm.

‘La vita davanti a sé’, nu op Netflix

Tussen zoet en bitter

Still uit 'About Endlessness'Beeld RV

De 76-jarige regisseur Roy Andersson, die van troostende humor zijn kenmerk heeft gemaakt, serveert in About Endlessness 32 tafereeltjes die zweven tussen zoet en bitter. Korte vignetjes, soms schijnbaar banale miniatuurtjes zonder pointe, maar in al hun eenvoud o zo aandoenlijk en troostend. Op die manier verzoent Andersson ons alweer een beetje meer met onze miserie.

‘About Endlessness’, via MyLum.tv  

Aangrijpende videobrief uit Aleppo

Still uit 'For Sama'.Beeld For Sama

Wie denkt alles al gezien te hebben over de ­Syrische oorlog en de puinhoop die Aleppo nu is, kan best nog eens kijken naar For Sama. Tussen de bommenregens door filmde de journalist Waad Al-Kateab haar prille gezinsgeluk in de belegerde stap. De documentaire, een videobrief voor haar dochter Sama, is overrompelend envhuiveringwekkend.

For Sama, te huur via online.filmfestival.be

Tom Hanks’ anticynisme

Tom Hanks in een still uit 'A Beautiful Day in the Neighborhood' (2019).Beeld Photo News

Deze tijden kunnen wel een hartverwarmende film verdragen die het perfecte antidotum is ­tegen alle slecht nieuws en cynisme. In A Beautiful Day in the Neighborhood speelt Tom Hanks Fred Rogers, een soort Amerikaanse Nonkel Bob, een lieve man tjokvol wijze raad die altijd bescheiden blijft. Het anticynisme dat Hanks hier neerzet, is ongezien.

A Beautiful day in the Neighborhood, nu op Streamz+

Kort is goed

Geen betere leerschool voor regisseurs dan een korte film draaien. Wie nieuw talent wil ­ontdekken, kan terecht op het BREEDBEELD ­Kortfilmfestival. Online weliswaar, want de geplande editie in De Studio in Antwerpen is geannuleerd. Op het programma staan meer dan twintig korte films van jonge Belgische filmmakers die je gratis kunt bekijken.

BREEDBEELD Kortfilmfestival, te bekijken via breedbeeldkortfilmfestival.be

Het debuut van Adil en Bilall

Uit 'Bad Boys for Life', met Martin Lawrence en Will Smith.Beeld JP

Het zal niet de beste film van 2020 zijn, maar wel een van de vermakelijkste. En een van de meest winstgevende. Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben hun debuut in Hollywood niet gemist. Ook wie niet houdt van de oneliners afvurende flikken Lowrey (Will Smith) en Burnett (Martin Lawrence), moet erkennen dat het Belgische duo vakwerk heeft afgeleverd.

‘Bad boys for Life’, nu op Streamz+

De bijen van Hatidze

Still uit 'Honeyland'.Beeld NEON

Een documentaire over een wat oudere vrouw die bijen kweekt in een Macedonisch gebergte. Het is geen pitch die je doet watertanden. Tot je Honeyland ziet, een docu die het leven toont zoals het echt is, zonder erin in te grijpen. Een documentaire over Hatidze, haar bijen, maar ook over kapitalisme en ecologisme.

‘Honeyland’, nu op Lumiere­series.com

Fei Fei bouwt een raket

Gobi en Fei Fei in 'Over the Moon'.Beeld Netflix

Soms wil je gewoon even vluchten, terug naar iets of iemand die je bent verloren. Het meisje Fei Fei bouwt daarom een raket, belandt op de maan en ontmoet er opmerkelijke creaturen, in deze hedendaagse variant van The Wizard of Oz. De regie is van Oscar-winnaar Glen Keane, die als animator een sleutelrol vertolkte bij onder meer Beauty and the Beast en Aladdin.

‘Over the Moon’, nu op Netflix

Dossier De Morgen gidst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234