Dinsdag 29/11/2022

Cultuurtips

Surreële lijven of Jan Modaal? Deze tien expo's mag u deze week niet missen

null Beeld Synchrodogs
Beeld Synchrodogs

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

Lotte Beckers

1. Synchrodogs

Synchrodogs is een fotoduo uit Oekraïne - online razend populair - waarvoor surreëel, menselijk lichaam, transformatie, onbewuste en natuur gepaste trefwoorden zijn. In Antwerpen tonen ze twee fotoreeksen: Reverie Sleep en Supernatural. Die eerste baseerden ze op hun dromen en hallucinaties, voor die tweede reden ze 4000 mijl door de wilde landschappen van het Amerikaanse Zuidswesten. Over natuurfenomenen die de wetenschap niet kan verklaren, en de vage grens tussen echt en niet echt

Lees hier ons verslag over Synchrodogs

Tot 24/6 in Gallery Stieglitz19, Antwerpen. stieglitz19.be

Supernatural Synchrodogs Stieglitz 19 Beeld Synchrodogs
Supernatural Synchrodogs Stieglitz 19Beeld Synchrodogs

2. Giacometti

Tate Modern lijkt er een patent op te hebben: prachtig opgebouwde tentoonstellingen die kunst weer doen vibreren van levenskracht. Met Giacometti wil het museum voor de Zwitser een plaats claimen als grootheid van de twintigste eeuw, naast meesters als Matisse en Picasso. Volledig terecht, want de beeldhouwer die we enkel kenden van zijn dunne bronzen sculpturen maakte véél meer dan dat.

Lees hier ons verslag over Giacometti.

Tot 10/9 in Tate Modern, Londen. tate.org.uk

Alberto Giacometti, Tate Modern Beeld rv Joe Humphrys - Tate
Alberto Giacometti, Tate ModernBeeld rv Joe Humphrys - Tate

3. The Beauty of the Beast

Van het klassieke 'stilleven met kip' tot een taart van dode kuikentjes: de veelzijdige expo The Beauty of the Beast viert de schoonheid en symboliek van het dier doorheen de eeuwen. Maar het is niet een en al idylle, want wat doen we die beesten toch aan?

Lees hier ons verslag over The Beauty of the Beast.

Tot 15/10 in Kasteel d'Ursel, Hingene. kasteeldursel.be

Karin Borghouts  Beeld rv Karin Borghouts
Karin BorghoutsBeeld rv Karin Borghouts

4. Op z'n janboerenfluitjes

Natasja Mabesoon ziet een stuk papier als een bordspel of een scene, waarop ze verschillende elementen tegenover elkaar kan plaatsen. Iets uit de literatuur, een bijzondere persoonlijkheid of een dagelijkse gebeurtenis. Ze bouwt verschillende lagen op papier die ze bewerkt, met een zachte achtergrond en harde kribbels onder of boven het vernis. En in een video gaat ze ook op zoek naar Jan Modaal en zijn etymologische afkomst.

Tot 17/6 in Barbé Gallery, Gent. barbegallery.com

Jan Maat en Jan De Wasser Beeld Natasja Mabesoone
Jan Maat en Jan De WasserBeeld Natasja Mabesoone

5. Forever & Beyond, a tale about drawings

Gita, zoals blauw is. Het is de naam van een reeks tekeningen van Jan Fabre, die hij begin jaren tachtig maakte met blauw aquarel. Zelden gezien zijn ze, maar nu maken ze deel uit van een groepstentoonstelling over tekenen, schetsen en wat dat voor de kunstenaars betekent. Guillaume Bijl doet ook mee, Koen Theys, Wim Delvoye en de Spaanse kunstenaar Javier Pérez.

Tot 25/6 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

Wim Delvoye, Beyond & Forever Beeld Wim Delvoye
Wim Delvoye, Beyond & ForeverBeeld Wim Delvoye

6. Richard Deacon

De Britse beeldhouwer Richard Deacon won ooit de prestigieuze Turner Prize, en mocht naar Documenta en de Biënnale van Venetië. Aan die indrukwekkende lijst voegt hij nu het Antwerpse Middelheim-museum toe, met zijn expo Some time. De houten sculptuur die hij jaren geleden voor het prachtige openluchtmuseum maakte, is tot zijn grote spijt helemaal verrot. Maar daar heeft Richard Deacon nu een oplossing voor gevonden.

Lees hier ons interview met Richard Deacon.

Tot 24 september in Middelheimmuseum, Antwerpen, middelheimmuseum.be.

null Beeld rv Werner J. Hannappel
Beeld rv Werner J. Hannappel

7. ZWISCHENEBENEN

Frederic Geurts en Reinhard Doubrawa zijn twee kunstenaars die van een presentatie gebeurtenissen willen maken. De bezoeker kijkt niet zozeer naar het werk, maar staat erin. ZWISCHENEBENEN gaat over tussengebied: tussen de twee kunstenaars, het onzekere of onbesliste en in de ruimte. Blikvanger is een monumentale installatie.

Tot 19/8, Gallery Sofie Van de Velde, Antwerpen. sofievandevelde.be

Frederic Geurts, red or blue Beeld Frederic Geurts
Frederic Geurts, red or blueBeeld Frederic Geurts

8. Verlust der Mitte

De matrassen lijken beslapen, maar dat zijn ze niet. De gsm laadt voor niemand op. Verlust der Mitte verwart de bezoekers van het S.M.A.K., net omdat niets is wat het lijkt, in deze expo die over meer dan vluchtelingen gaat.

Lees hier ons verslag over Verlust der Mitte.

Tot 27/8 in S.M.A.K., Gent, smak.be

Verlust der Mitte van Christoph Büchel Beeld Illias Teirlinck
Verlust der Mitte van Christoph BüchelBeeld Illias Teirlinck

9. Anthony Caro in de tuinen van het van Buuren museum

Het Van Buuren Museum is de moeite om eens binnen te springen, maar nu treft u in de prachtige tuin de hedendaagse beeldhouwwerken van Anthony Caro, de toonaangevende Engelse kunstenaar. Geboren in de jaren twintig kreeg Caro een nogal traditionele opleiding aan de Royal Academy Schools in Londen, maar na reizen naar de Verenigde Staten en een ontmoeting met David Smith, ontpopte Caro zich avant garde kunstenaar die zich volledig vrij uitdrukte.

Tot 8/10 in Van Buuren Museum en Tuinen, Brussel. museumvanbuuren.be

Anthony Caro Beeld Thierry Balasse
Anthony CaroBeeld Thierry Balasse

10. Pink Floyd: Their Mortal Remains

Het Victoria and Albert Museum in Londen is gevuld met de vliegende varkens en instortende muren van de psychedelische rockband Pink Floyd. De tentoonstelling is de zevende hemel voor liefhebbers, die er zelfs hun eigen remix van de klassieker 'Money' kunnen maken.

Lees hier ons verslag over Pink Floyd: Their Mortal Remains.

Tot 1/10 in The Victoria and Albert Museum, Londen. vam.ac.uk

Pink Floyd: Their Mortal Remains  Beeld Photo News
Pink Floyd: Their Mortal RemainsBeeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234