Maandag 14/10/2019

Cultuurtips

Surreële lijven of Jan Modaal? Deze tien expo's mag u deze week niet missen

Beeld Synchrodogs

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit. 

1. Synchrodogs

Synchrodogs is een fotoduo uit Oekraïne - online razend populair - waarvoor surreëel, menselijk lichaam, transformatie, onbewuste en natuur gepaste trefwoorden zijn. In Antwerpen tonen ze twee fotoreeksen: Reverie Sleep en Supernatural. Die eerste baseerden ze op hun dromen en hallucinaties, voor die tweede reden ze 4000 mijl door de wilde landschappen van het Amerikaanse Zuidswesten. Over natuurfenomenen die de wetenschap niet kan verklaren, en de vage grens tussen echt en niet echt

Lees hier ons verslag over Synchrodogs

Tot 24/6 in Gallery Stieglitz19, Antwerpen. stieglitz19.be

Supernatural Synchrodogs Stieglitz 19 Beeld Synchrodogs

2. Giacometti

Tate Modern lijkt er een patent op te hebben: prachtig opgebouwde tentoonstellingen die kunst weer doen vibreren van levenskracht. Met Giacometti wil het museum voor de Zwitser een plaats claimen als grootheid van de twintigste eeuw, naast meesters als Matisse en Picasso. Volledig terecht, want de beeldhouwer die we enkel kenden van zijn dunne bronzen sculpturen maakte véél meer dan dat.

Lees hier ons verslag over Giacometti.

Tot 10/9 in Tate Modern, Londen. tate.org.uk

Alberto Giacometti, Tate Modern Beeld rv Joe Humphrys - Tate

3. The Beauty of the Beast

Van het klassieke 'stilleven met kip' tot een taart van dode kuikentjes: de veelzijdige expo The Beauty of the Beast viert de schoonheid en symboliek van het dier doorheen de eeuwen. Maar het is niet een en al idylle, want wat doen we die beesten toch aan?

Lees hier ons verslag over The Beauty of the Beast.

Tot 15/10 in Kasteel d'Ursel, Hingene. kasteeldursel.be

Karin Borghouts Beeld rv Karin Borghouts

4. Op z'n janboerenfluitjes

Natasja Mabesoon ziet een stuk papier als een bordspel of een scene, waarop ze verschillende elementen tegenover elkaar kan plaatsen. Iets uit de literatuur, een bijzondere persoonlijkheid of een dagelijkse gebeurtenis. Ze bouwt verschillende lagen op papier die ze bewerkt, met een zachte achtergrond en harde kribbels onder of boven het vernis. En in een video gaat ze ook op zoek naar Jan Modaal en zijn etymologische afkomst.

Tot 17/6 in Barbé Gallery, Gent. barbegallery.com

Jan Maat en Jan De Wasser Beeld Natasja Mabesoone

5. Forever & Beyond, a tale about drawings

Gita, zoals blauw is. Het is de naam van een reeks tekeningen van Jan Fabre, die hij begin jaren tachtig maakte met blauw aquarel. Zelden gezien zijn ze, maar nu maken ze deel uit van een groepstentoonstelling over tekenen, schetsen en wat dat voor de kunstenaars betekent. Guillaume Bijl doet ook mee, Koen Theys, Wim Delvoye en de Spaanse kunstenaar Javier Pérez. 

Tot 25/6 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

Wim Delvoye, Beyond & Forever Beeld Wim Delvoye

6. Richard Deacon

De Britse beeldhouwer Richard Deacon won ooit de prestigieuze Turner Prize, en mocht naar Documenta en de Biënnale van Venetië. Aan die indrukwekkende lijst voegt hij nu het Antwerpse Middelheim-museum toe, met zijn expo Some time. De houten sculptuur die hij jaren geleden voor het prachtige openluchtmuseum maakte, is tot zijn grote spijt helemaal verrot. Maar daar heeft Richard Deacon nu een oplossing voor gevonden.

Lees hier ons interview met Richard Deacon.

Tot 24 september in Middelheimmuseum, Antwerpen, middelheimmuseum.be. 

Beeld rv Werner J. Hannappel

7. ZWISCHENEBENEN

Frederic Geurts en Reinhard Doubrawa zijn twee kunstenaars die van een presentatie gebeurtenissen willen maken. De bezoeker kijkt niet zozeer naar het werk, maar staat erin. ZWISCHENEBENEN gaat over tussengebied: tussen de twee kunstenaars, het onzekere of onbesliste en in de ruimte. Blikvanger is een monumentale installatie.

Tot 19/8, Gallery Sofie Van de Velde, Antwerpen. sofievandevelde.be

Frederic Geurts, red or blue Beeld Frederic Geurts

8. Verlust der Mitte

De matrassen lijken beslapen, maar dat zijn ze niet. De gsm laadt voor niemand op. Verlust der Mitte verwart de bezoekers van het S.M.A.K., net omdat niets is wat het lijkt, in deze expo die over meer dan vluchtelingen gaat.

Lees hier ons verslag over Verlust der Mitte.

Tot 27/8 in S.M.A.K., Gent, smak.be

Verlust der Mitte van Christoph Büchel Beeld Illias Teirlinck

9. Anthony Caro in de tuinen van het van Buuren museum

Het Van Buuren Museum is de moeite om eens binnen te springen, maar nu treft u in de prachtige tuin de hedendaagse beeldhouwwerken van Anthony Caro, de toonaangevende Engelse kunstenaar. Geboren in de jaren twintig kreeg Caro een nogal traditionele opleiding aan de Royal Academy Schools in Londen, maar na reizen naar de Verenigde Staten en een ontmoeting met David Smith, ontpopte Caro zich avant garde kunstenaar die zich volledig vrij uitdrukte.

Tot 8/10 in Van Buuren Museum en Tuinen, Brussel. museumvanbuuren.be

Anthony Caro Beeld Thierry Balasse

10. Pink Floyd: Their Mortal Remains 

Het Victoria and Albert Museum in Londen is gevuld met de vliegende varkens en instortende muren van de psychedelische rockband Pink Floyd. De tentoonstelling is de zevende hemel voor liefhebbers, die er zelfs hun eigen remix van de klassieker 'Money' kunnen maken.

Lees hier ons verslag over Pink Floyd: Their Mortal Remains. 

Tot 1/10 in The Victoria and Albert Museum, Londen. vam.ac.uk

Pink Floyd: Their Mortal Remains Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234