Zondag 09/05/2021

Tv-seriesDe Morgen gidst

Superhelden op leeftijd: de beste series van het moment op Netflix, Streamz en VRT Nu

Still uit ‘Jupiter’s Legacy’. Beeld rv
Still uit ‘Jupiter’s Legacy’.Beeld rv

De Morgen gidst u door de allerbeste reeksen die er op tv en op uw computerscherm te zien zijn

Dat superhelden ook maar mensen zijn, leren we uit de nieuwe Netflix-reeks Jupiter’s Legacy. Daarin gaan een aantal helden die onder invloed van de tand des tijds meer slaag krijgen dan goed voor hen is, op zoek naar opvolging. Alleen blijkt hun superbegaafde nageslacht er weinig voor te voelen om in de voetsporen van hun oudjes te treden.

Jupiter’s Legacy, nu op Netflix

Gered door robots

'Raised By Wolves'. Beeld HBO MAX / Coco Van Oppens
'Raised By Wolves'.Beeld HBO MAX / Coco Van Oppens

Wanneer Ridley Scott (Alien, Blade Runner) zich aan sf waagt, kun je vuurwerk verwachten. In Raised by Wolves, dat zich in de 22ste eeuw afspeelt, volgen we twee robots in hun poging het menselijk ras te redden. Nu de aarde verwoest is, vluchten ze met een paar embryo’s op zak naar planeet Kepler-22b om een nieuwe beschaving op te bouwen. Maar dat verloopt niet volgens plan.

Raised by Wolves, vanaf 10 mei op Streamz

Brandend actuele crimi

Lisa Dwan (als Tori Matthews) enJames Nesbitt (Tom Brannick) in 'Bloodlands'. Beeld BBC / HTM Televison /Steffan Hill
Lisa Dwan (als Tori Matthews) enJames Nesbitt (Tom Brannick) in 'Bloodlands'.Beeld BBC / HTM Televison /Steffan Hill

Qua timing kan het tellen. Net nu in Noord-Ierland oude conflicten weer oplaaien, dropt de VRT de BBC-reeks Bloodlands op VRT NU. In die miniserie gaat een Noord-Ierse politieman –een alweer uitstekende James Nesbitt – op zoek naar een ontvoerde ex-IRA-leider. Die speurtocht leidt hem naar een berucht moordenaar met wie hij nog een rekening te vereffenen heeft.

Bloodlands, nu op VRT NU

Noors prestigeproject

Uit 'Wisting'. Beeld Streamz
Uit 'Wisting'.Beeld Streamz

Dat ze in het Hoge Noorden toptelevisie kunnen maken weten we al langer. Ook Wisting zou ­moeiteloos een plaatsje in het rijtje Scandinavische tv-klassiekers moeten veroveren. Het is immers de duurste Noorse dramareeks ooit. Alles draait om rechercheur William Wisting, die in Larvik op zoek moet naar een wereldwijd gezochte ­seriemoordenaar.

Wisting, nu op Streamz

Diep in de zee

Uit 'Secret of Whales'. Beeld rv
Uit 'Secret of Whales'.Beeld rv

De ecologische boodschap die op weinig subtiele wijze in Avatar verdoken zat, maakte het al duidelijk: regisseur James Cameron is een man met een hart voor de natuur. Dat laat hij nu nog eens zien met ­Secret of Whales. In drie jaar reisde hij naar in totaal 24 locaties om walvissen in beeld te brengen. Met een fascinerende docureeks als resultaat.

Secret of Whales, nu op Disney+

Garantie op succes

Uit 'Shadow and Bone'. Beeld Reporters / Splash
Uit 'Shadow and Bone'.Beeld Reporters / Splash

Fantasy­reeksen gebaseerd op succesvolle boeken doen het wel vaker goed op het kleine scherm, denk maar aan Game of Thrones. Met Shadow and Bone hopen ze bij Netflix nog zo’n succes te scoren. Gebaseerd op de Grisha-trilogie van Leigh Bardugo vertelt de reeks het verhaal van Alina Starkov, een weesmeisje dat een buitengewone kracht ontwikkelt.

Shadow and Bone, nu op Netflix

Buiten de lijntjes

Kate Winslet in 'Mare of Easttown'. Beeld tmdb
Kate Winslet in 'Mare of Easttown'.Beeld tmdb

In een Amerikaans dorp wordt een jonge vrouw vermoord, waarna de wat nukkige, eigenzinnige sheriff van dienst de dader moet zien te klissen. De plot van de HBO-reeks Mare of Easttown klinkt misschien vertrouwd, de vertaling naar het scherm doorbreekt alle clichés. Met dank aan het ijzersterke ­scenario en de al even verbluffende Kate Winslet.

Mare of Easttown, nu op Streamz

Creatief met geld

'Snabba Cash'. Beeld Netflix
'Snabba Cash'.Beeld Netflix

De uitstekende Zweedse serie Snabba Cash vertelt het verhaal van de alleenstaande moeder Leya. Zij wil van haar financiële problemen af en denkt aan een start-up rond Artificial Intelligence. Maar om die van de grond te krijgen is - jawel - geld nodig. Een carrière in de drugshandel lijkt de enige optie om het startkapitaal bij elkaar te krijgen. Alleen komt daar meer bij kijken dan gedacht.

Snabba Cash, nu op Netflix

Onstuitbare natuurliefhebber

Attenborough en toekan in 'Life in Color'. Beeld Netflix and British Broadcasting Corporation
Attenborough en toekan in 'Life in Color'.Beeld Netflix and British Broadcasting Corporation

Vijfennegentig is hij inmiddels, maar het Britse natuuricoon David Attenborough wil van geen ophouden weten. In een poging zijn liefde voor de natuur over te brengen op zoveel mogelijk mensen, komt hij met een nieuwe docureeks op de proppen. In Life in Color draait alles om kleur en de rol die dat speelt in het dierenrijk. Met alle fantastische beelden van dien.

Life in Color, nu op Netflix

De rechter verbergt iets

Uit 'Your Honor', met Bryan Cranston ('Breaking Bad', 'Seinfeld') in de hoofdrol.   Beeld Skip Bolen/SHOWTIME
Uit 'Your Honor', met Bryan Cranston ('Breaking Bad', 'Seinfeld') in de hoofdrol.Beeld Skip Bolen/SHOWTIME

Welke prijs kan een ouder betalen om zijn kind te beschermen? In de spannende misdaadreeks Your Honor wordt rechter Michael Desiato (een voortreffelijke Bryan Cranston) tot het uiterste gedreven om het gruwelijke vluchtmisdrijf van zijn zoon te verbergen. Tien afleveringen over raciale ongelijkheid, ouderliefde en privileges in het broeierige New Orleans.

Your Honor, VRT NU

Aangenaam einde der tijden

Uit 'Calls'. Beeld RV
Uit 'Calls'.Beeld RV

In een van de meest eigenzinnige series van het moment is geen personage of locatie te zien. In Calls wordt via geluidsopnames gereconstrueerd hoe een bovennatuurlijk fenomeen de vernietiging van de mensheid in gang zette. Scherpe dialogen over menselijk leed en visuals die bezweren: het einde der tijden was nooit zo aangenaam.

Calls, Apple TV+

Zwart gezin in akelige witte buurt

Uit 'Them', als alles nog op rolletjes loopt. Beeld Amazon
Uit 'Them', als alles nog op rolletjes loopt.Beeld Amazon

Een zwarte familie verhuist naar een zonnige buurt in Los Angeles waar de mensen mysterieus en vooral erg wit zijn. Al snel wordt het gezin geterroriseerd door duistere krachten die hen moreel dubieuze keuzes doen maken. Them is een aanstekelijke mix van Get Out en Stranger Things die verrast en tot nadenken stemt.

Them, Amazon Prime Video

Rob is een vrouw

'High Fidelity' met Zoë Kravitz. Beeld disney
'High Fidelity' met Zoë Kravitz.Beeld disney

Het begon met een boek, daarna werd het een film en nu is High Fidelity een tv-serie. Aan de verhaallijn is amper gesleuteld. Het draait nog steeds om Rob, eigenaar van een platenwinkel, en zijn pogingen om zijn leven weer op de rails te krijgen. De personages kregen wel een make-over. Zo is Rob plots een vrouw, wat Zoë Kravitz de kans geeft haar onmiskenbare talent te etaleren.

High Fidelity, nu op Disney+

Reeks met adelbrieven

Laura Donnelly als Amalia True in 'The Nevers'.  Beeld RV
Laura Donnelly als Amalia True in 'The Nevers'.Beeld RV

Een scifi-reeks in een historische setting. Qua changement de decor kan dat tellen. The Nevers neemt de kijker mee naar het Londen van eind 19de eeuw. Daar duiken plots in groten getale individuen op die op mysterieuze wijze bovennatuurlijke krachten ontwikkelen. De serie komt uit de koker van Joss Whedon, de man achter Buffy the Vampire Slayer en The Avengers.

The Nevers, vanaf 12 april op Streamz

Romantiek in het laboratorium

Scène uit 'The One'. Beeld Netflix
Scène uit 'The One'.Beeld Netflix

Het vinden van een geschikte partner vormt zowat de grootste uitdaging waar je in een mensenleven mee geconfronteerd wordt. In The One hebben wetenschappers voor dat probleem een oplossing gevonden. In een niet zo verre toekomst hebben ze aan een spatje DNA genoeg om je aan je soulmate te koppelen. In acht afleveringen krijg je te zien waar dat toe leidt.

The One, nu op Netflix

True crime in Oostende

Bernard Wesphael. Uit 'Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case'. Beeld Netflix
Bernard Wesphael. Uit 'Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case'.Beeld Netflix

Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze vermoord? Véronique Pirotton stierf eind oktober 2013 op een hotelkamer in Oostende. Hoofdverdachte was meteen haar echtgenoot, Bernard Wesphael, de Waalse politicus met wie ze een tumultueuze relatie had. De true crime-reeks Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case spit het dossier uit en laat alle argumenten pro en ­contra de revue passeren.

Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case, nu op Netflix

Volharding uit de polder

Tahar Rahim en Jenna Coleman in 'The Serpent'. Beeld NETFLIX/Mammoth Screen
Tahar Rahim en Jenna Coleman in 'The Serpent'.Beeld NETFLIX/Mammoth Screen

De Netflix-serie The Serpent, deels geregisseerd door Hans Herbots, vertelt het verhaal van Charles Sobhraj of The Bikini Killer, die in de jaren 70 in Zuidoost-Azië een aantal toeristen vermoordde. Dat de man uiteindelijk werd ingerekend is vooral dankzij de Nederlandse ­diplomaat Herman Knippenberg, die op eigen houtje onderzoek deed en bewijs verzamelde.

The Serpent, nu op Netflix

Tiger Woods, all-in

Uit 'Tiger'. Beeld Streamz
Uit 'Tiger'.Beeld Streamz

Op het golfcourt reeg Tiger Woods de presti­gieuze overwinningen aan elkaar, maar naast de baan liep alles stukken minder. Zijn vrouw bedroog hij stelselmatig, de band met zijn vader is complex en dan waren er nog wat incidenten. De tweedelige docureeks Tiger vertelt het allemaal. Woods werkte er zelf niet aan mee, wat de docu misschien nog eerlijker maakt.

Tiger, vanaf 7 april op Streamz

Superhelden forever

Uit 'The Falcon and the Winter Soldier'. Beeld Disney+
Uit 'The Falcon and the Winter Soldier'.Beeld Disney+

Fans love it, dus blijven ze bij Marvel maar spin-offs, prequels en sequels uitbrengen. In The Falcon and the Winter Soldier slaat Sam Wilson (The Falcon) de vleugels in elkaar met Marvel-veteraan The Winter Soldier. Het duo moet de herinnering aan Captain America, die na Avengers: Endgame zijn schild aan de wilgen hing, doen vergeten.

The Falcon and the Winter Soldier, nu op Disney+

Aan de rol met een voetballer

Angela Schijf in 'Meisje van plezier'. Beeld K2 / Eenmalig
Angela Schijf in 'Meisje van plezier'.Beeld K2 / Eenmalig

Een vleugje seks en met Angela Schijf een grote naam op de affiche. Meer had Meisje van plezier niet nodig om bij onze noorderburen een hit te worden. Ook bij ons heeft de serie fans die op dit derde seizoen zitten te wachten. Daarin gaat Nadine, de huisvrouw die callgirl werd, met een bekende voetballer aan de rol. Met alle enigzins voorspelbare gevolgen van dien.

Meisje van plezier, nu op Streamz

Rokend rubber, fletse bubbels

Uit 'Formula 1: Drive to Survive'. Beeld Netflix
Uit 'Formula 1: Drive to Survive'.Beeld Netflix

Op een verrassende ontknoping hoef je bij Formula 1: Drive to Survive niet te rekenen. Een beetje autofreak weet al lang hoe het vorige F1-seizoen is afgelopen. Toch blijft de docureeks, die je een blik achter de schermen van het Formule 1-circus gunt, ook in het derde seizoen boeien. Met dank aan ­Lewis Hamilton, die in 2020 vele records van de tabellen veegde.

Formula 1: Drive to Survive, nu op Netflix

Vrouwen op de vlucht

'Sky rojo'. Beeld tamara arranz
'Sky rojo'.Beeld tamara arranz

Casa de Papel was een grote hit op Netflix, maar nu hebben de makers een nieuwe reeks klaar. Sky Rojo is een beetje een fastfoodversie van Thelma & Louise, over twee vrouwen op de vlucht. Elke aflevering duurt maar een kwartier - ideaal voor wie korter wil bingen – en dendert in een rotvaart over je heen. Het zou zo maar een nieuwe hit kunnen worden.

Sky Rojo, nu op Netflix

Gezond met Michelle

Waffles en Mochi met Michelle Obama. Beeld Netflix
Waffles en Mochi met Michelle Obama.Beeld Netflix

Kiezen we voor makkelijk afhaaleten, of gaan we voor een gezonde maaltijd die we zelf maken? Als het aan Michelle Obama ligt, gaan we vaker kiezen voor optie 2. Dus maakte ze mee een kinderserie die de jongsten onder ons daarvan moet overtuigen. De boodschap ligt er soms wat te dik op, maar Obama voelt zich duidelijk in haar sas.

Waffles + Mochi, nu op Netflix

Deze al gezien?

'Déjà-Vu', met onder anderen Natali Broods. Beeld rv
'Déjà-Vu', met onder anderen Natali Broods.Beeld rv

Na een wat luwere periode pakt Streamz weer met een nieuw fictieproject uit. Déjà-Vu draait om een drukbezette carrièrevrouw en radiohost wier leven helemaal op zijn kop komt te staan wanneer haar 15-jarige dochter overlijdt. In de hoofdrollen zien we onder meer Natali Broods, Koen De Graeve, Boris Van Severen, Janne Desmet, Clara Cleymans en Xenia Borremans.

Déjà-Vu, vanaf 15 maart op Streamz

Kolderieke klucht

'Dix Pour Cent'. Beeld Netflix
'Dix Pour Cent'.Beeld Netflix

Vedetten die een karikatuur van zichzelf spelen: het is een beproefd procédé, maar als ze het goed doen is het wel vaak onweerstaanbaar. Zoals in de Franse reeks Dix Pour Cent, over een bijna failliet agentschap dat alles voor filmsterren moet regelen - check zeker de aflevering met Sigourney Weaver. De reeks wisselt kolderieke klucht met meeslepend drama af.

Dix Pour Cent, nu op Netflix

De wereld uitgelegd

Uit 'Can't Get You Outta My Head'. Beeld youtube
Uit 'Can't Get You Outta My Head'.Beeld youtube

Yuval Noah Harari heeft er enkele vuistdikke boeken voor nodig, de Britse tv-maker Adam Curtis 473 minuten. In die acht uur legt hij de moderne geschiedenis uit en toont hij hoe we geworden zijn wie we nu zijn. Hij verbindt daarbij ogenschijnlijk kleine verhalen aan grote tendenzen als individualisering. ‘Een overweldigende ervaring’, zo omschreef The Guardian de reeks.

Can’t Get You Out of My Head, nu op YouTube

Het perfecte onderzoek

Søren Malling speelt hoofd Moordzaken Jens Møller Jensen. Beeld The Investigation
Søren Malling speelt hoofd Moordzaken Jens Møller Jensen.Beeld The Investigation

In augustus 2017 ging journaliste Kim Wall uitvinder Peter Madsen interviewen op zijn zelfgemaakte duikboot. Ze keerde nooit terug. The Investigation zoomt niet in op de moord of moordenaar - zijn naam valt zelfs slechts één keer - maar focust op het indrukwekkende onderzoekswerk dat verricht werd om hem te klissen. Van begin tot eind meeslepend.

The Investigation, nu op MyLum.tv

Zwarte magie

Dennis Black Magic. Beeld BELGA
Dennis Black Magic.Beeld BELGA

De Vlaamse pornokoning. Gangmaker van de beruchte Zundays-feestjes in de Antwerpse discotheek Zillion. Maar ook: meermaals veroordeeld voor zedenfeiten met minderjarigen. Dennis ‘Black Magic’ Burkas is op zijn zachtst gezegd een omstreden figuur. Peter Boeckx, bekend van onder andere The Sky Is the Limit en Justice for All, maakte er een tweedelige docu over.

Dennis vs. Black Magic, nu op Streamz

Plot boven plot

Simona Brown als Louise in 'Behind Her Eyes'. Beeld Nick Wall/NETFLIX © 2020
Simona Brown als Louise in 'Behind Her Eyes'.Beeld Nick Wall/NETFLIX © 2020

Je moet er vijf uur voor over hebben, en dan krijg je in Behind Her Eyes een plottwist om u tegen te zeggen. Twee keer u zelfs, want het is een dubbele. ‘Knettergek’, noemde een Amerikaanse criticus het eind van Behind Her Eyes. De Britse bovennatuurlijke thriller, gebaseerd op het boek van Sarah Pinborough, is misschien niet subtiel, maar blijven kijken doe je wel.

Behind Her Eyes, nu op Netflix

De wereld uitgelegd

Scène uit 'Can’t Get You Out of My Head' van Adam Curtis. Beeld RV Adam Curtis
Scène uit 'Can’t Get You Out of My Head' van Adam Curtis.Beeld RV Adam Curtis

Yuval Noah Harari heeft er enkele vuistdikke boeken voor nodig, de Britse tv-maker Adam Curtis 473 minuten. In die acht uur legt hij de moderne geschiedenis uit en toont hij hoe we geworden zijn wie we nu zijn. Hij verbindt daarbij ogenschijnlijk kleine verhalen aan grote tendensen als individualisering. ‘Een overweldigende ervaring’, zo omschreef The Guardian de reeks.

Can’t Get You Out of My Head, nu op YouTube

De Coen-erfenis

Chris Rock als crimineel Loy Cannon in seizoen 4 van 'Fargo'. Beeld Netflix
Chris Rock als crimineel Loy Cannon in seizoen 4 van 'Fargo'.Beeld Netflix

Een tv-reeks gebaseerd op een film. Een premisse die zelden uitdraait op iets moois. In het geval van Fargo is dat gelukkig anders. Het origineel van de Coen-brothers is niet meer dan het vertrekpunt om telkens nieuwe verhalen te vertellen over gewone mensen die zich steeds dieper in nesten werken. Terwijl Canvas het vierde seizoen toont, kan je op VRT Nu de vorige seizoenen inhalen.

Fargo, op VRT Nu

Mopperende Muppets

Kermit en Miss Piggy. Beeld Q2
Kermit en Miss Piggy.Beeld Q2

Miss Piggy. Gonzo. The Swedish Chef. Statler & Waldorf. Animal. Kermit uiteraard. Is er ooit een (poppen-)reeks gemaakt met zoveel fantastische personages? Muppet-fans weten alvast wat doen, nu alle vijf seizoenen op Disney+ staan. Voor seizoen 4 en 5 is het zelfs de eerste keer dat ze te streamen zijn. De ideale kans om te kijken of ze na zowat 40 jaar overeind blijven.

The Muppets, op Disney+

Schilderen met John

Uit 'Painting with John'. Beeld HBO
Uit 'Painting with John'.Beeld HBO

John Lurie is een naam die u enkel iets zegt als u een boomer bent met een eminente muzieksmaak. In de jaren 80 flirtte zijn avant-gardistische band The Lounge Lizards met jazz, punk en new wave. In Painting with John vertelt hij, terwijl hij schildert, over zijn bewogen leven. Er is geen plot, laat staan een script. Maar het is ontwapenend, meditatief en zeer verslavend.

Painting with John, nu op Streamz

Griezelen met een pandemie

Uit 'Arctic Circle'. Beeld rv
Uit 'Arctic Circle'.Beeld rv

Een nieuw virus is een bedreiging voor de mensheid. Het kan gevaarlijk muteren en de dragers moeten razendsnel in quarantaine worden geplaatst. De Finse thrillerserie Arctic Circle lijkt de eerste ‘coronaserie’, maar schijn bedriegt: de opnamen dateren van ruim voor het begin van de echte crisis. Toch geeft dat deze serie een extra griezelig randje. Spannend. En die natuur!

Arctic Circle, nu op MyLum.tv

Hartsvriendinnen met keuzestress

Katherine Heigl als Tully en Sarah Chalke als Kate in ‘Firefly Lane’.  Beeld COURTESY OF NETFLIX
Katherine Heigl als Tully en Sarah Chalke als Kate in ‘Firefly Lane’.Beeld COURTESY OF NETFLIX

Katherine Heigl (Grey’s Anatomy) en Sarah Chalke (Scrubs) spelen in de reeks Firefly Lane twee hartsvriendinnen. De veertigers kennen elkaar al bijna hun hele leven. De ene koos voor een tv-carrière en is een gevierd journalist, de andere bleef thuis om een gezin te stichten. Wanneer ze door omstandigheden weer bij elkaar komen, worden ze gedwongen na te denken over hun keuzes.

Firefly Lane, nu op Netflix

In goede en slechte tijden

Still uit ‘Mijn slechtste beste vriendin’. Beeld Streamz
Still uit ‘Mijn slechtste beste vriendin’.Beeld Streamz

Met Mijn slechtste beste vriendin schreef Ilse Beyers, ex-hoofdredacteur van Dag Allemaal, een boek over een stel vriendinnen en de manier waarop zij hun wederzijdse vriendschappen beleven. Het boek is het vertrekpunt voor een soapserie waarvoor Beyers een pracht van een cast verzamelde, met onder anderen Maaike Cafmeyer en Ella-June Henrard.

Mijn slechtste beste vriendin, nu op Streamz

Een trein naar nergens

Still uit ‘Snowpiercer’. Beeld Netflix
Still uit ‘Snowpiercer’.Beeld Netflix

De wereld is naar de knoppen. Overleven kan ­enkel aan boord van Snowpiercer, een eeuwig doorrazende trein die als een soort ark van Noah een nieuwe samenleving huisvest. Het verhaal mag dan wat over the top zijn, de reeks werd een doorslaand succes. In het tweede seizoen komt een tweede trein op de proppen, met een grootse Sean Bean als machinist.

Snowpiercer, nu op Netflix

Dood in Zeebrugge

Ongeloof en woede veroorzaken drastische acties in de tweede jaargang van 'Beau Séjour'. Beeld VRT
Ongeloof en woede veroorzaken drastische acties in de tweede jaargang van 'Beau Séjour'.Beeld VRT

Over Black-out waren de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld, maar het gat op de zondagavond van Eén wordt meteen gevuld met een nieuw seizoen van Beau Séjour. De setting is anders - het verhaal over een overleden marinecommandant speelt zich in Zeebrugge af - maar als het tweede seizoen even goed is als het eerste, zullen de meningen hier minder verdeeld over zijn.

Beau Séjour, zondag om 20.45 uur op Eén en op VRT Nu

Vloeken met Cage

Nicolas Cage gaat bij momenten episch uit z'n dak. Beeld Netflix
Nicolas Cage gaat bij momenten episch uit z'n dak.Beeld Netflix

Hoeveel deugd kan het niet doen om eens goed te vloeken? Net minder leuk, maar toch ook heel aangenaam is Nicolas Cage met een hoog debiet fuuuuck! horen roepen. Dat kan in de door hem gepresenteerde docu History of Swear Words, dat in zes afleveringen de herkomst van de Engelse invectieven fuck, shit, bitch, dick, pussy en damn uit de doeken doet.

History of Swear Words, nu op Netflix

Stijlvolle Franse dief

Omar Sy als zakkenroller Lupin. Beeld RV
Omar Sy als zakkenroller Lupin.Beeld RV

De Franse romanschrijver Maurice Leblanc schreef een halve bibliotheek aan boeken over de stijlvolle zakkenroller Arsène Lupin. Die komt dankzij Netflix nu ook naar het kleine scherm. In Lupin wil het personage van Omar Sy (van The Intouchables) een meesterdief worden. Zijn doel: een sieraad uit het Louvre stelen. Lupin is een dievenreeks waaraan u ­zomaar uw hart kunt verliezen.

‘Lupin’, nu op Netflix

Lachen met Marvel

Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff) en Paul Bettany (Vision) in 'WandaVision'. Beeld /
Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff) en Paul Bettany (Vision) in 'WandaVision'.Beeld /

Wie Marvel zegt, denkt aan actie. Maar niet deze keer. De tv-reeks WandaVision is een oer-Amerikaanse sitcom, met twee oude bekenden in de hoofdrol: Wanda ‘Scarlet Witch’ Maximoff en haar geliefde Vision, een soort vleesgeworden AI. In dit intrigerende vormexperiment sluimert er ‘iets anders’, iets duisters misschien, onder de oppervlakte.

WandaVision, nu op Disney+

Geen Thelma & Louise

 Veerle Baetens en Charlotte Le Bon in 'Cheyenne et Lola'. Beeld gf
Veerle Baetens en Charlotte Le Bon in 'Cheyenne et Lola'.Beeld gf

De achtdelige thriller Cheyenne et Lola ‘de Franse versie van Thelma & Louise’ noemen, is niet alleen lui, maar ook oneerlijk. Zo’n serie, dat bestónd ­immers nog niet. Veerle Baetens speelt een ex-bajesklant, Charlotte Le Bon de minnares van een ondernemersgoeroe. Samen ontketenen ze een feministische revolutie. Opbeurend is Cheyenne et Lola niet, verslavend zeker wel.

Cheyenne et Lola, nu op Streamz

Voornaam bingemateriaal

Uit 'Bridgerton'. Beeld Netflix
Uit 'Bridgerton'.Beeld Netflix

Een zwarte man die een hertog speelt in een ­kostuumdrama dat begin 19de eeuw gesitueerd is? Voor sommige politici is Bridgerton het bewijs dat we gegijzeld worden door de ‘woke cultuur’. Wie nuchterder kijkt, ziet een goede ­fictie­reeks over de romantische avonturen van een voorname familie. Met een kleurenblinde casting waar het spelplezier van afspat.

‘Bridgerton’, nu op Netflix

Portret van New York

De eigenzinnige auteur Fran Lebowitz in 'Pretend it's a city'. Beeld Humo
De eigenzinnige auteur Fran Lebowitz in 'Pretend it's a city'.Beeld Humo

Fran Lebowitz is, in zekere zin, de vleesgeworden New Yorker. Ze denkt snel, ze praat snel, ze beweegt snel, en ze heeft over alles een mening. En ze is goed bevriend met regisseur Martin Scorsese, die in de docureeks Pretend It’s a City een fascinerend portret van haar schetst – en op die manier ook New York in beeld brengt.

Pretend It’s a City, nu op Netflix

De laatste ‘Modern Family’

Een blijde gebeurtenis in het slotseizoen van 'Modern Family'. Beeld ABC
Een blijde gebeurtenis in het slotseizoen van 'Modern Family'.Beeld ABC

De sitcom Modern Family is al jarenlang een van de beste in het genre, met een karrenvracht aan prijzen en wereldwijd publiek van miljoenen kijkers. Maar aan alle mooie ­liedjes komt een eind. Dus ook aan dat van de Pritchetts. Het elfde en laatste seizoen is in de Verenigde Staten al een tijdje uit, maar is nu ­eindelijk ook op Netflix te zien.

‘Modern Family’, nu op Netflix

De donkere kantjes van ballet

Netflix-reeks Tiny Pretty Things laat zien dat in de balletwereld het drama náást het podium nog groter is dan erop. De serie speelt zich af op de fictieve Archer School of Ballet en volgt jonge dansers die er koste wat kost een plek willen. Als de donkere ballerina Neveah Stroyer op de elite-academie terechtkomt, merkt ze al snel dat haar toelating vooral een publiciteitsstunt is.

‘Tiny Pretty Things’, nu op Netflix

Mysterieuze moordenaar?

Scène uit 'Possessions'. Beeld rv
Scène uit 'Possessions'.Beeld rv

Natalie, een jonge Franse expat in Israël, komt in de problemen wanneer haar kersverse echtgenoot na hun huwelijksnacht dood aangetroffen wordt. De Franse diplomaat Karim schiet haar te hulp. Langzaam maar ­zeker valt hij voor de charmes van de mysterieuze Française. ­Possessions werd gemaakt door het Franse CanalPlus en opgepikt door het Amerikaanse HBO.

‘Possessions’, nu op Streamz en Streamz+

Een onwaarschijnlijk duo

Veerle Baetens in 'Cheyenne et Lola'. Beeld Humo
Veerle Baetens in 'Cheyenne et Lola'.Beeld Humo

Cheyenne et Lola is een reeks die zich als moderne western laat omschrijven. Veerle Baetens speelt Cheyenne, een ex-bajes­klant die nu als poetsvrouw werkt. Wanneer zij getuige is van een moord met Lola - een ravissante Parisienne - in een hoofd­rol, raken de twee dames verstrikt in een web van bedrog en verraad. De regie is in handen van Eshref Reybrouck (Undercover).

Cheyenne et Lola, nu op Streamz en Streamz+

Garantie op succes

Dankzij series als Grey’s Anatomy, Scandal en How to Get Away with Murder mag Shonda Rhimes zich een van de succesvolste tv-producenten aller tijden noemen. Logisch dus dat Netflix haar maar wat graag wou inlijven. Bridgerton is de eerste reeks die Rhimes voor het streamingbedrijf aflevert. Een oldskool kostuumdrama met een royale portie seks en af en toe wat geweld.

‘Bridgerton’, nu op Netflix

Einde van een tijdperk

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) in 'Vikings'. Beeld Vikings
Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) in 'Vikings'.Beeld Vikings

Al zes seizoenen lang houden de avonturen van Ragnar Lothbrok en zijn nageslacht de fans van ­Vikings aan het scherm gekluisterd. Ragnar en de zijnen veroverden Engeland en ­Parijs, ontdekten verre landen en maakten nieuwe vijanden. In de laatste tien afleveringen van de reeks komt hun saga tot een einde. En jawel, daar komt behoorlijk wat bloedvergieten bij kijken.

‘Vikings’, nu op Streamz en Streamz+

Een béétje feestvreugde, aub

Uit 'Euphoria'. Beeld Streamz
Uit 'Euphoria'.Beeld Streamz

Op seizoen 2 van het jongerendrama Euphoria is het nog even wachten, maar als een soort compensatie krijgen de fans alvast twee kerstspecials. Een serie die het vaak over weinig opbeurende thema’s als verslaving, misbruik en depressie heeft, lijkt niet meteen gesneden brood voor deze tijd van het jaar. Maar toch overdonderen de jonge ­acteurs je weer.

Euphoria, nu op Streamz

Echte Italiaanse vriendschap

Gaia Girace als Lina en Margherita Mazzucco als Elena in aflevering 8 van 'Mijn geniale vriendin'. Beeld Eduardo Castaldo/HBO
Gaia Girace als Lina en Margherita Mazzucco als Elena in aflevering 8 van 'Mijn geniale vriendin'.Beeld Eduardo Castaldo/HBO

Vanaf 22 december kun je op Canvas naar het tweede seizoen van My Brilliant Friend kijken. Een aanrader. Wie ook serie één wil zien, kan op VRT Nu terecht. In dit authentieke Italiaanse drama volg je Elena en Lina, twee totaal verschillende meisjes die vriendinnen voor het leven worden. Gebaseerd op de boeken van de schrijfster-­zonder-gezicht Elena Ferrante.

My Brilliant Friend, nu op VRT Nu

Zweedse eenvoud

Still uit 'Love Me'. Beeld RV
Still uit 'Love Me'.Beeld RV

Er is Sten, de wat lusteloze vader die na de plotse dood van zijn vrouw opeens weer beseft hoe leuk het leven kan zijn. Er is dochter Clara, wanhopig op zoek naar haar prins. En je hebt Aron, het kakkernestje van de familie. De Zweedse reeks Love Me volgt het wel en wee van de drie generaties binnen één familie. Geen grootse verhalen, wel mooi in zijn eenvoud.

Love Me, nu op MyLum.tvv

In de stripbar, maar dan anders

Uit 'Red light'. Beeld Maarten De Bouw
Uit 'Red light'.Beeld Maarten De Bouw

Drie vrouwen met uiteenlopende achtergronden lopen elkaar in de Amsterdamse prostitutiewereld tegen het lijf. Tegen een decor van mensensmokkel en uitbuiting raken hun levens steeds nauwer met elkaar verstrengeld. Dankzij een topcast met onder anderen Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville moet dit deze winter een van de topreeksen worden.

Red Light, nu op Streamz

Onschuldig in de cel

De true crime-serie Trial 4 vertelt het verhaal van Sean Ellis, die al bijna 22 jaar in de cel zit omdat hij op zijn 19de een politieagent zou hebben ­vermoord. Zou, want Ellis schreeuwt zijn onschuld uit. Drie keer al probeerde hij de rechter te overtuigen. Voor de start van zijn vierde proces wordt zijn verhaal in acht afleveringen tegen het licht gehouden.

Trial 4, nu op Netflix

Pandemie op eindejaar

Uit 'Euphoria'. Beeld Streamz
Uit 'Euphoria'.Beeld Streamz

Fans van Euphoria moeten nog even geduld ­oefenen. De opnamen voor seizoen 2 liepen immers door de coronacrisis vertraging op. Om het wachten te verzachten komen de makers nu met twee extra afleveringen op de proppen. Daarin wordt op de actualiteit ingespeeld door te tonen hoe de hoofdpersonages in een pandemie de eindejaarsfeesten beleven.

Euphoria, nu op Streamz.

De betere phantasy

Will Parry (Amir Wilson) en Giacomo Paradisi (Terence Stamp) in 'His Dark Materials'. Beeld BBC/© Bad Wolf/HBO
Will Parry (Amir Wilson) en Giacomo Paradisi (Terence Stamp) in 'His Dark Materials'.Beeld BBC/© Bad Wolf/HBO

Het eerste seizoen van His Dark Materials, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Philip Pullman, groeide vorig jaar uit tot een van de succesnummers van betaalzender HBO. In het tweede seizoen maakt weesmeisje Lyra Belacqua de overstap van haar magische wereld naar de onze, op zoek naar haar vader en zijn geheimen. Gesneden koek voor fans van de betere fantasy.

His Dark ­Materials, elke week een nieuwe aflevering op Streamz

Oorlog in de mix

Beeld uit 'The Liberator'. Beeld Netflix
Beeld uit 'The Liberator'.Beeld Netflix

Een oorlogsreeks, maar niet van de traditionele soort. De makers brengen de strijd van de Amerikaanse legerofficier Felix Sparks en zijn gezelschap tegen de nazi’s met behulp van een moderne variant van de animatietechniek rotoscoping op een wel heel bijzondere manier in beeld. Concreet: beelden van de acteurs worden met computeranimaties gemixt.

The Liberator, nu op Netflix

Bikkelen met geld

Marisa Abela (Yasmin) en Myha'la Herrold (Harper) in de serie 'Industry'. Beeld BBC/Bad Wolf Productions
Marisa Abela (Yasmin) en Myha'la Herrold (Harper) in de serie 'Industry'.Beeld BBC/Bad Wolf Productions

Lena Dunham, die de eerste aflevering regisseerde, omschrijft Industry als een mix tussen The Wolf of Wall Street en Melrose Place. Een vergelijking die niet uit de lucht komt vallen. In Industry volgen we vijf pas afgestudeerde jongeren die het in de bikkelharde financiële wereld proberen te maken. Dat verloopt uiteraard niet zonder de nodige ups en downs.

Industry, nu op Streamz

De show van Lady Di

Uit 'The Crown'.  Beeld Des Willie/Netflix
Uit 'The Crown'.Beeld Des Willie/Netflix

Prinses Diana én Margaret Thatcher. Veel series smachten al naar één iconisch hoofdpersonage, het vierde seizoen van The Crown krijgt er zomaar twee in de schoot geworpen. De chemie tussen beide figuren mag dan soms ontbreken, Lady Di – gespeeld door de jonge actrice Emma Corrin – redt de reeks. Probeer daar maar eens onbewogen naar te kijken.

The Crown, nu op Netflix

Een gekke wereld

Emma Thompson als de politica Vivienne Rook in 'Years and Years'. Beeld /
Emma Thompson als de politica Vivienne Rook in 'Years and Years'.Beeld /

“Terwijl de echte wereld steeds gekker wordt, zie ik daar nauwelijks iets van terug op tv.” En dus schreef scenarist Russell T. Davies maar zelf zo’n serie. Het bejubelde Years and Years kijkt met satirische blik naar onze zeer nabije toekomst, waar Trump aan een tweede termijn is begonnen. Naast de politieke strapatsen volgt de reeks het wel en wee van een Britse familie.

Years and Years, via MyLum.tv

Schaakmat

Uit 'The Queen's Gambit'. Beeld rv
Uit 'The Queen's Gambit'.Beeld rv

Een meeslepende, zelfs verslavende reeks maken over een vrouw die probeert de beste schaker ter wereld te worden. Het lijkt niet evident, tot je The Queen’s Gambit bekijkt. Dat de vrouw in kwestie kampt met ­verslaving, een gevolg van het opgroeien in een weeshuis, helpt natuurlijk. Maar wat dan nog. Na zeven afleveringen sta je schaakmat.

The Queen’s Gambit, nu op Netflix

Seks in the City

Still uit 'Industry'. Beeld BBC/Bad Wolf/HBO
Still uit 'Industry'.Beeld BBC/Bad Wolf/HBO

Seks, drugs en hedge funds. De nieuwe HBO-­serie Industry volgt enkele twintigers die carrière proberen te maken in de Londense City. Zo complex als de financiële producten zijn die ze moeten verkopen, zo ingewikkeld zijn ook hun privé­levens. Tot overmaat van ramp raken werk en privé steeds meer met elkaar verweven. Niet leuk voor hen, wel voor de serie.

Industry, nu op Streamz

De Belgische Jack Bauer

Geert Van Rampelberg in 'Black-out'. Beeld streamz
Geert Van Rampelberg in 'Black-out'.Beeld streamz

Wie heeft het licht uitgedaan? Dat is de grote vraag wanneer na de sabotage van een kerncentrale het licht uitgaat in België. Op hetzelfde moment wordt Elke, de dochter van eerste minister Annemie Hillebrand, ontvoerd. De makers van Black-out haalden hun mosterd bij Jack Bauer en 24, en dat levert ook hier spannende televisie en een karrenvracht cliffhangers op.

Black-out, op Streamz en zondagavond op Eén

Hugh Grant van moord verdacht

Still uit 'The Undoing'. Beeld imdb
Still uit 'The Undoing'.Beeld imdb

Een moordmysterie gemixt met een ­psychologisch kluwen van jewelste, The Undoing heeft het allemaal. Alles loopt op wieltjes voor een rijk gezin dat in een kast van een huis in Manhattan woont, tot de man des huizes (Hugh Grant) opeens van moord verdacht wordt. Zijn vrouw (Nicole ­Kidman) wordt geconfronteerd met een web van leugens.

The Undoing, nu op Streamz

Baby Yoda is terug

Pedro Pascal, als Din Djarin (r), met The Child. Scène uit 'The Mandalorian'. Beeld AP
Pedro Pascal, als Din Djarin (r), met The Child. Scène uit 'The Mandalorian'.Beeld AP

Baby Yoda, een groen wezentje met grote zwarte ogen, groeide in het eerste seizoen van The ­Mandalorian uit tot de favoriete knuffel van half het internet. Nu is de Disney-reeks terug, met Baby Yoda nog steeds in een prominente rol. ­Samen met de Mandalorian ­wordt de reis door het Star Wars-universum voortgezet.

The Mandalorian, nu op Disney+

Het betere rechtbankdrama

Uit 'De twaalf'. Beeld VRT
Uit 'De twaalf'.Beeld VRT

“Een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama’s die ik ooit zag. Natuurgetrouw en buitengewoon. Prachtig en ruw.” Ricky Gervais schuwde de superlatieven niet om De twaalf, of The Twelve, te prijzen. Wie de Eén-reeks nog niet zag, kan die nu inhalen. Ideaal voor herfstige avonden en om het zwarte gat na Undercover te vermijden.

De twaalf, nu op Netflix

Topspanning voor Tom Waes

Uit een aflevering van het tweede seizoen van 'Undercover'. Beeld VRT
Uit een aflevering van het tweede seizoen van 'Undercover'.Beeld VRT

Een succesvolle serie die afgerond leek een complete nieuwe setting en verhaallijnen geven: het lukt niet altijd. Maar Undercover slaagt er in zijn tweede seizoen zowaar in nog beter en nog spannender te zijn, met Tom Waes die grandioos acteert. Krijgt hij de wapen­verkopende broers Berger te pakken? Met nog twee afleveringen te gaan stijgt de spanning ten top.

Undercover, nu op Eén (zondag om 20.40 uur) en op VRT Nu

Alleen in Parijs geen hit

'Emily in Paris': fenomeentje. Beeld Netflix
'Emily in Paris': fenomeentje.Beeld Netflix

Uitgespuwd door de Parijzenaars omdat de reeks alle mogelijke clichés gretig gebruikt – misbruikt, vinden ze daar – en uitvergroot, maar ook een hit die overal elders gretig gebingewatcht wordt. Emily in Paris is een fenomeentje, en dat ondanks de scenario’s die niet van veel diepgang getuigen. Maar misschien maakt dat de reeks net zo verslavend, quoi.

‘Emily in Paris’, nu op Netflix.

Van Geel en De Bouw

Koen De Bouw en Jonas Van Geel in 'Niets te melden'. Beeld rr
Koen De Bouw en Jonas Van Geel in 'Niets te melden'.Beeld rr

Er zijn van die reeksen waar je met wat tegenzin naar begint te kijken. Omdat de korte inhoud je niet triggert, omdat de hoofdrolspelers niet meteen je favorieten zijn. Niets te melden tikte beide vakjes aan. En toch. Na een wat flauwe start blijf je kijken naar Jonas Van Geel en Koen De Bouw die niets te melden hebben tijdens hun nachtelijke observaties als politie-inspecteur.

‘Niets te melden’, nu op Streamz

Dossier De Morgen gidst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234