Zaterdag 25/05/2019

theater

Succesvoorstelling Missie krijgt vervolg

Bruno Vanden Broecke in 'Missie'. Beeld Koen Broos

Schrijver David Van Reybrouck, acteur Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll hebben een opvolger klaar voor 'Missie', de theatermonoloog waarmee ze negen jaar tourden in vier verschillende talen. 'Para', een monoloog van een Belgische paracommando in Somalië, gaat in december in première in de KVS in Brussel.

Para vertelt het verhaal van een Belgische paracommando, die begin jaren 90 op humanitaire missie naar Somalië werd uitgestuurd. In de praktijk bleken Belgische soldaten zich echter schuldig te maken aan gruweldaden en wanpraktijken – er doken foto's op van een Somalische jongen die boven een vuur 'geroosterd' werd, en van soldaten die urineerden op de plaatselijke bevolking.

Net als Missie, de negen jaar oude monoloog van een missionaris in Belgisch Congo, kwam Para tot stand door een reeks gesprekken die auteur David Van Reybrouck voerde met paracommando's. “Er zijn wantoestanden geweest”, zegt acteur Bruno Vanden Broecke daarover. "Wat mij dan interesseert: hoe kom je zo ver om dat te doen?"

De tekst, waarin zowel idealisme als onvermogen aan bod komen, laat zich omschrijven als “aanklacht noch lofzang” en “onderzoekt de complexe tragiek van 'internationale vredesoperaties'”. Hij verschijnt op 1 december, de avond van de première in de Brusselse KVS, ook in boekvorm bij uitgeverij De Bezige Bij.

Naast Van Reybrouck en Vanden Broecke is ook Raven Ruëll, die Missie regisseerde, er weer bij. Hetzelfde trio maakt op die manier een nieuwe voorstelling “volgens hetzelfde recept”, klinkt het. Dat Missie negen jaar geleden in première ging, in vier talen – Nederlands, Frans, Duits en Italiaans – en nu nog steeds populair is, zorgt voor de nodige druk. Wat meteen de verklaring is waarom het drietal in alle stilte en ver weg van alle publiciteit aan een opvolger werkte. “We hebben lang gewacht om ermee naar buiten te komen”, aldus Vanden Broecke. “We wilden werken, los van verwachtingen en mensen die al ticketjes kopen.”

“Het is raar om weer met hetzelfde team aan de slag te gaan”, vertelt Vanden Broecke ook. “Maar Raven en ik hebben maar een half woord nodig en we zijn weer die onnozelaars van negen jaar geleden. En werken met een tekst van David van Reybrouck is altijd een plezier.”

Para speelt op 1, 2, 3, 7, 9, 10, 13 en 14 december in de KVS, telkens om 20u, op 6 december om 18u en op 11 december om 15u. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.