Maandag 20/03/2023

Interview

Straks geen ‘Thuis’ of ‘The Voice’ meer?

null Beeld

Dankzij de softe lockdown kijkt de Vlaming meer dan ooit tv, maar welke gaten zal de coronacrisis in het tv-aanbod slaan? Humo ging vanop een veilige afstand te rade bij de zenders.

Joshua Migneau

De ideale wereld in coronatijden? Jan Jaap van der Wal tapt zijn moppen in een lege studio en skypet met Jelle De Beule, die thuis net een schuimbad neemt. De talkshows zijn zonder livepubliek opvallend anders, maar we zullen toch gewend moeten raken aan de lege plekken in de decors van Vandaag, De zevende dag en Café de mol. Los daarvan kan VIER zonder problemen tot de zomer verder: Dina Tersago heeft al een nieuw seizoen van Blind gekocht ingeblikt, Eric Goens heeft zijn nieuwe docureeks Het parket klaar en ook alle afleveringen van de zondagavondklepper De mol zijn al opgenomen. Het nieuwe seizoen van Gert Late Night gaat door vanaf de Evanna, maar met de nodige aanpassingen om de regels te volgen.

VTM moet nu al moeilijke beslissingen nemen. Programma's zoals Blind getrouwd, Dat belooft voor later en Alloo in de nacht lopen door, maar andere worden opgeschort. De hoogzwangere Nathalie Meskens heeft Beste kijkers stopgezet, en ook de opnames van De buurtpolitie en Familie liggen stil. Voor Boer zkt vrouw zoekt VTM wegens het reisverbod landbouwers uit eigen land. The Voice Kids werd al tot aan de halve finales opgenomen: hoe en of de halve finales en finale, waarin kinderen, ouders en grootouders samen in de zaal zitten, opgenomen worden, weet de zender nog niet. Sergio Herman en Marcelo Ballardin hebben ook pech: Mijn keuken mijn restaurant, waarin duo's over een paar weken hun eigen restaurant hadden moeten openen, is in tijden van lockdown moeilijk te maken. Er is besloten om de restaurants pas te laten opengaan na de coronacrisis, wat over een paar weken voor gaten in het programmaschema zal zorgen.

Afstand houden, de belangrijkste maatregel tegen het coronavirus, is soms makkelijk: VIER kocht een grotere tafel voor presentator Gilles Van Bouwel, zodat de studiogasten verder van elkaar kunnen zitten in Café de mol. Voor VTM nieuws trekken de journalisten een plastic hoesje over de microfoons, dat ze na elk interview moeten vervangen. De nieuwsdienst werkt ook in ploegen die elkaar niet fysiek mogen ontmoeten. Voor acteurs is social distancing moeilijker: liefdesscènes zien er weinig overtuigend uit als je love interest twee meter verder achter plexiglas staat. De voorzorgsmaatregelen hebben Familie en Thuis genekt: de opnames van beide soaps zijn stopgezet, er zijn nog afleveringen tot 17 april.

Hans Roggen, Thuis-producer: “Tijdens de eerste dagen van de coronacrisis hebben we geprobeerd creatief met de maatregelen om te springen. Stond er in het scenario dat Kobe Paulien een kusje zou geven, dan lieten we hem gewoon ‘Ik zie je graag’ zeggen, met een paar meter tussen hen in. Maar dat viel niet vol te houden. De cast en de crew vonden het correct om de productie even stil te leggen.”

Waar houdt u zich als Thuis-baas nu mee bezig?

Roggen: “(grinnikt) Met interviews aan journalisten geven. En ik bereid de volgende afleveringen voor, zodat we meteen aan de opnames kunnen beginnen zodra dat weer veilig is. De schrijvers zijn ook druk bezig: zij werken nu aan de scenario's die we in oktober opnemen.”

Bij VTM is te horen dat Familie niet onderbroken hoeft te worden als ze vanaf 7 april opnieuw kunnen opnemen. Geldt dat ook voor Thuis?

Roggen: “Ik ga er ook van uit dat we, als we vanaf 7 april weer kunnen opnemen, het seizoen normaal op antenne kunnen brengen. Maar er is niemand die kan garanderen dat dat mogelijk is.”

NOOIT GEZIEN

De lockdown heeft de kijkcijfers wel een boost gegeven. Op dinsdag 17 maart zaten meer dan 2,4 miljoen Vlamingen voor de buis. Het journaal brak zijn eigen record en haalde dik anderhalf miljoen kijkers, het hoogste kijkcijfer sinds de start van de metingen. VTM nieuws zag het aantal kijkers met ruim de helft stijgen.

Olivier Goris, nethoofd Eén en Canvas: “Televisie speelt op dit moment een erg belangrijke rol. Iedereen voelt: dit móéten we doen. Voor het middagprogramma Eén voor allen kan elke Vlaming zijn of haar beste wensen voor de geliefden insturen. Is dat prestigieuze tv? Nee, maar het is wél nodig.”

Hoe beleeft u als nethoofd van twee zenders deze dagen?

Goris: “Er bestaat geen blauwdruk voor een crisis als deze. De aanslagen van 22 maart 2016 waren heftig, maar tegelijk wisten we: over een paar dagen krabbelen we overeind en gaan we weer door. Nu weet je niet wanneer het zal stoppen. Het Eurovisiesongfestival en de voorjaarsklassiekers in het wielrennen zijn afgelast: zoiets was tot voor kort ondenkbaar. Dit waait niet over tegen de paasvakantie. Daarom raden we iedereen bij de VRT aan goed te doseren.”

Welke harde keuzes hebt u al moeten maken?

Goris: “Loslopend wild hebben we stopgezet, net als Thuis. De opnames van Blokken staan ook even in de pauzestand: we zoeken nu naar een manier om die quiz veilig op te nemen. Vandaag, Iedereen beroemd en De ideale wereld blijven doorlopen in een licht gewijzigde vorm. Het volledige seizoen van First Dates is wel al opgenomen – gelukkig maar, want in deze omstandigheden daten was een hele klus geweest. Het valt op dit moment al bij al nog mee.”

Welke beslissing heeft u het meeste hartzeer gedaan?

Goris: “Dit is een abnormale situatie waarin je abnormale maatregelen moet nemen. Dan vind ik het niet lastig om knopen door te hakken, de meeste beslissingen dringen zich gewoon op. Ik maak me wel zorgen over de toekomst: stel dat de lockdown tot eind mei duurt, dan moeten we eens goed nadenken. Donderen in Keulen met Sven de Leijer zou na de zomer terugkomen, maar het is onmogelijk om naar het buitenland te gaan en mensen voor het programma te interviewen. In plaats van de afgelaste wedstrijden van het EK voetbal zullen we iets anders moeten uitzenden. En het is goed mogelijk dat de kijker Thuis wekenlang zal moeten missen omdat we geen afleveringen meer hebben, of dat de reeks niet vóór de zomer terugkomt. De impact van de coronacrisis zul je tot in 2021 voelen.”

ALLES ON HOLD

De gevolgen op langere termijn zijn nu al te voelen bij de productiehuizen, die volop bezig waren met de voorbereiding voor het volgende tv-seizoen. Bij De chinezen, dat de afgelopen jaren onder meer Gentbrugge, Meer vrouw op straat, Radio Gaga en rubrieken voor Iedereen beroemd heeft afgeleverd voor de openbare omroep, zijn bijna alle opnames gestaakt.

Harald Hauben, medeoprichter van De chinezen: “Eerder deze maand moesten we de reis van Arnout (Hauben, broer van Harald, red.) en zijn team naar Italië en Kroatië voor de reeks Dwars door de Middellandse Zee annuleren. De tickets kregen we niet terugbetaald, dus dat was een verloren investering. De verzekering komt niet tussenbeide in geval van overmacht. We hebben de andere producties vervolgens één na één on hold moeten zetten: geen opnames voor De weekenden met Joris Hessels, geen opnames voor De noodcentrale.”

Is dat een ramp voor jullie, en bij uitbreiding voor de Vlaamse tv-sector?

Hauben: “Op lange termijn? Nee. Ik wil ook benadrukken dat ik absoluut niet mag klagen. We hebben uiteraard klappen gekregen en het is een complete chaos, maar dat geldt voor alles en iedereen in elke sector. Productiebedrijven zullen het zwaar hebben en sommige zullen overkop gaan. Maar wie de storm kan uitzitten, zal deze klap te boven komen. Er is een grote vraag naar nieuwe programma's, en die zal er altijd zijn. Onze sector hoeft dus zeker niet als eerste geholpen te worden, de zorgsector moet de absolute prioriteit zijn.

“Weet je hoe we elkaar in tv-land het best kunnen helpen? Door deze crisis als een kans te zien om sámen het hoofd te bieden aan de internationale streamingdiensten. Amerikaanse bedrijven slorpen tot 80 procent van de Belgische advertentiebudgetten op, terwijl ze tegelijkertijd de gegevens en data van hun consumenten commercieel exploiteren, zonder enige vorm van vergoeding of belasting. Lokale zenders en productiehuizen vechten voor de kruimels en worden uit de markt geduwd omdat maatregelen uitblijven en de abonnees zich van geen kwaad bewust zijn. Bovendien gaat een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid en de sector verloren. Dáár zit het probleem. Dat moet ten gronde worden aangepakt: als wij lokaal beter samenwerken en de overheid kan de sector economisch stimuleren, dan komen we er wel uit.”

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234