Donderdag 02/12/2021

ExpoDe Morgen gidst

Straffe follow-up: de bezienswaardigste expo’s van de week

Sergio De Beukelaer exposeert na Mechelen ook in Antwerpen. Beeld Illias Teirlinck
Sergio De Beukelaer exposeert na Mechelen ook in Antwerpen.Beeld Illias Teirlinck

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er aan tentoonstellingen te zien is.

De Belgische ontdekking en Belgische doorbraak van 2020, schreef deze krant eind 2020 in het eindejaarsoverzicht. Sergio De Beukelaer overtrof zichzelf vorig jaar met zijn expo in Mechelen. Nu stelt hij opnieuw tentoon, in de Antwerpse Plus-One Gallery. Een vervolg dat al even straf belooft te zijn.

Sergio De Beukelaer, -Spot.Light, Plus-One Gallery Antwerpen, tot 9 januari

In het verleden kijken

Uit de expo ‘Uitbundig verleden' in het Mechelse Museum Hof van Busleyden. Beeld rv
Uit de expo ‘Uitbundig verleden' in het Mechelse Museum Hof van Busleyden.Beeld rv

Dankzij Bart Van Loo kunnen de Bourgondiërs weer op flink wat aandacht rekenen. Maar ook in de 19de eeuw, tijdens de romantiek, was er een hernieuwde belangstelling voor de Bourgondische hertogen. Alleen verschilde de manier waarop ze toen naar het verleden keken van land tot land. Deze nieuwe expo legt de verschillen bloot.

Uitbundig verleden. De Bour­gondiërs door ro­mantische ogen, tot 27 februari, Meche­len

Gentse popart

'POPART - Van Warhol tot Panamarenko' in het S.M.A.K. Beeld rv
'POPART - Van Warhol tot Panamarenko' in het S.M.A.K.Beeld rv

Roger Matthys (1920-2016) was psychiater, Hilda Colle (1919-2004) richtte het Stedelijk Instituut voor Para­medische Beroepen in Gent op. Het koppel bouwde ook een indrukwekkende kunst­collectie op. In het S.M.A.K. kun je kijken naar 45 pop­art-werken van o.a. Christo, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Panamarenko.

POPART, S.M.A.K. Gent, tot 8 mei

Kinderkunstendag

Illustratie voor de Kunstendag voor Kinderen. Beeld Carll Cneut
Illustratie voor de Kunstendag voor Kinderen.Beeld Carll Cneut

Ouders die zin hebben in een kunstzinnig uitje moeten vaak rekening houden met zeurende kinderen. Dat een museum ook best leuk kan zijn, wordt elk jaar weer op Kinderkunstendag aangetoond. Vele musea overal in Vlaanderen organiseren dan speciale activiteiten voor het jonge grut, in de hoop dat ze zo zien dat kunst echt niet saai is.

Kinderkunstendag, zondag 21 november

Ex-bootvluchteling

Danh Vō, 'Untitled' (2021): 16de-eeuwse bronzen Christusfiguur en constructiehout. 
 Beeld Courtesy of the Artist and Xavier Hufkens, Brussels
Danh Vō, 'Untitled' (2021): 16de-eeuwse bronzen Christusfiguur en constructiehout.Beeld Courtesy of the Artist and Xavier Hufkens, Brussels

Danh Vō (46) was 4 toen zijn familie op zelfgemaakte bootjes uit Vietnam wegvluchtte. Een containerschip van de Deense firma Maersk pikte hen op, waardoor Vō opgroeide in Denemarken. Nu is hij een van de belangrijkste concep­tu­e­le kunstenaars van de 21ste eeuw, met werk waarin zijn afkomst, zijn identiteit en de oorlog een belangrijke rol spelen.

Danh Vō, tot 18 december, Xavier Hufkens Gallery, Brussel

Big Bang in Leuven

Te zien op KNAL! in Leuven. Beeld Vertommen
Te zien op KNAL! in Leuven.Beeld Vertommen

M Leuven en de Leuvense Universiteitsbibliotheek richten de blik op het heelal. Er lopen drie grote expo’s met als rode draad: verwondering. Kent het heelal een begin? Zal het ooit tot een einde komen? En waar passen wij in het grotere geheel? De vragen houden ons al eeuwen bezig. Een hele reeks topstukken uit binnen- en buitenland proberen voor inzicht te zorgen.

KNAL! Stadsfestival, tot 16 januari, M Leuven en Universiteitsbibliotheek

Licht in het duister

Lichtfestival Gent 2021. Beeld RV / Stad Gent
Lichtfestival Gent 2021.Beeld RV / Stad Gent

Als corona geen roet in het eten gooit - het was de eerste dagen eigenlijk te druk op het festival - kan dit weekend in Gent terecht. Daar wordt voor de vijfde keer een lichtfestival georganiseerd. Op 35 locaties langs een parcours van 7,2 kilometer lang kun je nog tot zondagavond lichtinstallaties gaan bekijken. Om de tiende verjaardag van het festival te vieren maken een paar publieks­favorieten van de voorbije jaren hun comeback.

Lichtfestival, nog tot zondagavond, stadscentrum Gent

Drie-in-één in Deurle

Het Museum Dhondt-Dhaenens. Beeld Rik Vannevel
Het Museum Dhondt-Dhaenens.Beeld Rik Vannevel

Na een renovatie gooit Museum Dhondt-Dhaenens met drie expo’s de deuren open. De Iraniër Shahpour Pouyan roept met de installatie Skyhigh Is My Place een beeld op van de Iraanse Revolutie. Luca Frei zoomt in op thema’s als tijd, verbondenheid en schaal. En er is een overzicht van de collectie Vermeire-Notebaert, een vooruitstrevende privécollectie van hedendaagse kunst.

Museum Dhondt- Dhaenens, Deurle, van 7 november tot 23 januari

Kinderen baas

Jonge inzichten bij het S.M.A.K.  Beeld SMAK
Jonge inzichten bij het S.M.A.K.Beeld SMAK

De musea en hun curatoren hebben jarenlang kennis opgebouwd over hoe je expo’s opzet. Maar wat als je die kennis overboord gooit en onbeschreven bladen dit laat doen? Het S.M.A.K. deed het: meer dan 400 kinderen, jongeren en een groep curatoren tussen 13 en 16 jaar bedachten nieuwe manieren om de collectie te tonen. Of dat een betere expo oplevert, kunt u nu zelf ontdekken.

De Tentoonstelling, S.M.A.K., Gent, tot 17 april

Levend surrealisme

In Luik komt Magritte echt tot leven. Beeld rv (c) PhotothËque R. Magritte - ADAGP, Paris 2006.
In Luik komt Magritte echt tot leven.Beeld rv (c) PhotothËque R. Magritte - ADAGP, Paris 2006.

“Magritte zien, Magritte beleven, Magritte voelen.” René Magritte had het zich nooit kunnen voorstellen, maar dankzij de moderne technologieën kun je zijn werken nu ook ondergaan. Vogels, handen, ogen, bomen, klokken... In een nieuwe ‘immersieve digitale tentoonstelling’ komen 160 van zijn werken tot leven. Surrealistischer moet het niet meer worden.

Inside Magritte, La Boverie, Luik, tot 6 maart

Trio-expo

Werk van Luca Frei in Museum Dhondt-Dhaenens. Beeld Courtesy van de kunstenaar
Werk van Luca Frei in Museum Dhondt-Dhaenens.Beeld Courtesy van de kunstenaar

Na een renovatie gooit Museum Dhondt-Dhaenens met drie expo’s de deuren open. De Iraniër Shahpour Pouyan roept met de installatie Skyhigh Is My Place een beeld op van de Iraanse Revolutie. Luca Frei zoomt in op thema’s als tijd, verbondenheid en schaal. En er is een overzicht van de collectie Vermei­re-Notebaert, een vooruitstrevende privécollectie van hedendaagse kunst.

Museum Dhondt-­Dhaenens, Deurle, van 7 november tot 23 januari

Alle heksen verzamelen

Uit de expo ‘Witches’. Beeld RV
Uit de expo ‘Witches’.Beeld RV

Ze hebben een bezemsteel, punthoed en kromme neus. Het oercliché kennen we, maar de ­representatie en betekenis van heksen is door de eeuwen heen veranderd. De expo Witches toont 400 werken en voorwerpen uit de collecties van vijftig musea en galerieën. Van de vervolgingen in de middeleeuwen tot het eerherstel door queer- en feministische bewegingen.

Witches, Vanderborght­gebouw, Brussel, tot 16 januari

Wandelkunst

  Richard Long, 'A Line Made by Walking' (1967). Beeld 1967 Richard Long
Richard Long, 'A Line Made by Walking' (1967).Beeld 1967 Richard Long

Richard Long wandelde in 1967 heen en weer door een veld tot er een lijn in het gras zichtbaar werd. Hij maakte er een foto van en noemde het A Line Made by Walking. Long doet het sindsdien overal en maakt sculpturen met materialen die hij ter plekke aantreft, om er dan een foto en gedicht bij te maken. Het Leuvense M brengt nu een overzicht van zijn werk.

Richard Long, M Leuven, tot 20 maart

Thuis bij Jacob

Uit de expo 'Thuis bij Jordaens'. Beeld Jordaens
Uit de expo 'Thuis bij Jordaens'.Beeld Jordaens

Je moet ervoor naar Haarlem, maar voor het eerst sinds de 17de eeuw kan je de pronkkamer van de Antwerpse meester Jacob Jordaens bezoeken. De fijne selectie schilderijen komt uit de collectie van The Phoebus Foundation, de kunststichting van Fernand Huts. Die leende 28 ex­cep­tionele werken van Jordaens uit en vele zijn voor het eerst te zien voor het grote publiek.

Thuis bij Jordaens, Frans Hals Museum, Haarlem, tot 31 januari

Modekunstenaar

Martin Margiela, ‘Lafayette Anticipations’. Beeld rv
Martin Margiela, ‘Lafayette Anticipations’.Beeld rv

Twaalf jaar geleden zei hij de modewereld vaarwel. Nu maakt Martin Margiela zijn comeback. Als kunstenaar deze keer. Margiela heeft in Lafayette Anticipations in Parijs zijn eerste tentoonstelling, waar je kunt gaan kijken naar meer dan twintig installaties, sculpturen, foto’s en films. Daarmee neemt hij de exporuimte onder handen en transformeert hij die.

Martin Margiela, Lafayette Anticipations, Parijs, tot 2 januari

Treinen kijken

Léon Spilliaert, Lente (1911), te zien in het KMSKB, Brussel  Beeld KMSKB foto: J. Geleyns - Art Photography
Léon Spilliaert, Lente (1911), te zien in het KMSKB, BrusselBeeld KMSKB foto: J. Geleyns - Art Photography

Er was natuurlijk Paul Delvaux, wiens fascinatie voor het spoor in vele van zijn werken terugkwam. Maar nog veel andere kunstenaars werkten rond de trein, als symbool voor vooruitgang. In het kader van Europalia, en het ­Europese jaar van het spoor, kun je in het Brusselse museum voor Schone Kunsten gaan kijken naar een fraaie collectie werken waarin de trein een rol speelt.

Sporen van moderniteit, KMSKB, Brussel, tot 13 februari

De keuze van de kunstenaar

Illustratie van Elise Vandeplancke voor 'De Morgen '. Beeld Elise Vandeplancke
Illustratie van Elise Vandeplancke voor 'De Morgen '.Beeld Elise Vandeplancke

Goed nieuws voor wie dit weekend nog geen culturele plannen heeft. Nog tot zondagavond kun je in cultuurcentrum Westrand in Dilbeek naar de expo van ­illustrator Elise Vandeplancke. Onder de noemer Keuzes neemt ze de bezoeker mee op stap door het creatieve keuzetraject dat uiteindelijk tot de creatie van een beeld leidt.

Elise Vandeplancke, Keuzes, tot en met 17 oktober, cc Dilbeek

Fraai extraatje

Werk van Rinus Van de Velde op de Antwerpse expo. Beeld Rinus Van de Velde
Werk van Rinus Van de Velde op de Antwerpse expo.Beeld Rinus Van de Velde

Al tien jaar werkt Rinus Van de Velde met Tim Van Laere Gallery samen. Dat wordt gevierd met een expo waarin Van de Velde – die vooral naam maakte met houtskooltekeningen – voor het eerst oliepasteltekeningen aan zijn oeuvre toevoegt. Die techniek laat hem toe om op dezelfde krachtige manier te tekenen als met houtskool en brengt tegelijk kleur in zijn creaties.

Rinus Van de Velde, nog tot 19 november bij Tim Van Laere Gallery, Antwerpen

Trein der inspiratie

Léon Spilliaert, 'Lente' (1911). Beeld KMSKB foto: J. Geleyns - Art Photography
Léon Spilliaert, 'Lente' (1911).Beeld KMSKB foto: J. Geleyns - Art Photography
Ook op de expo in Brussel te zien: Fernand Léger, 'The Railway Crossing (Sketch)' (1919) Beeld The Art Institute of Chicago / Art Resource, NY/ Scala, Florence
Ook op de expo in Brussel te zien: Fernand Léger, 'The Railway Crossing (Sketch)' (1919)Beeld The Art Institute of Chicago / Art Resource, NY/ Scala, Florence

Europalia staat dit jaar in het teken van de trein. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel brengen daarom werk samen van kunstenaars als Monet, Severini en Mondriaan, die allemaal gehypnotiseerd waren door de kracht en de schoonheid van de machine. Performances en installaties geven het verhaal een hedendaagse dimensie.

Sporen van moderniteit, tot 13/2 in de Musea voor Schone Kunsten in Brussel

Schilderplezier van David Hockney

'Man in Shower in Beverly Hills' (1964) van David Hockney. Beeld David Hockney
'Man in Shower in Beverly Hills' (1964) van David Hockney.Beeld David Hockney

84 jaar is hij, en de duurste nog levende kunstenaar. Maar wie David Hockney bezig ziet of hoort, merkt meteen dat het plezier er nog van afspat. In Bozar kun je nu een dubbele tentoonstelling over zijn werk bezoeken. De eerste, met tachtig werken uit Tate, geeft een overzicht van zijn carrière. Daarnaast kun je 116 schilderijen zien die hij in de eerste lockdown op zijn iPad maakte.

David Hockney, Bozar, Brussel, tot 23 januari

Designklassiekers

'10 jaar Muller Van Severen' in het Design Museum Gent. Beeld rv
'10 jaar Muller Van Severen' in het Design Museum Gent.Beeld rv

Het Gentse ontwerpersduo Muller Van Severen gooit al langer hoge ogen. Dit jaar vieren ze hun tienjarige bestaan, wat voor het Gentse Design ­Museum voldoende aanleiding is om het werk van Fien Muller en Hannes Van Severen nog eens in de kijker te zetten. Hun selectie van een honderdtal collectie­stukken gaat in dialoog met eigen werk in een grote installatie.

10 jaar Muller Van Severen, Design Museum Gent, tot 6 maart

Übercool

Werk van Flexboj & L.A. is nu te zien in Barbé Urbain Gallery in Gent. Beeld Flexboj & LA
Werk van Flexboj & L.A. is nu te zien in Barbé Urbain Gallery in Gent.Beeld Flexboj & LA

Het übercoole kunstenaarsduo Flexboj & L.A. maakt al een tijdje furore met hun directe, suggestieve manier van schilderen waarin ze verschillende benaderingen, technieken, texturen, dragers, verfsoorten en onderwerpen combineren. Onder meer Guillaume Bijl en Rinus Van de Velde zijn fan. Het duo heeft nu een eerste solo-expo, waar ze een twintigtal werken tonen.

Flexboj & L.A., Alimentation générale, Barbé Urbain Gallery, Gent, tot 7/11

Meester-animator

Raoul Servais, bij de opening van zijn expo in Brussel.
  Beeld ISOPIX
Raoul Servais, bij de opening van zijn expo in Brussel.Beeld ISOPIX

Raoul Servais (°1928) geldt als de pionier van de animatiefilm in België. Hij leerde zichzelf alles en was steeds experimenterend op zoek naar verbeteringen van de technieken. Zo­als de ‘Servaisgrafie’, die live action ­integreert in getekende decors. Een expo met originele tekeningen, decorstukken en de machines waarmee hij zijn films maakte, brengt een eerbetoon aan Servais.

Raoul Servais. Een wereld tus­sen magie en realisme, BEL­vue muse­um, tot 6/3/22

150 jaar Streuvels

De expo 'Oogen die kijken' in het Letterenhuis toont de fotograaf in Stijn Streuvels. Beeld Archief Stijn Streuvels
De expo 'Oogen die kijken' in het Letterenhuis toont de fotograaf in Stijn Streuvels.Beeld Archief Stijn Streuvels

150 jaar geleden, op 3 oktober 1871, werd schrijver Stijn Streuvels geboren. De ideale gelegenheid dus om de schrijver van De vlaschaard en vele andere werken nog eens onder de aandacht te brengen. En hij bleekt ook een meer dan gemiddeld talent voor fotografie te hebben. De expo Oogen die kijken toont voor het eerst een selectie uit het omvangrijke fotoarchief van Streuvels.

Oogen die kijken, Letterenhuis Antwerpen, tot 31/12

Palmboom

Beeld van Bruno V. Roels op de expo 'Paradis à vendre'. Beeld Bruno Roels / Images courtesy of Gallery FIFTY ONE
Beeld van Bruno V. Roels op de expo 'Paradis à vendre'.Beeld Bruno Roels / Images courtesy of Gallery FIFTY ONE

Andy Warhol deed het met de iconen van de ­westerse massacultuur: dezelfde beelden eindeloos dupliceren. De Gentse kunstfotograaf Bruno V. Roels (45) doet het nu ook met het universele symbool van luxe, ­exotisme en paradijselijke ­vakanties: de palmboom. Al staat diezelfde palmboom ook net zo goed symbool voor koloniale ­uitbuiting en ongelijkheid.

Bruno V. Roels, Paradis à vendre, Gallery Fifty One, Antwerpen, tot 6/11

Humor in de kunst

'Fountain' 1917, replica 1964, Marcel Duchamp. Beeld rv
'Fountain' 1917, replica 1964, Marcel Duchamp.Beeld rv

De meeste mensen mogen dan al graag lachen, veel tentoonstellingen met humor als rode draad zijn er nog niet gemaakt. Hahaha. Humor in de kunst wil daar wat aan doen, al neemt het humor ook serieus. De expo put uit de rijke collectie van de ING-bank en werd aangevuld met werken uit het Centre Pompidou. Met een centrale rol voor Marcel Duchamp en diens urinoir.

Hahaha. Humor in de kunst, ING Art Center Brussel, tot 16 januari

Bijzondere monotypen

Werk van Tim Van den Abeele. Beeld rv
Werk van Tim Van den Abeele.Beeld rv

Aan de Koninklijke Academie voor Schone ­Kunsten in Gent leidt Tim Van den Abeele een nieuwe generatie illustratoren op. Daarnaast maakt hij zelf ook veel illustraties, en wel via monotypen. Die maakt hij niet op een drukpers, maar door een blad op een met inkt bedekte plaat te leggen. Het resultaat is op zijn minst bijzonder te noemen.

Tim Van den Abeele, Mono­typen, Geert De Weyer Gallery, Antwerpen, t.em. 21/11

Telecomcollectie

Art with a View: 25 Years Proximus Art Collection. Beeld rv
Art with a View: 25 Years Proximus Art Collection.Beeld rv

Niet alleen musea hebben mooie collecties, ook bedrijven investeren al eens in kunst. Proximus bijvoorbeeld heeft al 25 jaar een Art Collection, een verzameling hedendaagse kunst met beeldhouwwerken, schilderkunst, fotografie en video. Om de verjaardag te vieren werd een overzichts­expo opgezet met werk van o.a. Jeff Wall, Rineke Dijkstra, Panamarenko en Andy Warhol.

Art with a View - 25 Years Pro­ximus Art Collection, t.e.m. 19/12, Pro­xi­mus Towers Brus­sel

Kunstig wandelen

Kunst proeven op 'PASS'. Beeld CVE
Kunst proeven op 'PASS'.Beeld CVE

Mullem is niet de meest makkelijk bereikbare plaats, maar al enkele jaren vindt er op het einde van de zomer een kunstenfestival plaats dat meer dan de moeite is. Een mooi podiumprogramma wordt geflankeerd door een elf kilometer lange kunstroute. Naast nieuw werk van initiatief­nemer Kris Martin zie je er ook werk van onder anderen Guillaume Bijl, Wim Delvoye en Tom Barman.

PASS, nog tot en met 3 oktober, Mullem

Raadselachtig

Maria Gilissen, de weduwe van Marcel Broodthaers, op de expo in Vorst. Beeld Wouter Van Vooren
Maria Gilissen, de weduwe van Marcel Broodthaers, op de expo in Vorst.Beeld Wouter Van Vooren

45 jaar na zijn dood komen de industriële gedichten van Marcel Broodthaers thuis in Vorst, in de meest complete tentoonstelling van zijn plastic plakkaten tot dusver. Met een heel eigen taal van letters en terugkerende beelden, zoals de pijp van Magritte, maakt hij een soort visuele rebussen, speelse puzzels die zich nooit helemaal laten oplossen. Een ode aan de raadselachtigheid.

Marcel Broodt­haers: Industriële gedichten, open brieven, Wiels, tot 9 januari

Creatief met GAL

Gerard Alsteens in Cultuur­centrum Mechelen. Beeld David Legreve
Gerard Alsteens in Cultuur­centrum Mechelen.Beeld David Legreve

Met een vlijmscherpe tekenpen en slimme ­vondsten geeft Gerard Alsteens ofte GAL al ­decennialang onder meer in Knack uiting aan zijn verontwaardiging over het ­onrecht in de wereld. Voor wie nog niet in ­Mechelen raakte: u hebt nog een kleine tien dagen de tijd om de expo te bekijken die een mooi overzicht biedt van het universum van GAL.

Al GAL, tot 26 ­sep­tem­ber in Cultuur­centrum Mechelen

Feest van meesterschap

Bram Demunter. Beeld Thomas Nolf
Bram Demunter.Beeld Thomas Nolf

Zelden toont een debutant zich zo matuur. ­Ancient Alligator Swimming from the Sea to the River, de eerste solotentoonstelling van kunstschilder Bram Demunter, is één groot feest van meesterschap. De overwegend grote doeken tonen een stoet aan kleurrijke personages die verspreid zijn over prachtige ­landschappen.

Bram Demunter, Alligator Swimming from the Sea to the River, tot 9/10 in Tim Van Laere Gallery

Thuisinspiratie

Charline Tyberghein: ‘Ruimte om te experimenteren.’ Beeld joost joossen - charline tyberghein
Charline Tyberghein: ‘Ruimte om te experimenteren.’Beeld joost joossen - charline tyberghein

Reizen was niet mogelijk, waardoor Charline Tyberghein haar inspiratie elders moest vinden. Soms was dat zelfs vlak voor haar deur, blijkt uit een van de nieuwe werken. Het coronajaar was dus niet allemaal kommer en kwel, vertelde ze al. “Ik had ruimte om te experimenteren en nieuwe technieken te proberen.” Het resultaat kun je zien in haar twee­de solo-expo bij Sofie Van de Velde.

Charline Tyberghein, Worrier Princess, tot 10/10 in Gallery Sofie Van de Velde

Natuurlijke schoonheid

Galerie-expo met werk van Peter Lindbergh. Beeld David Samyn
Galerie-expo met werk van Peter Lindbergh.Beeld David Samyn

Fotograaf Peter Lindbergh, die in 2019 op 74-jarige leeftijd overleed, raakte wereldwijd bekend met zijn Vogue-cover uit 1990 met de piepjonge Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patiz, Christy Turlington en Cindy Crawford. Dat hij nog veel meer knap werk maakte, kan je nu zien in Peter Lindbergh - A Tribute, de eerste galerie-expo sinds zijn overlijden.

Peter Lindbergh - A Tribute, tot 16/10, Geukens & De Vil, Antwerpen

Foto’s aan zee

Werk van Jef Boes op de Fotobiennale Oostende 2021. Beeld Jef Boes
Werk van Jef Boes op de Fotobiennale Oostende 2021.Beeld Jef Boes

Dit weekend gaat in Oostende de eerste Internationale Fotobiënnale Oostende van start. Dertig fotografen komen op een hele reeks binnen- en buitenlocaties in de koningin der badsteden hun werk exposeren. Onder meer in Fort Napoleon, Mu.ZEE, het Leopoldpark en op het staketsel zijn foto’s van onder anderen Marc Lagrange, Carmen De Vos en Jef Boes te zien.

Internationale Fotobiënnale Oostende, tot en met 24 oktober

Kunstig Zwalm

Kunstfans kunnen sinds 1997 om de twee jaar in Zwalm en omgeving op een kunstenparcours hun hart ophalen. Dit jaar sloeg de organisatie de handen ineen met het Gentse kunstenplatform croxhapox, dat zelf cocurator Remi Verstraete bij de route betrok. Op het 8 kilometer lange traject door een glooiend landschap kunt u werk van 24 kunstenaars bekijken.

Kunst & Zwalm 2021, tot 12 sep­tember

Feestelijke heropening

Een nieuwe toevoeging in de beeldentuin van het museum: 'untitled 2018 (the infinite dimensions of smallness)' van kunstenaar Rirkrit Tiravanija. Beeld RIK VANNEVEL
Een nieuwe toevoeging in de beeldentuin van het museum: 'untitled 2018 (the infinite dimensions of smallness)' van kunstenaar Rirkrit Tiravanija.Beeld RIK VANNEVEL

Na zes maanden renovatie zet het Museum Dhondt-Dhaenens de deuren weer open. Naast het vernieuwde interieur zijn er ook op artistiek vlak nieuwigheden te zien. Zo lieten zes kunstenaars zich voor nieuw werk inspireren door de architectuur van het museum. Het resultaat daarvan, samen met nog meer werk van deze kunstenaars, is gratis te bezichtigen.

Zes permanente kunstwerken, Dhondt-Dhaenens, Deurle, tot 10 oktober

Altijd weer die regendagen

Foto van Lara Gasparotto op de expo in Stieglitz 19. Beeld Lara Gasparotto
Foto van Lara Gasparotto op de expo in Stieglitz 19.Beeld Lara Gasparotto

Twee expo’s tegelijk, eentje in Luik en eentje in Antwerpen. Fotografe Lara Gasparotto kreeg het voor elkaar. Nadat deze week een expositie in Museum La Boverie in Luik geopend was, stelt ze vanaf dit weekend tentoon bij Stieglitz 19 in Antwerpen. De expo Songes des jours de pluie toont nieuw werk dat ze de voorbije twee jaar maakte.

Lara Gasparotto, Songes des jours de pluie, Stieglitz 19, Antwerpen, tot 10 oktober

Vooruit met die krant

Dagblad Vooruit, een tentoonstelling in Gent over de voorloper van 'De Morgen'. Beeld © Eric de Mildt
Dagblad Vooruit, een tentoonstelling in Gent over de voorloper van 'De Morgen'.Beeld © Eric de Mildt

Voor het woord ‘Vooruit’ de inzet werd van een discussie tussen een Gents kunstencentrum en een nationale partij, was het ook het woord dat bovenaan op de frontpagina van een krant stond. De voorloper van deze krant, meer bepaald. Dit jaar zou het dagblad Vooruit 90 kaarsjes uitblazen: de perfecte gelegenheid om terug te blikken met een tentoonstelling.

Dagblad Vooruit, tot 22 oktober in het Amsab-Instituut, Gent

Plantenpret

Wonderweekend in de plantentuin van Meise. Beeld @Studio Nunu
Wonderweekend in de plantentuin van Meise.Beeld @Studio Nunu

De Plantentuin van Meise is het officiële adres van die beroemde reuzenaronskelken, maar het is ook het juiste adres voor familievriendelijk en cultureel verantwoord vertier. Op Wonderweekend kunnen u en uw kroost voor de vijfde keer tussen de planten pret beleven, in de vorm van theater, dans, muziek en activiteiten die niet in een hokje zijn vast te leggen.

Wonderweekend, tot 21 augustus in de Plantentuin van Meise

Creatief met Gal

Gerard Alsteens op zijn expo. Beeld Wouter Maeckelberghe
Gerard Alsteens op zijn expo.Beeld Wouter Maeckelberghe

Met een vlijmscherpe tekenpen en slimme vondsten geeft Gerard Alsteens ofte GAL al decennialang uiting aan zijn verontwaardiging over het onrecht in de wereld, onder meer in Knack. Nu is er een expo in Mechelen die een mooi overzicht biedt van het universum van GAL. Naast zijn spitsvondige politieke prenten vind je er ook installaties, objecten en paneeltjes.

Al GAL, tot 26 september in Cultuur­centrum Mechelen

Lockdownkunst

null Beeld © Lysandre Begijn and Floris Hoorelbeke
Beeld © Lysandre Begijn and Floris Hoorelbeke

Take it or leave it. Voor slechts twee dagen stelden Floris Hoorelbeke en Lysandre Begijn tentoon, twee kunstenaars die elkaar nog nooit hadden ontmoet toen ze tijdens de lockdown vorig jaar hun tekeningen naar elkaar opstuurden. Waarna de ene op het werk van de andere voortborduurde. Het resultaat heet Mollify, Jollify, Ossify. En het was te zien in een Oostendse strandcabine.

null Beeld © Lysandre Begijn and Floris Hoorelbeke
Beeld © Lysandre Begijn and Floris Hoorelbeke

Mollify, Jollify, Ossify, 14 en 15 augustus in Pleasure Island, Oostende

Levensecht

Op de expo 'Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps'. Beeld BELGA
Op de expo 'Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps'.Beeld BELGA

Weinig in de kunst lijkt eenvoudiger of fantasie­lozer dan het echte leven na te bootsen, maar Hyper­realism Sculpture. Ceci n’est pas un corps toont net hoe veelzijdig en fascinerend het hyperrealisme is. In Tour & Taxis krijg je een mooie dwarsdoorsnede van de kunststroming te zien, met werk van onder anderen Ron Mueck, Berlinde De ­Bruyckere en Maurizio Cattelan.

Hyperrealism Sculpture, tot 7 november in Tour & Taxis, Brussel

Kunstig Horst

Uit 'Becoming Plant' van Grace Ndiritu. Beeld Courtesy Horst Productions
Uit 'Becoming Plant' van Grace Ndiritu.Beeld Courtesy Horst Productions

Op Horst Festival is het nog wat wachten, maar nu al is er de zomerexpo Flying on the Raven’s Wing. De kunstwerken moeten de afbrokkelende architectuur van de Vilvoordse Asiat-site, ooit een militaire basis, nieuw leven inblazen. Blikvanger is de experimentele kunstfilm van Grace Ndiritu, ter plekke opgenomen en met een soundtrack van technopionier Jeff Mills.

Flying on the Raven’s Wing, tot 5 september op de Asiat-site, Vilvoorde

Porno en posters

Uit de expo 'Double Bill' in het MIMA in Sint-Jans-Molenbeek, Brussel. Beeld Wouter Van Vooren
Uit de expo 'Double Bill' in het MIMA in Sint-Jans-Molenbeek, Brussel.Beeld Wouter Van Vooren

Met de ingrediënten porno en posters toont het MIMA in Brussel een bijzondere dubbelexpo. In Double Bill staan de filmaffiches van ontwerper Laurent Durieux centraal, naast de bizarre geschiedenis van pornobioscoop ABC. Zelfs de gevel werd opnieuw opgetrokken voor de expo, die is voorbehouden ‘voor een geïnformeerd publiek’. Lees: voor meerderjarigen.

Double Bill, tot 9 januari, MIMA, Brussel

Kleurrijk universum

Werk van Brecht Evens. Beeld Brecht Evens
Werk van Brecht Evens.Beeld Brecht Evens

The Guardian noemde hem ooit de beste ambassadeur van de Belgische stripkunst sinds Hergé. Voor het eerst krijgt de in Parijs wonende ­illustrator/striptekenaar Brecht Evens (35) een overzichts­tentoonstelling. Een dubbele dan nog, en dat in zijn geboortestad Hasselt. Laat u onderdompelen in Evens’ kleurrijke en wonderlijke universum.

We kunnen eender waarheen, tot 16 oktober, Hasselt

Gouden combinatie

Kunstwerk in Watou. Beeld Thomas Sweertvaegher
Kunstwerk in Watou.Beeld Thomas Sweertvaegher

Kunst en poëzie, het was jarenlang een gouden combinatie in Watou. Na een jaartje noodgedwongen pauze willen de nieuwe curatoren Chantal ­Pattyn, Peter Verhelst en Benedicte Goesaert voor een nieuw elan zorgen. Met nieuwe locaties, zoals het aristocratische Kasteel De Lovie, wil men de kunst- en poëzie­liefhebbers opnieuw warm maken voor een zomers dagje Watou.

Kunsten­festival Watou, t.e.m. 5 september, op locaties in Watou en Poperinge

Een Zwin-geschiedenis

Op de expo 'Verdwenen Zwinhavens'. Beeld rv
Op de expo 'Verdwenen Zwinhavens'.Beeld rv

Damme, Hoeke, Sluis, Monnikerede, Sint-Anna-ter-Muiden... vandaag zijn het lieflijke plaatsen in de polders rond het Zwin. Ooit lagen er havens die van de streek het kloppende economische hart van Noordwest-Europa maakten. De expo Verdwenen Zwinhavens en bijbehorende fietsroute laten je onder meer via virtual reality en immersieve ruimtes zien hoe het ooit geweest is.

Verdwenen Zwinhavens, in Zwin Natuur Park, Knokke, tot en met 7 november

Hersenkunst

Adam Leech, De Gids. Beeld RV
Adam Leech, De Gids.Beeld RV

Kan kunst de kloof overbruggen tussen hersenwetenschap en onze zintuiglijke subjectieve ervaring? Kunstenaar Adam Leech boog zich tijdens zijn residentie in S.M.A.K. in Gent over de kwestie. In zijn schilderijen verkent hij uiteenlopende vormen van ­bewustzijn en de manier waarop ze ervaringen, emoties en relaties voortbrengen. Zijn bevindingen kun je nu gaan bekijken in de expo.

Adam Leech, De Gids, in S.M.A.K., Gent, tot 3 oktober

Daar komen de wolven

‘9 Sisters with 12 Legends', uit de expo 'Wolf Corridor'. Beeld Gunnar Meier
‘9 Sisters with 12 Legends', uit de expo 'Wolf Corridor'.Beeld Gunnar Meier

De Limburger Kasper Bosmans was voor zijn 30ste al een Geheimtipp. Wolf Corridor is zijn eerste expo in een belangrijk Nederlands museum. Het gaat over de ‘corridor’ tussen zijn geboorteplaats Lommel en ­Tilburg: de Kempen, waar het wolvenkoppel August & Noëlla rondwaart. Zelfs uit die rauwe grondstof weet Bosmans tactiele, poëtische schoonheid te puren.

Uit de expo 'Wolf Corridor'. Beeld Gunnar Meier
Uit de expo 'Wolf Corridor'.Beeld Gunnar Meier

Kasper Bosmans - Wolf Corridor, t.e.m. 5/9, Museum De Pont, Tilburg (NL)

Kunstig eten

null Beeld rv
Beeld rv

Let’s get out? Graag, zeker als kunst en eten samenkomen aan de Leie. Voor de eerste editie van dit kunstenfestival stippelde Francis Maere Fine Arts Gallery een parcours uit, verspreid over twee locaties op wandelafstand van elkaar: kasteel Ooidonk en vierkantshoeve Goed te Reables. Daar kun je ook aan tafel in het pop-up­restaurant A(g)reables by Douglas & Boxy’s.

Let’s Get Out, tot en met 17/10, Bachte-Maria-Leerne

Onmenselijk Moria

Uit de expo 'Now You see Me Moria' in Antwerpen. Beeld AHZ / Now You See Me Moria.
Uit de expo 'Now You see Me Moria' in Antwerpen.Beeld AHZ / Now You See Me Moria.

Moria, op het Griekse eiland Lesbos, is het grootste vluchtelingenkamp in Europa. Het is over­bevolkt en de leefomstandigheden zijn onmenselijk. Op het Instagram-account @now_you_see_me_moria delen bewoners van het kamp beelden en verhalen. Een aantal ervan wordt nu tentoongesteld in Europese musea, waaronder het Antwerpse FOMU en CIVA in Brussel.

Now You See Me Moria, t.e.m. 1 augustus, FOMU Antwerpen

Paradijs in Kortrijk

Installatie op 'Paradise' in Kortrijk. Beeld Thomas Sweertvaegher
Installatie op 'Paradise' in Kortrijk.Beeld Thomas Sweertvaegher

West-Vlaanderen gaat volop voor de kunsten­festivals. Er is al Beaufort 21 en de Triënnale in Brugge. Een weekje voor Watou van start gaat, is het nu aan Kortrijk om een kunstenfestival te lanceren. Paradise, opvolger van het succesvolle Play Kortrijk, is opnieuw een inter­actief kunstenparcours met verschillende installaties en kunstwerken verspreid over de stad.

Paradise Kortrijk, tot 24 oktober

Creatief met GAL

GAL, Gerard Alsteens, op de expo. Beeld Wouter Maeckelberghe
GAL, Gerard Alsteens, op de expo.Beeld Wouter Maeckelberghe

Met een vlijmscherpe tekenpen en slimme vondsten geeft Gerard Alsteens ofte GAL al decennialang uiting aan zijn verontwaardiging over het onrecht in de wereld, onder meer in Knack. Nu is er een expo in Mechelen die een mooi overzicht biedt van het universum van GAL. Naast zijn spitsvondige politieke prenten vind je er ook installaties, objecten en paneeltjes.

AL GAL, tot 22 augustus in Cultuur­centrum Mechelen

Paradijs in Kortrijk

Werk van de Duitse conceptuele kunstenaar Olaf Nicolai
 op Paradise Kortrijk. Beeld UWE_WALTER
Werk van de Duitse conceptuele kunstenaar Olaf Nicolai
 op Paradise Kortrijk.Beeld UWE_WALTER

West-Vlaanderen gaat volop voor de kunsten­festivals. Er is al Beaufort 21 en de Triënnale in Brugge en een weekje voor Watou van start gaat, is het aan Kortrijk om een kunstenfestival te lanceren. Paradise, opvolger van het succesvolle Play Kortrijk, is opnieuw een inter­actief kunstenparcours met verschillende installaties en kunstwerken verspreid over de stad.

Paradise Kortrijk, tot 24 oktober

Studentenbeurs

De kandidaat-laureaten van het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) hebben hun werken klaar, maar in tegenstelling tot andere jaren worden die nu niet getoond via een klassieke groepstentoonstelling. Curatoren Sam Steverlynck en Pieter Vermeulen kozen deze keer voor de vorm van een kunstbeurs, met booths en ­wandelgangen.

The HISK Affair, tot 18 juni, Gosset-site, Brussel

Ode aan Brussel

Uit de expo 'Brussels'. Beeld MAD
Uit de expo 'Brussels'.Beeld MAD

Ever Meulen was jarenlang de huistekenaar van Humo, exposeerde over de hele wereld en mag onder anderen Art Spiegelman en Neil Young tot zijn fans rekenen. De illustrator werd een dik jaar geleden door luxegigant Louis Vuitton gevraagd om een ‘carnet de ­voyage’, een luxueus reisboek, te maken. Het werd een ode aan Brussel, zijn stad.

Ever Meulen, Brussels, tot 5 september, Mad Brussels

Woonvraagstukken

Uit de expo 'Home Stories'.
 Beeld RV
Uit de expo 'Home Stories'.Beeld RV

Corona doet de vraag naar huizen met een tuin boomen. En het is niet de eerste keer dat een maatschappelijk fenomeen zich laat voelen in de manier waarop we wonen. De expo Home Stories in het Gentse Design Museum toont woonideeën van de afgelopen 100 jaar en laat zien hoe ze de ingrijpende veranderingen van hun tijd weerspiegelen.

Home Stories, tot 22 augustus, Design Museum, Gent, designmuseumgent.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234