Donderdag 12/12/2019

Theaterrecensie

‘Stella, ster van de zee’: Zoetig verhaaltje met tenenkrullend einde ★★☆☆☆

'Stella, ster van de zee' van FROEFROE en de Roovers. Beeld Froefroe

Stella, ster van de zee (6+) raakt een essentieel thema aan: hoe groeien en zichzelf worden in een omgeving die zoiets nauwelijks verdraagt? Het is een vraag die zou kunnen schuren, maar in de voorstelling van FROEFROE en de Roovers wordt het een frictieloos sprookje.

Het angeltje aan Stella, ster van de zee zit helemaal bij het begin, wanneer een visserskoppel (Sanderijn Helsen en Frank Dierens) een wezentje opvist dat staart noch vinnen heeft, maar handen en voeten. Het idee van een baby die op het water drijft is een ijselijke binnenkomer, maar de verschrikking wordt direct kaltgestellt, zodat Stella verder kan bollen op de opgewekte toon van een sprookje waarin niets echt op het spel staat.

Dat is nochtans anders in het gelijknamige prentenboek van Gerda Dendooven dat de voorstelling schraagt. Dendooven ontwikkelde in bonkige tekeningen het verhaal van een meisje dat letterlijk te groot wordt (een mooie fysieke metafoor) voor de bekrompen vissersgemeenschap waarin ze aanvankelijk opgroeit, tot de angst voor die vreemde reuzin het dorp te machtig wordt. Dat de podiumvoorstelling ongevaarlijk blijft, heeft alles te maken met de vormkeuzes die elke mogelijke vraag bij voorbaat invullen.

De adoptieouders van Stella zijn een schematische aanfluiting van het concept ‘simpele, doodbrave mensen’, volkse kledij en halftaaltje incluis. Even eenzijdig zijn de schoolmeester en de bange ouders van het dorp – voor de kinderen met hun vanzelfsprekend goede inborst blijkt het afwijkende geen probleem te zijn. Er loopt een duidelijke grens tussen de gutmenschen en zij die ‘de ander’ niet willen kennen – voor meer nuance is geen plaats.

'Stella, ster van de zee' van FROEFROE en de Roovers Beeld Froefroe

Het vrijblijvende videowerk van FROEFROE en de easy elektropop van Samowar (Leen Diependaele, die als actrice ook Stella vertolkt) maken het er allemaal niet pittiger op. Hier wordt een potentieel complex gegeven – hoe gaat een gemeenschap, hoe gaan ouders om met een kind dat niet ‘past’ – versimpeld tot een zoetig verhaaltje met een tenenkrullend einde. Na Stella’s vertrek komt het immers allemaal goed, meer nog: ook haar ouders, die nooit verder hebben gekeken dan hun scheepje, trekken de grote wereld in. Zou het?

Wie Stella, ster van de zee ziet, zou kunnen denken dat het allemaal pijnloos gaat: opgroeien, een plek vinden, zichzelf worden, een kind krijgen en weer loslaten. Terwijl de voorstelling nu net het omgekeerde wil vertellen.

Nog tot 28/5 op tournee, deroovers.befroefroe.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234