Muziek
Staan we voor een zomer zonder zomerhits?
Elk jaar heerst minstens één artiest over de zomer met een anthem dat de meesten meebrullen en anderen vervloeken. Staan we dit keer voor een zomer zonder zomerhits, nu festivals en buitenlandse reizen de vakantieperiode niet langer zullen domineren?
Slechts een minderheid weet wie de rechtmatige eigenaars zijn van songs als ‘Despacito’, ‘Mambo No. 5’ en ‘Havana’. Toch kan iedereen het refrein van ‘Despacito’ neuriën. Het zijn nummers die ons zijn opgedrongen door radiozenders, supermarktketens, dj’s op festivals en kermisattracties, en die in het collectief geheugen zijn opgeslagen als zomerhits.
In het geval van Lou Bega was ‘Mambo No. 5’ in 1999 zijn eerste en vooralsnog laatste hit. Velen is een lot als eendagsvlieg beschoren, al is het makkelijker gezegd dan gedaan om een nummer bij elkaar te schrijven dat de zomer zó goed capteert dat de halve wereld eraan verslaafd raakt. Terwijl zomerhits in het verleden viraal gingen doordat ze van festivals over strandfuiven naar radiozenders reisden, zou het nu anders kunnen uitdraaien.
“Ik acht de kans klein dat er een traditionele zomerhit zal zijn”, zegt Jan Van Biesen, het nethoofd van Studio Brussel. Hij maakt een onderscheid tussen twee soorten zomerhits. “Je hebt enerzijds de anthems die zowat elke dj draait op de festivals. Die hebben tekstueel of thematisch zelden iets met de zomer te maken. Anderzijds zijn er liedjes die een vakantiegevoel oproepen, zoals ‘Mambo No. 5’. Die doen je denken aan de zomer, aan het strand. Het zijn eigenlijk souvenirs die je meebrengt van een vakantie.”
Met een zomer in het vooruitzicht zonder dancefestivals en met minder buitenlandse reizen lijkt het uitgesloten dat artiesten erin zullen slagen om een zomerhit te scoren. “Als we met zijn allen naar de Ardennen gaan ontstaat er misschien wel een succesvol nummer over kamperen”, grapt Van Biesen, hoewel hij wel degelijk rekening houdt met dat scenario. “Misschien zullen artiesten net inspelen op het gebrek aan vakantiegevoel. Wie weet komt iemand op de proppen met een coronanummer over de anderhalvemeterregel. Er kan zomaar een opportunist in dat gat springen.”
Een tearjerker over de crisis zou kunnen werken, denkt ook Peter Decuypere, eventmanager en de geestelijke vader van I Love Techno en Fuse. Hij ziet evenmin ruimte voor een traditionele zomerhit. “Het ecosysteem van een hit is gestoeld op de deelcultuur. Enkele vrienden vangen ergens een nummer op, dat wordt een gedeelde herinnering, en zij spelen dat op hun beurt door aan andere vrienden. Ook bij dj’s werkt het zo. Beleving speelt daarbij een cruciale rol en die zal er niet zijn.”
Geboorteplaats Ibiza
“Zomerhits zijn een virus en ik denk dat ze in quarantaine zullen blijven, omdat de manier waarop ze zich normaal verspreiden niet aan de orde is”, zegt Van Biesen. “Binnen de dancewereld kunnen nummers in twee weken tijd groot worden. Als David Guetta een bepaald lied draait, Tiësto het oppikt en vervolgens Dimitri Vegas & Like Mike, dan zal na een tijd elke dj het draaien”, stelt Decuypere. “Ibiza is een broeihaard: daar is het feest van maandag tot maandag en zul je de hits in wording niet één maar vijftig keer per dag horen. De bezoekers raken besmet, komen ermee thuis en zo gaat het viraal.”
Ibiza is de plek waar anthems tot leven komen en van daaruit reizen ze de wereld rond. In de zestigjarige geschiedenis van Ibiza als vakantiebestemming staat het eiland voor een rustige zomer. Het uitgaansleven genereert er op jaarbasis 770 miljoen euro en is goed voor 35 percent van de jobs op Ibiza. De clubs hopen deze zomer te kunnen heropenen, al is het dan nog maar de vraag of Europese toeristen in de huidige omstandigheden zullen afzakken naar een plek waar de prijzen de spuigaten uitlopen.
“Er woedt een crisis, maar ik zie er ook het positieve van in”, zegt Van Biesen. “Dit zet aan tot nadenken: hoe moeten we in de toekomst met massatoerisme en grote evenementen omspringen? Er moet naar een evenwicht worden gezocht tussen commercie, kwaliteit en ecologie. Ibiza kan van de zomer gebruikmaken om te herbronnen.”
Moet Ibiza wel herbronnen?, vraagt Decuypere zich af. “De grootste dj’s ter wereld brengen daar de hele zomer door. Ibiza profileert zich als party-eiland, ze hebben lang aan dat imago gebouwd. Waarom zouden ze massatoerisme plots weigeren?”
Onlinefestivals
Decuypere denkt dat de Ibiziaanse organisatoren in de toekomst niets willen veranderen, al zullen de clubs deze zomer niet anders kunnen. Intussen komt het uitgaansleven met alternatieven. De Gentse club Kompass organiseert zittende evenementen, Tomorrowland gaat een virtueel festivalterrein bouwen en ook het Nederlandse dancefestival Awakenings gaat online door.
Bestaat de kans dat we aan die online-evenementen een zomerhit overhouden? “Misschien wordt dat de alternatieve weg naar een hit”, zegt Decuypere. “Als David Guetta tijdens de virtuele editie van Tomorrowland een nummer draait dat in de smaak valt, dan ben je daar één klik van verwijderd. Tomorrowland is een community van miljoenen mensen. Als dat onlineconcept aanslaat, kun je een grote groep mensen bereiken. Zo kan het uiteraard snel gaan.”
Decuypere zegt het met enige voorzichtigheid, want hij acht de kans klein. “Volgend jaar gaan we nog blij zijn als er weer een hit is die niemand uit zijn hoofd krijgt.”