BoekenNieuws
Srebrenica-vrouwen protesteren tegen Peter Handke
De toekenning van de Nobelprijs literatuur aan Peter Handke blijft protest oproepen. Tegen Handke, die bekendstaat om zijn pro-Servische stellingnames tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, werd deze week in Sarajevo betoogd door groeperingen van vrouwen uit het Bosnische Srebrenica. De vrouwen noemden het ‘een schande voor de beschaving’. Sommigen zwaaiden met een foto van Handke in Srebrenica, volgens hen uit het ‘voorjaar van 1996’, een paar maanden na de slachting van zo’n 8.000 Bosnische (moslim)mannen en jongeren door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Handke ontvangt de Nobelprijs op 10 december.
Jan Campertprijs voor Vlaamse dichter Paul Demets
Dichter en poëziecriticus Paul Demets blijft lauweren oogsten met zijn laatste bundel De klaverknoop. Nu werd hij bekroond met de Jan Campertprijs, 6.000 euro waard. Demets schreef ‘een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is’, zo prees de jury. De Campertprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige poëziebundel en is een initiatief van de stad Den Haag en de Jan Campert- stichting. Demets werd voor De klaverknoop al genomineerd voor onder meer de Herman de Coninckprijs. (
‘Free the Word’ komt op voor bedreigde schrijvers
De organisatie PEN Vlaanderen, die zich inzet voor met gevangenschap en censuur bedreigde schrijvers, richt op 15/11 de schijnwerper op de vrije meningsuiting met opinies, literatuur en muziek. Knack-journalist Walter Pauli praat in de Gentse Minard met filosofen Ignaas Devisch en Maarten Boudry en met auteur Anne Provoost over de grenzen van de vrijheid. Acteur Dirk Roofthooft brengt een lezing uit Ik zal de wereld nooit meer zien van de zopas uit de gevangenis vrijgelaten Turkse auteur Ahmet Altan.