Maandag 15/07/2019

dm zapt

Spreken tegen de afstandsbediening? Te belachelijk voor woorden

Beeld ANP XTRA

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere praat voortaan tegen zijn afstandsbediening.

“Ketnet.” “Tweehonderd.” “Netflix.” In de huiskamer van ondergetekende spelen zich sinds vorige week af en toe vreemde taferelen af. Er neemt immers al eens iemand de afstandsbediening in de hand om er vervolgens in zo beschaafd mogelijk Nederlands tegen te spreken. Die zijn gek geworden, zou je denken. Die heeft een nieuwe digicorder van Telenet, is de eenvoudige reden. En daarmee kan je dus zappen, simpelweg door ertegen te spreken. Knopje indrukken, commando zeggen, klaar is kees. Fluitje van een cent. 

Doe ik nooit. Te belachelijk voor woorden. Wie spreekt er nu tegen zijn afstandsbediening? Toen Telenet bekendmaakte met een nieuwe digicorder te komen, was er geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht ooit maar één woord tegen dat ding te zeggen. De vooruitgang heeft zijn grenzen, zeker als het over spraaktechnologie gaat. 

Lernout & Hauspie

U moet weten, mijn aversie tegen die technologie is vrij groot. Net zoals de helft van West-Vlaanderen kocht ik eind jaren 90 een pakketje aandelen in Lernout & Hauspie. Met zuurverdiende centen van enkele saaie vakantiejobs aan de kust, maar de bank wist zeker dat het een goede belegging was. Het zou niet de laatste keer zijn dat banken ferm naast de bal sloegen. Maar die centen ben ik dus kwijt, en meteen hoopte ik dat die spraaktechnologie voor eeuwig op de vuilnisbelt der technologische innovaties zou blijven liggen. De kans dat die ooit West-Vlamingen zouden verstaan, leek me toch al klein. 

Maar kijk, rond 25 december gebeuren er wel vaker wonderen, en zo gebeurt het ook dat ik al eens tegen die afstandsbediening spreek. Nog niet lief en zachtjes, nee, maar toch. In plaats van twintig knoppen in te drukken en me suf te zoeken in het nog steeds niet altijd even logische Telenet-menu, blijkt het net iets simpeler om
Over water met één stemcommando op te roepen of ‘Netflix’ te fluisteren als je die app wil openen. Die app ja, want – nog een verbetering – YouTube en Netflix zitten voortaan netjes geïntegreerd in het tv-platform. En – extra voordeel – ook kinderen vinden er snel hun weg mee. Voortaan kunnen ze zelf hun Dora en andere 4Evers opvragen. 

De vooruitgang heeft dus zijn verdiensten, zelfs als het over spraaktechnologie gaat. Al zullen we het Lernout & Hauspie nooit vergeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden