Maandag 25/01/2021

ExpoDe Morgen gidst

Spoken in Kemzeke: de bezienswaardigste expo’s van de week

Een van de 'ghost sculptures' van Albert Szukalski.Beeld RV Verbeke Foundation

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er te zien is.

Albert Szukalski zorgde in de jaren zeventig in Antwerpen voor originele en artistieke stunts. Maar ook nu nog zie je er de erfenis van de in 2000 overleden kunstenaar, met zijn ghost sculptures die op verschillende plaatsen staan. Verbeke Foundation organiseert de eerste overzichtstentoonstelling van deze voor velen onbekende kunstenaar.

Szukalski, Verbeke Foundation, tot 11/4

Inzoomen op de lockdown

Beeld RV julia fullerton-batten

De lockdown was en is voor veel mensen een moeilijke periode, maar sommigen halen er ook inspiratie uit. Het S.M.A.K. toont lockdowntekeningen, terwijl het PhotoBrussels Festival op werk inzoomt dat tijdens de eerste lockdown vorig jaar is gemaakt. Met de blik op 27 projecten houdt de expo de herinnering aan de lockdown levend en wil het onze menselijke veerkracht tonen.

PhotoBrussels Festival, Hangar Brussel, tot 27/3

Slijk aan de muur

Wout Van Aert op de expo.Beeld Droogvis, slijk en Algipan

Wordt Wout van Aert wereldkampioen veldrijden? Publiek is volgende zondag 31 maart niet welkom in Oostende, maar wat de pijn kan verzachten is de tentoonstelling Droogvis, slijk en algipan, waar werk van het kruim van de wielerfotografen te bewonderen is. Van ploeteren door de modder tot polonaises in de biertenten: veldrijden blijft een uniek fenomeen.

Droogvis, slijk en algipan, Venetiaanse Gaanderijen, Oostende, tot 16/5

Freddy doet het met afval

Uit de expo 'Mabele eleki lola'.Beeld Africamuseum

De Congolese kunstenaar Freddy Tsimba voegde bij de heropening van het AfricaMuseum ­Congolese namen toe aan een memoriaal met uitsluitend namen van Belgische militairen. Het werk van dezelfde Tsimba is nu te zien in de eerste tijdelijke expo daar. Zijn werk, met een opvallende interesse voor afvalmateriaal, gaat in dialoog met het eeuwig betwiste museum.

Mabele eleki lola, nog tot 15 augustus in het Africa­Museum in Tervuren

Kunst volgens Bourlon

Vlaam minister Bart Somers bij de opening van de expo.Beeld Photo News

Wie nog een ticket wil moet snel zijn – de slots zijn bijna volgeboekt –, maar in Het Kunstuur kan je nog tot eind deze maand naar 32 topwerken uit de periode 1887-1938 gaan kijken. In het museum, dat ­opgericht werd door Hans ­Bourlon en zijn broer, hangen nu onder meer werken van Valerius de Saedeleer, Gustave Van de Woestyne en Rik Wouters.

Het Kunstuur, nog tot 31 januari in Mechelen, hetkunstuur.com

Verborgen parels

Francis Bacon: ‘Pope with Owls’.Beeld MRBAB, Bruxelles / Photo: J. Geleyns

Wat een majestueuze Ai WeiWei-expo moest zijn, werd door corona de huidige expo Be Modern. We klagen niet. Want daardoor komen nu verborgen parels uit de Belgische collectie voor het eerst in tien jaar nog eens boven water in De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Het publiek wordt getrakteerd op een parade van moderne meesters van 1910 tot vandaag.

Be Modern: Van Klee tot Tuymans, in KMSKB, nog tot 24 januari , brusselsmuseums.be

Grenzeloze kunst in Wiels

Werk van Manuel Graf op 'Risquons-Tout'.Beeld Van Horn Gallery/Manuel Graf

Met de tentoonstelling Risquons-Tout wil het kunstencentrum Wiels letterlijk en figuurlijk grenzen overschrijden. Een enorm divers gezelschap bevolkt dan ook deze expo: van de Congolese Irene Kanga en de Amerikaanse Sturtevant, tot de Duitse Manuel Graf en de Libanese Mounira Al Sohl. Allen tekenen present met bijzonder sterk werk.

Risquons-Tout, tot 10 januari in WIELS, Vorst

Gestripte kunst in Bergen

'Crying Girl' (1963) van Roy Lichtenstein, nu te zien in Bergen.Beeld Roy Lichtenstein

Niet veel kunstenaars die tegelijk zo bekend en onbekend zijn als Roy Lichtenstein. Iedereen kent wel de zwijmelende vrouwenfiguren met hun melancholische tekstballonnetjes, of de ratelende machinegeweren die recht uit strips lijken te zijn overgenomen. Maar als de expo in Bergen ergens in slaagt, dan is het dit: tonen dat Lichtensteins oeuvre onnoemelijk rijk is.

Roy Lichtenstein, ‘Visions Multiples’, tot 18 april, BAM, Bergen

Verjaren in stijl

Luchtfoto van de stad Gent, in het STAM.Beeld stamgent

Het Gentse stadsmuseum STAM viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Om dat de nodige luister bij te zetten, trok de stad 2 miljoen euro uit voor een ­update. Een uitgebreid aanbod, een nieuwe gigantische luchtfoto van de stad en een hele reeks interactieve, digitale toepassingen maken van het museum nog een grotere must voor wie meer over de Arteveldestad wil weten.

STAM, Bijlokesite, Gods­huizen­laan 2, Gent, www.stamgent.be

Verborgen parels

Henri Matisse, 'Stilleven. Interieur in Venetiaans rood' (1946; olieverf op doek).Beeld KMSKB, Brussel / foto : J. Geleyns

Wat een majestueuze Ai Wei Wei-expo moest zijn, werd door corona de huidige expo Be Modern. We klagen niet. Want daardoor komen nu verborgen parels uit de Belgische collectie voor het eerst in tien jaar nog eens boven water in De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Het publiek wordt getrakteerd op een parade van moderne meesters van 1910 tot vandaag.

‘Be Modern’: Van Klee tot Tuymans, in KMSKB, nog tot 24 januari

Onderduiken in dans

Charlie Chaplin danst in 'Modern Times'', 1936.Beeld Roy Export S.A.S.

De meest intrigerende expo van het voorbije jaar. Danser brut is een samenwerking tussen Museum Dr. Guislain en Bozar die op dans inzoomt. Niet dat je er zoveel bijleert over de ­geschiedenis van dans. Wel krijg je inzicht in de onzichtbare wereld die is opgebouwd uit onopzettelijke bewegingen, onbewuste ­gebaren, poses en trajecten die nooit helemaal verklaard zijn.

‘Danser brut’, in Bozar en Museum Dr. Guislain, nog tot 11 februari

Spektakel in fluokleuren

Sergio De Beukelaer in zijn expo in CC Mechelen.Beeld Illias Teirlinck

Sergio De Beukelaer vond al vroeg zijn eigen kunstvorm uit: het fat canvas, een soort mix van schilderij en sculptuur. Waartoe dit leidt, kun je nu zien in Mechelen: een totaalspektakel in fluoroze, goudgeel en blauw. Abstracte kunst is alvast een veel te saai en ontoe­reikend label om te omschrijven wat De Beukelaer daar heeft klaar­gespeeld.

Sergio De Beukelaer, -..., tot 21/3, De Garage/Museum Hof van B., Mechelen

Fotograaf Tom Barman

Beeld Tom Barman

Dat hij aardige muziek maakt, weten we al langer. Dat Tom Barman ook beter dan gemiddeld met een fototoestel uit de voeten kan, is nog niet zo lang bekend. Hurry Up and Wait is een fraai overzicht van zijn stads­foto’s. Nadat corona vlak na de opening roet in het eten gooide, krijgt de expo nu een nieuw ­onderdak op de Leopoldplaats, inclusief vijf nieuwe werken.

Hurry Up and Wait, tot 31/1, Studio Gert Voorjans, Leopoldplaats 11, Antwerpen

De influencer in Memling

Uit de expo 'Memling Now'.Beeld Inge Kinnet

Brugge gaat voor een gespreide opening van de musea – erfgoedbewakers werden tijdelijk in woon-zorgcentra of op de groendienst ingezet – maar het Sint-Jans­hospitaal behoort tot de musea die al direct de deuren konden opengooien. Op de expo Memling Now gaan werken van de Vlaamse vijftiende-eeuwer Hans Memling in dialoog met die van hedendaagse kunstenaars.

Memling Now, Sint-Janshospitaal, Brugge

Van Eyck doorgelicht

Beeld Bozar

Het Van Eyck-jaar mag dan, met dank aan corona, een sisser geworden zijn, het houdt Bozar niet tegen om er op de valreep nog een expo bij te doen. Facing Van Eyck is een interactieve tentoonstelling waarbij je via beelden van extreem hoge resolutie door het volledige oeuvre van Jan Van Eyck kunt navigeren. De kleinste details openen zo een nieuwe wereld.

Facing Van Eyck, tot 14/2 in Bozar, Brussel

Olympisch Kiel

Ook het touwtrekken stond nog op het olympisch programma in 1920. Het had plaats in het Olympisch Stadion op het Kiel.Beeld RV

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Antwerpen de Olympische Spelen mocht organiseren. Om die verjaardag in de verf te zetten gingen vijf jonge kunstenaars aan de slag met het olympisch erfgoed. Het resultaat is een kunstenparcours in en rond de wijk het Kiel. Het parcours kun je op eigen houtje en volledig coronaproof af­leggen.

Kunsten­parcours Kiel, via www.antwerpen.be

De curator spreekt

Laat u virtueel rondleiden in Museum M.Beeld M Leuven

Ook de deuren van Museum M in Leuven zijn al een tijdje dicht. Fysiek ronddwalen kan nog even niet, maar op het YouTube-kanaal van Museum M vindt u een hele lading video’s waarin medewerkers en curatoren van het museum u een privé­rondleiding geven door expo’s en de vaste collectie. Of luister naar podcasts als Moving Henry, over Hendrik I van Brabant.

Curator aan het woord, via mleuven.be

Stillevens hermaakt

Jan Van Imschoot vond inspiratie in de Gouden Eeuw.Beeld Galerie Templon

Twee jaar na zijn laatste expo in Galerie Templon keert Jan Van Imschoot terug naar Brussel. Voor zijn nieuwste expo Le bouillon de onze heures laat hij zich inspireren door stil­levens uit de Gouden (zeventiende) Eeuw van de Nederlanden. De werken die dat oplevert zijn een stuk gelaagder dan de 17de-eeuwse originelen. De expo is volledig online te bezoeken.

Jan Van Imschoot, via templon.com 

De Stones in Groningen

The Rolling Stones, nu in het Groninger Museum.Beeld The Rolling Stones Archive

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er een tentoonstelling over The Rolling Stones. Het slechte nieuws: u moet online reserveren, en u moet er helemaal voor naar Groningen. Het goede nieuws: het is een expo over The Rolling Stones! Over Keith Richards alleen al kun je tentoonstellingsruimtes vol zetten. Hebt u echt nog meer argumenten nodig?

The Rolling Stones Unzipped, tot 28/2 in Groningen, Groninger­museum.nl

Virtueel spinnen

In eigen land moeten we het ondertussen nog steeds doen met virtuele tours. Onder meer de openbare omroep pakt op VRT NU uit met ­Museum Tour, een reeks online­documentaires over Vlaamse musea en collecties. De laatste nieuwe aflevering gaat over het Gentse Industriemuseum, dat een van de oudste bewaarde spin­machines ter wereld bezit.

Museum Tour, via VRT NU.

Kunst in het park

Kunst beleven is dezer dagen niet zo makkelijk, maar gelukkig staat er her en der wel nog veel fraais in parken. Het Middelheim in Antwerpen sloot de deuren van het collectie- en Braempaviljoen, maar het kunstpark blijft gewoon open. De dertig hectare grote exporuimte bevat werken van onder meer Panamarenko, Constant Permeke en Berlinde De Bruyckere.

Middelheimmuseum, Antwerpen, middelheimmuseum.be

Arno op de muur

Arno op het Oostendse stadhuis, een werkstuk van Helen Bur.Beeld TVA

The Crystal Ship mag dan officieel afgelopen zijn, de vele prachtige muurtekeningen kun je nog altijd in Oostende gaan bekijken. De voorbije weken en maanden kwamen er zelfs nog enkele bij. Street artist Strook gaf zijn houten kunstwerk boven Toerisme Oostende een opknapbeurt, maar dé blikvanger is toch een portret dat Helen Bur maakte van Arno, op het stadhuis.

The Crystal Ship, in Oostende

Koop eens wat kunst

Om de werking te ondersteunen, vlak voor de grote renovatie die nu gaande is, wilde het Museum Dhondt-Dhaenens een groepstentoonstelling organiseren waarin alle werken te koop werden aangeboden. De expo werd afgeblazen, maar de werken zijn nog online te zien en te koop. In het aanbod onder meer werk van Hans Op de Beeck en Rinus Van de Velde.

Museum Dhondt-Dhaenens, via melancholy-of-the-future.com

Samen dino’s kijken

Beeld Photo News

De musea blijven nog even gesloten, maar gelukkig valt er ook digitaal wel wat rond te struinen. In de onlineversie van het Museum voor Natuur­wetenschappen, kortweg het dinomuseum, kun je met dank aan Google samen met de kinderen de dino’s en vele andere skeletten bewonderen. Al kan niets tippen aan de iguanodons in het echt zien, natuurlijk.

Museum voor Natuurwetenschappen, via artsandculture.google.com

De straat op met Van Eyck

Street art in Gent.Beeld Michiel Devijver

2020 had een groots jaar voor Gent moeten worden met alle tentoonstellingen en activiteiten rond Jan Van Eyck. Nu alles dicht is, rest ­alleen de streetart geïnspireerd op het werk van de meester. ­Hyuro, Pastel, Isaac Cordal, Strook en anderen lieten hun creativiteit de vrije loop en maakten nieuw werk dat je overal in de stad kunt ontdekken.

Van Eyck Street Art, stadsplattegrond via visit.gent.be

Kunst in het park

Kunst beleven is dezer dagen niet zo makkelijk, maar gelukkig staat er her en der wel nog veel fraais in parken. Het Middelheim in Antwerpen sloot de deuren van het collectie- en Braempaviljoen, maar het kunstpark blijft gewoon open. De dertig hectare grote exporuimte bevat werken van onder meer Panamarenko, Constant Permeke en Berlinde De Bruyckere.

Middelheimmuseum, Antwerpen. middelheimmuseum.be

Wandelen met Belpop

Jan Delvaux en Jimmy Dewit scoren al jaren met hun vermakelijke optredens en weetjes over de Belgische pophistorie. Die rijke muzikale geschiedenis hebben ze nu ook in fietstochten en wandelingen gegoten, van Zonhoven tot de Westhoek, van Boechout tot Halle. In elke stad hebben zich wel opmerkelijke hoofdstukjes uit de Belpopgeschiedenis afgespeeld.

Belpop Bonanza fiets- en wandel­routes, via belpop-bonanza.be

De kegels van Borremans

Nieuw werk van Michaël Borremans in galerie Zeno X in Antwerpen.Beeld borremans

Drie jaar na zijn laatste expo in België is Michaël Borremans klaar voor een nieuwe. In Coloured Cones toont hij kegels, gemaakt van satijn. Een beetje vreemd misschien, maar ook de kegels lijken echt te poseren, zei Borremans daarover in deze krant. “Ik ben ze gaan schilderen als waren het individuen.” De expo vindt plaats in een galerie en blijft dus open.

Michaël Borremans, Coloured Cones, tot 19/12, Zeno X, Antwerpen

Kunst voor u alleen

De kunstbeurs Tefaf moet zijn New York-editie noodgedwongen digitaal organiseren. Voordeel: nu kun je van thuis uit werken bekijken. De bijna 300 deelnemers selecteerden voor deze beurs één werk uit hun collectie, wat topkwaliteit moet garanderen. Naast gewoon kijken kun je op bepaalde momenten ook live met de exposanten in contact komen.

Tefaf online, van 1/11 tot 4/11, via tefaf.com

Kerk in de wei, tent aan de boom

De Nederlandse kunstenaar Dre Wapenaar hing traanvormige tenten aan de bomen bij Borgloon.Beeld REUTERS

Dat de musea de deuren moeten sluiten, betekent niet dat je van kunst gespeend moet blijven. Op verschillende plaatsen zijn er kunstenroutes uitgestippeld, langs werken die in het landschap gezet zijn. In het Limburgse Borgloon bijvoorbeeld, waar PIT - kunst in de open ruimte je onder meer langs de doorkijkkerk van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh brengt.

PIT-kunstenroute, kunst in de open ruimte, Borgloon

Dossier De Morgen gidst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234