Maandag 28/11/2022

De Aanbieders

"Spiritualiteit geeft betekenis aan de realiteit"

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

In De Aanbieders gaan we op bezoek in het leven van iemand die een zoekertje plaatste op 2dehands.be. Vandaag: een jonge vrouw uit Gelrode die het boek Buddhist Boot Camp verkoopt. "Als ik een dipje heb, moet ik maar vijf minuten in één van die boeken lezen en ik voel mijn kracht en energie al terugkomen."

Stef Selfslagh

Wie is de jonge vrouw uit Gelrode die het boek Buddhist Boot Camp verkoopt? Ik heb een kast vol boeken over spiritualiteit", zegt Nina Van Der Auwera (28). "En ik ben gehecht aan die boeken. Maar Buddhist Boot Camp brengt me niet zo veel meer bij. Het is een initiatiewerkje: ideaal voor wie het boeddhisme nog moet ontdekken. Ik hoop dat ik er iemand gelukkig mee kan maken."

Nina woont samen met haar vriend Jef (30) en haar honden Bo en Rakker in een van gezelligheid doortrokken huis in Gelrode. Op verschillende plaatsen in de woonkamer hangen spirituele oneliners als ingekaderde levenswijsheden aan de muur. 'When I let go of who I am, I become who I might be', zie ik vlakbij de eettafel. 'Met je gezicht richting de zon zullen de schaduwen achter je blijven', lees ik elders. "Krachtgevers", noemt Nina het: zingevende quotes die haar sterker maken op momenten dat ze het even niet meer weet.

null Beeld kos
Beeld kos

T pure vrouwtje

Nina heeft duidelijk weinig talent voor fundamentalisme: in haar eetkamer staan een Mariabeeldje en een bronzen Boeddha religieus ruimdenkend naast elkaar. Ze omschrijft zichzelf als een spirituele omnivoor. Ze sprokkelt levenswijsheden in het boeddhisme en de islam, maar ook in het hindoeïsme en het christendom. Ze verdiept zich in de Japanse shiatsumassage, maar ook in de Indiase ayurvedaleer. En ze experimenteert even fanatiek met het veganisme als met de voedingsleer van de macrobiotiek.

Uit al die levenswijzen en religies distilleert ze haar hoogstpersoonlijke mix van overtuigingen. "Uiteindelijk geloof ik enkel in het ninaïsme", lacht ze. "Ik wil niet samenvallen met één religie, ik maak liever een 'best of' van verschillende visies op het leven."

Terwijl de wierookgeur in de woonkamer mijn hersenen in zenmodus brengt, vraag ik Nina aan welke boeken ze in haar leven al het meest gehad heeft. Ze somt drie titels op: Brieven van mijn ziel van Chantal van den Brink, De kracht van het nu van Eckhart Tolle en Het geluk in jezelf" van Deepak Chopra.

"Als ik een dipje heb, moet ik maar vijf minuten in één van die boeken lezen en ik voel mijn kracht en energie al terugkomen."

Op haar blog tpurevrouwtje.be deelt Nina haar inzichten met de rest van de wereld. "Ik toon me op die blog van mijn meest kwetsbare kant", zegt ze. "Maar laat dat nu net mijn uitdaging zijn: geloven in mezelf, wat anderen ook zeggen of denken."

De echte wereld

Nina ging op zoek naar haar spirituele zelf toen ze een tijd geleden professionele bekommernissen had. Als maatschappelijk werkster hielp ze kansarme jongeren om een job te vinden en uitgeputte werknemers om met stress om te gaan. Er zijn minder nobele manieren om aan de kost te komen, en toch beleefde Nina weinig voldoening aan haar job.

"Toen ik pas begon te werken, had ik het gevoel dat iemand voor mij verzwegen had hoe de wereld écht in elkaar zit. Plots zat ik elke dag met slechtgezinde mensen op de trein. Plots moest ik elke ochtend routineus achter een bureau kruipen. En plots werd ik geconfronteerd met niks dan miserie en moest ik mensen met grote problemen uit de nood helpen. Ik deed dat wel graag, maar ik voelde me overweldigd. Ik kreeg faalangst, at slecht, sliep niet meer en voelde me na een tijdje helemaal leeggezogen. Ik dacht: de wereld is niks voor mij. Ik was amper 23, maar ik zag mijn toekomst heel somber in."

Nina zocht en vond steun in spirituele boeken en volgde verschillende behandelingen: van psycho- tot hypnotherapie. Maar de echte kentering kwam er toen ze eind 2013 een reis maakte door de Marokkaanse Zagora-woestijn. "Dat bleek achteraf een reis in mezelf te zijn", zegt ze. "Alsof ik een verlaten plek nodig had om te beseffen wat ik écht voelde. In Marokko kreeg ik opnieuw energie. Ik dumpte al mijn opgekropte negativiteit in het woestijnzand en zei: that's it, ik keer niet meer terug naar mijn vorige leven."

Dienende vrouw

Vandaag zoekt Nina een nieuw professioneel evenwicht. Het liefst van al wil ze straks twéé jobs combineren. Als shiatsutherapeute wil ze mensen met behulp van drukpuntmassages ondersteunen bij fysieke en mentale problemen. "Shiatsu moet je zien als een vorm van acupunctuur, maar dan met duimen in plaats van naalden", zegt ze.

Als doula, oftewel bevallingscoach, wil ze vrouwen emotioneel begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling. Doula - Grieks voor 'dienende vrouw' - is volgens Nina een nieuw, maar mooi beroep.

"Vrouwen die bijgestaan worden door een doula, hebben minder nood aan pijnstillers en voelen zich meer ontspannen tijdens de bevalling." Door van spiritualiteit haar beroep te maken, hoopt Nina een shortcut te nemen naar een gelukkiger professioneel leven. "Als ik even mag overdrijven: ik begeleid liever vrouwen die een kind gaan krijgen dan overwerkte ICT'ers die plots paardendokter willen worden. Als doula ben je betrokken bij een positieve gebeurtenis in iemands leven. Een heel verschil met de ellende waar ik in mijn vorige jobs vaak mee geconfronteerd werd."

Rationele Jef

Voor iemand die volgens het cliché lange, witte gewaden zou moeten dragen en zich in zweverige volzinnen zou moeten uitdrukken, maakt Nina een behoorlijk nuchtere indruk. Dat zeg ik haar ook en daar is ze blij om. "Het is niet omdat ik een hang naar spiritualiteit heb, dat ik naast de maatschappij ga staan. Ik wil er net volop deel van uitmaken."

Daar wordt ze indien nodig bij geholpen door haar vriend Jef, een historicus die in een universiteitsbibliotheek werkt. Jef is in vele opzichten de tegenpool van Nina: verslindt zij spirituele boeken over energie, dan leest hij hun quantumfysische tegenhangers. Nina noemt Jef haar rots in de branding. "Hij heeft het volste begrip voor wat ik voel en doe. Maar hij is heel kritisch. Hij wil me vooral behoeden voor charlatans uit de wereld van de alternatieve geneeskunde."

Of je aan spiritualiteit verslaafd kunt geraken, vraag ik haar. Ze knikt. "Sommige mensen hebben de neiging om bij elke tegenslag weg te vluchten in spirituele boeken en alles wat daarin staat voor waar aan te nemen. Maar je mag nooit je eigen denken uitschakelen. Goeroes zijn altijd gevaarlijk. Voor mij dient spiritualiteit om betekenis te geven aan de realiteit. Niet om eraan te ontsnappen."

En dan komt Jef thuis. Nina veert op, de verliefde blikken gaan vlot over en weer. Ik pak mijn spullen bij elkaar, Jef maakt in het salon de open haard aan. Wanneer het vuur begint te knetteren, zie ik het plots helemaal voor me: Jef op de bank met een boek van Max Planck, Nina met een werkje van Eckhart Tolle, hun handen die elkaar nu en dan liefdevol opzoeken. Geen mooier vorm van spiritualiteit dan complementariteit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234