Donderdag 02/02/2023

Theater

Spinvis komt naar een zaal in uw buurt. Maar niet als Spinvis

null Beeld rv
Beeld rv

Erik de Jong trekt vanaf januari door het land. Hij staat aangekondigd als Spinvis Solo, maar dat blijkt een vergissing. In werkelijkheid komt hij in het gezelschap van multi-instrumentalist Saartje Van Camp. Ze maakten samen een muzikale theatervoorstelling, In werkelijkheid.

Elmo Lê van

“Het is inderdaad verwarrend”, bekent Erik de Jong, alias Spinvis, wanneer we hem erop wijzen hoe zijn tournee met Saartje Van Camp wordt aangekondigd door de Vlaamse cultuurhuizen. “Je verwacht een concert van Spinvis, maar je krijgt meer dan dat. Het is theater waarin een concert is verwerkt, en omgekeerd. Misschien is het een idee om in het vervolg onder een nieuwe naam te spelen.”

Ze teren op zijn naam, maar Saartje Van Camp en Erik de Jong doen dit niet voor het eerst. Nadat die eerste Spinvis’ band vervoegde als cellist, schreven ze vijf jaar geleden samen de opera Kintsukuroi. “We kregen wel vaker de vraag om iets in elkaar te timmeren voor speciale gelegenheden. In de plaats van liedjes te spelen, gaven we het steeds meer een theatrale draai. Met Kintsukuroi zagen we het voor het eerst groot: het was een opera, met dansers, met een koor. En die voorstelling is goed gelukt”, herinnert Van Camp zich.

Op papier verschillen de twee van mekaar, zegt Spinvis. Maar ondanks die verschillen vullen ze elkaar aan met de ogen toe. “Ik ben een punker – ongeschoold dus – die vanuit de punk- en popwereld naar de moderne en klassieke muziek is gegroeid. Saartje is klassiek geschoold en komt vanuit een andere wereld. Ons startpunt verschilt, maar we zijn op dezelfde plek uitgekomen. Dat werkt complementair.”

Houten poppen

In werkelijkheid heet de voorstelling waarmee Spinvis en Saartje Van Camp vanaf januari door Vlaanderen trekken. “Het is een muziekvoorstelling die in werkelijkheid over iets anders gaat. Want achter ieder verhaal schuilt weer een ander verhaal. En ook dat verhaal vertelt niet alles”, klinkt het cryptisch in de aankondigende tekst. Er zijn alleszins de volgende feiten: Van Camp en De Jong staan niet alleen op het podium. Twee houten poppen spelen de hoofdrol. En er passeren wel degelijk nummers van Spinvis de revue. Zij het niet altijd in de vertrouwde vorm.

“Deze voorstelling borduurt voort op onze samenwerkingen in het verleden. We springen niet zomaar van hot naar her, we zijn samen iets op het spoor. Nu ga je vragen: wat dan? (denkt na) Het is warm surrealisme dat iedereen begrijpt. Deze voorstelling is bedoeld voor iedereen, voor jong en oud. Waar In werkelijkheid over gaat? Dat is moeilijk te beantwoorden, en het antwoord is wellicht niet eens relevant. Maar je wordt ontroerd. Je voelt dat het gaat over wat er hand is in de wereld, zonder dat het zo wordt benoemd”, zegt Spinvis.

Spinvis en Saartje Van Camp, in de theatervoorstelling ‘In werkelijkheid’. Beeld rv
Spinvis en Saartje Van Camp, in de theatervoorstelling ‘In werkelijkheid’.Beeld rv

“Het maakt niet uit wat je achtergrondverhaal is. We delen allemaal dezelfde gevoelens, angsten en vragen. Daar mikken we op”, vult Saartje Van Camp aan. Zij staan tegenover elkaar op het podium, omringd door tientallen instrumenten. Ze spelen zowel akoestische als elektronische nummers. Er komen ook klassiekers aan bod, dus fans van Spinvis zullen niet van een kale reis terugkeren. Maar uw aandacht zal niet naar de twee mensen van vlees en bloed gaan, wel naar de twee poppen in het midden van het podium.

“Zij zijn de protagonisten, de muziek van Spinvis staat in het teken van een groter verhaal. De poppen zijn half zo groot als wij en hebben geen gezicht – ze kunnen iedereen zijn of iedereen worden”, geeft De Jong duiding. “Ze staan in een kamer en we projecteren zelfgemaakte beelden, waardoor ze voortdurend in een andere wereld staan. Soms zijn ze verliefd, soms zijn ze in paniek of staan ze samen op de Dageraadplaats in Antwerpen. Het is heel eenvoudig, maar je voelt er wel iets bij.”

Gymzaal

“Wanneer kinderen met poppen spelen, verzinnen ze een verhaal. Ze creëren voor zichzelf een fantasiewereld waarin die poppen leven. Dat doe je als volwassene ook. Het is jouw werkelijkheid”, gaat Saartje Van Camp verder. “Maar het is ook een voorstelling om mee te lachen”, pikt Spinvis in wanneer we hen erop wijzen dat In werkelijkheid een beladen theaterstuk lijkt. “We scheppen een beeld van de wereld waarin wij nu leven. Maar wij doen méér dan een negatief wereldbeeld scheppen. We willen de mensen evenzeer een hart onder de riem steken. Er zit hoop in de voorstelling.”

Dat laatste hebben Erik de Jong en Saartje Van Camp gemerkt toen ze In werkelijkheid in Nederland speelden. “We stonden onlangs in de gymzaal van een kleine gemeenschap – een dorp waar de mensen nauw samenhangen. Tot onze verbazing zaten er 300 mensen in de zaal en aan het eind waren ze allemaal enthousiast. Er waren ouders met kinderen, opa’s en oma’s. Daar worden wij heel blij van. Zo zie je maar dat het de voorstelling voor iedereen toegankelijk is.”

Op 9/1 in CC Mechelen, op 11/1 in CC de Meent (Alsemberg) en op 17/1 in CC Lokeren. Meer data vindt u hier.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234