NieuwsUnesco
Spa samen met andere Europese kuuroorden erkend als Unesco-erfgoed
De thermen in de Luikse stad Spa worden erkend als werelderfgoed. Dat geldt ook voor een hele rist andere ‘Kuuroorden van Europa’.
Het Werelderfgoedcomité besliste afgelopen weekend om Spa te erkennen als werelderfgoed samen met tien andere Europese thermen, zoals Vichy en Bath. Tussen de jaren 1700 en 1930 schoten de therapeutische en medische faciliteiten in de buurt van mineraalwaterbronnen als paddenstoelen uit de grond. Ze waren een populaire bestemming voor royalty, aristocratie en burgerij. Spa werd bijvoorbeeld bezocht door keizer Jozef II en ook de Belgische koninginnen Maria-Hendrika en Marie-Henriette kwam er herbronnen. Grote festiviteiten staan er in Spa niet gepland: het stadje in Luik werd eerder deze maand zwaar getroffen door overstromingen.
Ex-erfgoed
Aan de vergadering van het Werelderfgoedcomité ging dit jaar heel wat controverse vooraf. Enkele wereldberoemde erfgoedsites dreigen hun erkenning te verliezen, waaronder Stonehenge, het prehistorische monument ten zuidwesten van Londen. De Britse regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van een tunnel onder het monument, om meer rust te brengen in de omgeving van de steencirkels en om de luchtvervuiling terug te dringen. Veel archeologen staan echter kritisch tegenover de bouwplannen, en Unesco dreigt de werelderfgoed-status in te trekken.
Eenzelfde lot was de stad Liverpool beschoren: de Britse havenstad verloor vorige week haar erkenning als Unesco-werelderfgoed, omdat nieuwe gebouwen zoals het voetbalstadion van Everton “de uitzonderlijke universele waarde van de stad” hadden vernietigd.
Ontsnapte nipt aan de classificatie ‘bedreigd’ werelderfgoed: het Groot Barrièrerif voor de oostkust van Australië. Het unieke rif is in steeds slechtere staat door de klimaatverandering en de slechte waterkwaliteit. Ook Venetië behoudt in extremis zijn plek op de prestigelijst, omdat het op de valreep nog een verbod had bekendgemaakt voor grote cruiseschepen. De Italiaanse autoriteiten krijgen nu tot 1 december 2022 de tijd om opnieuw rekenschap af te leggen over de gedane inspanningen om het ecosysteem en het uitzonderlijke patrimonium van Venetië te vrijwaren.