Woensdag 17/08/2022

ColumnDM Zapt

‘South Park’, het laatste greintje satire tussen de smeulende resten van een beschaving

Beeld uit de vaccinatiespecial van 'South Park'. Beeld rv
Beeld uit de vaccinatiespecial van 'South Park'.Beeld rv

Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: de South ParQ Vaccination Special.

Frederik De Backer

Ooit werd goede actuele satire op tv nog gewoon in levenden lijve bedreven. Jon Stewart, Stephen Colbert: er waren er vast genoeg die hen op het smoelwerk wilden slaan en, omdat een vuurwapen in de VS min of meer de status heeft van een treinabonnement hier, vast nog veel erger. Toen een oranje tekenfilmfiguur plots over de wereld mocht heersen, gingen die twee wat anders doen. Some things you just can’t trump. Borat? Terug naar Kazachstan. Ook hem werd het in het verlichte Westen te heet onder de voeten.

Bleven over, toch op mondiale schaal: Matt Stone en Trey Parker, de makers van South Park. Geen scheen blijft onberoerd wanneer zij, althans in getekende vorm, komen binnenwaaien. Sinds de Deense Mohammed-cartoons en Charlie Hebdo weten we nochtans waartoe een foute droedel kan leiden – vraag maar aan Samuel Paty. Is het omdat South Park iederéén door de mangel haalt dat in die studio’s nog geen doden zijn gevallen? Of zou scabreuze humor toch zijn verdienste hebben?

Net zoals William Goldings Lord of the Flies een allegorie van de Tweede Wereldoorlog was, is South Park dat van de smeulende resten van een beschaving waartussen we vandaag ronddwalen. En hoewel de jonge hoofdrolspelers het in het ene opus veel minder vaak over pakweg menstruatie hebben dan in het andere, zijn ze inhoudelijk aan elkaar gewaagd. Dat bewezen Stone en Parker deze week nog met hun vaccinatiespecial.

Een prikcentrum als een exclusieve dancing, buitenwipper incluis, en vele tientallen die zich met allerhande smoesjes naar binnen proberen te lullen. Volwassen mensen die, wanneer onze jonge helden enkele dosissen hebben kunnen bemachtigen, zingend, gitaarspelend of jonglerend op eenwielers in de gunst willen komen van het viertal, als voor een jury van America’s Got Talent, want al wat ze willen is ‘a shot’. Alsof een beter leven gloort achter de volgende daad van zelfvernedering.

QAnon-volgelingen die in de gevleugelde woorden ‘Blow shit out your dickhole’ een oproep tot het stichten van een organisatie voor thuisonderwijzers lezen. Nieuwslezers wier autoriteit door iedereen in twijfel wordt getrokken, op den duur zelfs door hun eigen correspondent ter plaatse. En drie schoolkinderen die zomaar beslissen over het lot van hun vriend zonder hem bij het overleg te betrekken, zelfs niet wanneer alles nodeloos ingewikkeld wordt. Omdat het eigen gelijk primeert, overal, en dus ook in South Park, Colorado. Tussendoor verandert de meest verbeten QAnon-aanhanger in een enorme lul, om voor oningewijde kijkers onverklaarbare en tegelijk best evidente redenen.

Sommigen prefereren hun allegorieën in een geel-groen tenue aan een toog, ik zie de mijne na ruim twintig seizoenen liever wel nog blijk geven van humor en, voorwaar, intelligentie.

South ParQ Vaccination Special is zondagavond om 22.15 uur te herbekijken op Comedy Central

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234