Vrijdag 18/10/2019

Review

Soulwax-nostalgie: 'Any Minute Now' uit 2004, blauwdruk voor een nachtversie

Soulwax - Any Minute Now. Beeld Soulwax

Voor het eerst in 12 jaar brengt Soulwax nog eens een plaat uit: From DeeWee, opgenomen in hun Gentse Deewee-studio. En daarom blikt De Morgen een hele week lang terug op hun oudere werk.

Bijna zes jaar lang blijft Soulwax broeden op een opvolger voor Much Against Everyone's Advice. De verwachtingen voor Any Minute Now raken dan ook zo hooggespannen dat de broers ze met moeite kunnen inlossen.

Het wereldwijde succes van 2manydjs blijkt meteen de achilleshiel van Any Minute Now. Op dat laatste album hoor je de groep openlijk twijfelen tussen rockstatus en nachtshift, en op zo'n identiteitscrisis heeft de buitenwacht het kennelijk niet begrepen. Er vallen harde woorden in de buitenlandse pers.

Wat dit onderschatte album vandaag misschien nog het bijzonderst maakt, is dat het de blauwdruk of opmaat voor Nite Versions vormt. Op Any Minute Now wordt al geflirt met beenharde elektro en grillige digitale noise, maar die aanpak zou pas op Nite Versions tot volle wasdom komen.

Dat Any Minute Now hinkt op twee benen, beseft de groep al bij de release: "We hebben er echt geen idee van of de VS massaal op deze plaat zullen afknappen,” vertellen Stephen en David Dewaele. “Wat we wel al weten, is dat de muziek eigenlijk te extreem klinkt."

Dat klopt wel. Het dichtst bij een meezinger komen 'E Talking' en het titelnummer. De stonerpunk van 'KracK' is nochtans ook een voltreffer, 'Miserable Girl' paart The Strokes met elektropunk, en in 'NY Excuse' laat zanger Stephen zijn toenmalige vriendin Nancy Whang van LCD Soundsystem gillen: een leuke grap op een catchy deuntje – de song roept spontaan fluokleurige beenwarmers op.

'A Ballad To Forget' herinneren we ons dan weer als het logische vervolg op 'When Logics Die' maar nog emotioneler gebracht, terwijl 'Accidents and Compliments' met de seconde weidser klinkt en epische allures vertoont. Die laatste song alleen al tilt de plaat naar een hoger niveau.

Erg populair blijkt bovenstaande mening niet bij de release. De bekendste recensie van Any Minute Now verschijnt in het Britse muziekmagazine Q, waar de criticus zijn pen royaal in vitriool doopt. De negatieve recensies vallen meestal toe te schrijven aan het bekrompen idee dat de buitenlandse pers heeft van de Dewaeles: 2manydjs werd in Engeland en de VS zo positief onthaald dat Any Minute Now ook op de radar verschijnt bij dancebladen als DJ Magazine of Trax. De meerderheid schrijft Soulwax onterecht af als een nevenproject van 2manydjs. Met Nite Versions zullen ze alle rukkers met paardenkleppen evenwel lik op stuk geven.

Wat de Belgische pers schreef:

"De futuristische work-in-progressversie van rock-'n-roll." (De Morgen)

"Any Minute Now is een vreemde eend."(De Standaard)

Wat de buitenlandse pers schreef:

"Mocht deze langspeler enkel richtingloos zijn, dan was het nog draaglijk geweest (...) Elk aspect van deze muziek is gewoonweg afschuwelijk. Soms voelt het alsof ze opzettelijk proberen rock van binnenuit te vernietigen door alles zo veel mogelijk als rotzooi te doen klinken." (Steve Low in Q)

"Meer uitmuntend multigenrewerk van de rockende buitenbeentjes." (Kerrang)

“Een slimme, overweldigende en ideeënrijke rockplaat (…) geen bonte parade van gastbijdragen uit de übercoole electronation." (Oor)

"Geef jullie nachtjob toch maar niet op." (Uncut)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234