Donderdag 25/02/2021

Kunstveiling

Sotheby’s New York veilt Bijbels tafereel van Rembrandt en schat het op zeker 20 miljoen dollar

‘Abraham en de Engelen’ van Rembrandt van Rijn. Beeld AP
‘Abraham en de Engelen’ van Rembrandt van Rijn.Beeld AP

De New Yorkse vestiging van veilinghuis Sotheby’s veilt donderdag Rembrandts ‘Abraham en de Engelen’, een paneel uit 1646. Het is nu nog in handen van een particulier. Sotheby’s verwacht dat de opbrengst uitkomt tussen de 20 en 30 miljoen dollar of grofweg tussen 16 en 25 miljoen euro.

Het schilderijtje van 16 bij 21 centimeter, al meer dan anderhalve eeuw in particuliere handen, is onomstreden, zegt Sotheby’s. “Zoals de beroemde Rembrandt-geleerde Ernst van de Wetering heeft verklaard, garanderen de betrouwbare handtekening en datum van het schilderij en het onmiskenbaar Rembrandteske karakter de echtheid”, luidt het.

Ook gaat het “vrijwel zeker” om de ‘Abraham mette drye engelen van Rembrant’, die wordt vermeld in een transactie die op 28 maart 1647 in Amsterdam tussen twee kooplieden werd gesloten.

Rembrandt, die de Bijbel op zijn duimpje kende, verbeeldde op het nu te veilen schilderij het moment in Genesis waarop Abraham, die net drie vreemden te eten heeft gegeven, merkt dat twee van hen engelen zijn en de derde God zelf. God meldt dat Abraham en Sara ondanks hun zeer hoge leeftijd (ze zijn volgens de Bijbel “welbedaagd”) nog een zoon zullen krijgen.

Hoewel staat geschreven dat de ontmoeting overdag plaatshad, maakte Rembrandt er een avondscène van zodat hij het goddelijke licht beter kon laten zien.

Klapstuk van de veiling in New York wordt waarschijnlijk niet het werk van de beroemdste Hollandse meester, maar een portret van een onbekende jongeman geschilderd door de Italiaan Sandro Botticelli (1445-1510). Daar wordt zo’n 80 miljoen dollar voor verwacht. Volgens Sotheby’s is de verwachting zo hoog, omdat het een erg belangrijk en zeer zeldzaam stuk is. De meeste werken van Botticelli hangen in musea en slechts een dozijn daarvan zijn portretten.

Daarbij is dit exemplaar van hoge kwaliteit. “Onze jongeman is 550 jaar oud, maar hij ziet eruit alsof hij hier vanmorgen had kunnen binnenwandelen”, zei George Wachter, Sotheby’s specialist op het gebied van oude meesters, eerder in The Guardian.

Klapstuk van de veiling in New York wordt waarschijnlijk dit portret van een onbekende jongeman geschilderd door de Italiaan Sandro Botticelli (1445-1510). Beeld AFP
Klapstuk van de veiling in New York wordt waarschijnlijk dit portret van een onbekende jongeman geschilderd door de Italiaan Sandro Botticelli (1445-1510).Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234