Vrijdag 27/01/2023

Top tien

Snorren, sinjoren en filosoferen met pubers: onze podium-tips

null Beeld Bart Grietens
Beeld Bart Grietens

Dat je toch niet de hele tijd op een terras kunt zitten – en tien nóg betere redenen om de theaterzaal in te kruipen.

Evelyne Coussens

1. Aneckxander – Alexander Vantournhout en Bauke Lievens

Een succesvoorstelling én een belangwekkende productie in de ontwikkeling van het artistieke circus. Vantournhout en Lievens kruisen dans en circus tot een tragische parabel over de onvolmaaktheid van de mens. Simple comme bonjour, maar zeer schoon.

Op 20/05 in CC Het Gasthuis, Aarschot. Hetgasthuis.be

2. Grensgeval – Toneelhuis

Guy Cassiers, de man van de grote romanbewerkingen, doet het met dans – in deze liason met choreografe Maud Le Pladec roept hij de verwarring en onzekerheid op die heersen rond het vluchtelingenvraagstuk. Basistekst is van Elfriede Jelinek, en dat betekent: zo cynisch-komisch dat je alleen maar kunt lachen met toegeknepen billen.

null Beeld rv
Beeld rv

Op 24/05 in de Schouwburg, Kortrijk. Op 1 & 2/06 in Kaaitheater, Brussel. Toneelhuis.be

Lees hier onze recensie.

3. Galileo – Cie De Snor

De onvolgroeide sprietjes van Cie De Snor zijn intussen een ferme moustache geworden, want dit jonge gezelschap van Louis Janssens en Ferre Marnef is intussen vijf jaar – maar gerekend dat de heren theatermakers zijn begonnen op hun 17e, zijn ze nog steeds piep. Galileo belooft iets te vertellen over het heelal. Nog geen kleine ambities, die snorren.

Op 18, 19 & 20/05 in CAMPO victoria, Gent. In september in Antwerpen. Campo.nu

4. Ne merel op nen tak & Groot MartHa!feest

Weinig gezelschappen vatten de tongval én way of life van de sinjoren zo goed als het MartHa!tentatief. Nog maar pas ging Johan Petits Ne merel op nen tak in première of het is alweer prijs: op 16 mei vieren de MartHa’s hun 20e verjaardag met een Groot MartHa!feest. Veel kans dat dat er boenk op is, want naast het talent om schone stads- en levensverhalen te vertellen kunnen de MartHa’s ook gewoon goed losgehen.

null Beeld Jimmy Kets
Beeld Jimmy Kets

Ne merel op nen tak is op tournee. Groot MartHa!feest op 16/05 in de Bourlaschouwburg, Antwerpen. Marthatentatief.be

5. Niets – De Nwe Tijd & HETPALEIS

Pubers zijn gevààrlijk, zeker als ze aan het filosoferen slaan. Dat bewijst niet alleen het griezelige jeugdboek Niets van Janne Teller maar ook de gelijknamige voorstelling van De Nwe Tijd. Denk: een overvolle schouwburgzaal met 400 veertienjarigen die brullen als dieren – aanvankelijk toch. De Nwe Tijd zweept zijn publiek eerst op tot anarchie, om het daarna aan het denken te zetten. Indrukwekkend.

Op 16/05 in 30CC/schouwburg, Leuven. Hetpaleis.be

6. De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken – Thomas Verstraeten

Thomas Verstraeten is niet vies van een groots idee – dat hoeft niet te verwonderen, als je weet dat hij één zesde is van het al even megalomaan denkende FC Bergman. Voor zijn parade heeft Verstraeten zich voorgenomen de chaos en beweeglijkheid van ‘t Stad te vatten in één stoet. Zo’n duizend figuranten van divers allooi zullen voorbijmarcheren aan de publiekstribune op Linkeroever. Dat belooft een unieke, heuglijke gebeurtenis te worden.

Op 20/05, Frederik van Eedenplein, Antwerpen (Linkeroever). Desingel.be

7. 20 jaar 4Hoog

Twintig jaar geleden, in een flat op de vierde verdieping, werd een Gents theatergezelschap geboren dat zich zou specialiseren in theater voor een publiek van vier duim hoog. 4Hoog is intussen uitgegroeid tot een kwaliteitslabel dat garant staat voor prikkelend kleutertheater Check de klassieker De koning zonder schoenen (3+) maar ook de nieuwe Stekeblind (3+) en laat het tot u doordringen wat een groots ambacht het vergt om een kleuter veertig minuten lang te boeien.

null Beeld rv
Beeld rv

Op 20 & 21/05 in de Minardschouwburg, Gent. Daarna gaat het feestprogramma op tournee. 4Hoog.be

Lees hier onze recensie.

8. Idioot – Lazarus

Spelerscollectief Lazarus is op trot met een bewerking van De idioot, een van Dostojevski’s meesterwerken. Het collectief jaagt de vuistdikke roman er in razend tempo door, zonder de indruk te geven haast te hebben. Günther Lesage geeft op tedere wijze gestalte aan de jonge prins Lev Mysjkin: een mens die te goed is voor zijn wereld, een idioot waarvan je alleen maar kunt houden.

Op 19/05 in Minnemeers, Gent. Lazarusvzw.be

Lees hier onze recensie.

9. Vuur – het nieuwstedelijk

Acteur Jonas Van Thielen is groots in deze documentaire hervertelling van het Limburgse trauma rond het afgebrande Heilig-Hartinternaat in Heusden-Zolder – 23 jongens bleven verkoold achter. Regisseur en auteur Christophe Aussems maakte er geen tranerig sentiment van, maar een doorleefde vertelling in een sobere setting – en dat komt aan.

null Beeld rv
Beeld rv

Op 19 & 20/05 in De Spil, Roeselare. Nog tot 25/08 op tournee. Nieuwstedelijk.be

Lees hier onze recensie.

10. Hope – Opera Ballet Vlaanderen

Omdat een double bill sóóó 2016 is maakt Opera Ballet Vlaanderen er zwierig een triple bill van: onder de noemer Hope brengt het twee historische meesterwerken en een nieuwe creatie samen op één avond. Vooral Café Müller (1978) van Pina Bausch is een primeurtje, want Ballet Vlaanderen is de eerste compagnie ever die van Bausch’ strenge Tanztheater Wuppertal de toestemming kreeg om het iconiche werk uit te voeren.

null Beeld Opera Vlaanderen
Beeld Opera Vlaanderen

Op 16, 17 & 18/05 in Opera Gent, van 26/05 tot 4/06 in Opera Antwerpen. Operaballet.be

Lees hier het artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234