Zondag 21/04/2019

Boekenrecensie

Smeuïge verhalen van de familiedis

Beeld rv

In haar nieuwe roman zoomt Nelleke Zandwijk in op een familie die het woord 'bizar' naar eenzame hoogten stuwt. En toch is de liefde nooit veraf.

'In onze familie hebben we zes componenten', zegt de verteller van Het mooiste verhaal over mijn familie, de vierde roman van Nelleke Zandwijk (1961). 'Zondagsschilders. Ziekten. Geesteszieken. Praatzieken. Paranormalen. Jezus.' Moeder is 'helder voelend', dat is een treetje lager dan helderziend, 'maar toch'. De tweelingzus is hypochonder, haar man kleedt zich graag in een oud legeruniform en de grootste wens van hun zoontje is het bezitten van een grijze hoekbank van Ikea.

Het euvel van de verteller is dat ze scheel kijkt, waardoor ze nogal eens in de problemen komt bij de bakker: 'Ja, wat wilt u nou mevrouw? U bestelt een croissant maar u kijkt naar de baguettes!' Vader is trouwens overgestapt naar een driecomponentenfamilie (incest, geweld, alcohol), 'voor hem een logische stap vooruit'.

Over deze familie kunnen, kortom, behoorlijk wat verhalen verteld worden. Verhalen die dankzij de treffend ironische vertelstem bovendien buitengewoon grappig zijn.

Ieder die weleens tijd met zijn familie doorbrengt, zal iets herkennen van de fnuikende dynamiek die Zandwijk zo smeuïg opdient. Een voorbeeld: de verdeling van de kamers in een familievakantiehuis, die ongeschreven regels kent 'waarvoor je een onaards psychologisch inzicht moest hebben'. Al op de trap begint de troebele strijd. Toch valt er geen onvertogen woord. 'Dat is nog wel het beangstigendste ervan. Je weet dat er bloed vloeit, als je geestelijk bloed tenminste mee wilt tellen, en dat wil ik.'

Was sich liebt, das neckt sich, is een geveugelde uitspraak binnen de familie. En hoewel iedereen elkaar inderdaad voortdurend kwetst of krenkt, weet Zandwijk de onderliggende liefde invoelbaar te maken. Het mooiste verhaal over deze familie lezen we tussen de regels door.

Nelleke Zandwijk, Het mooiste verhaal over mijn familie, Querido, 206 p., 18,99 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.