Donderdag 08/06/2023

GalleryViewerJan Segers

‘Smaak en goesting is niet gebaat bij overleg, laat staan met compromissen’

Jan Segers  Beeld GalleryViewer
Jan SegersBeeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn of haar band met kunst. Deze week: co-eigenaar/creatief Jan Segers (52) van Lecter Media, het productiehuis dat onder meer Groeten uit... (VTM) en Kat zonder grenzen (Play4) maakt.

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Het mooiste vind ik om uit de tijd gehaald te worden bij het rondgaan in een museum of een tentoonstelling. Je beleving van tijd verandert dan, men noemt dat Kairos; de vertraagde tijd die als een ruime jas om je heen zit. Ik blijf ook telkens opnieuw op zoek naar dat wonderbaarlijke moment waarop je geraakt wordt door een beeld, een idee, een creatie van een ander.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Een en ander heeft zich ontwikkeld vanaf mijn studententijd in Leuven. Ik heb fijne contacten met geweldige kunstenaars, inspirerende galeristen en kenners/verzamelaars die me opleiden, leren kijken, me voortdurend nieuwe kunstenaars leren kennen en op die manier nieuwe richtingen in sturen.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Via alle media, maar de boeiendste en relevantste info krijg ik van galeristen en verzamelaars, en van de kunstenaars zelf. Ik stel ook veel vragen. Dat is de kortste weg naar de juiste informatie.”

Michael Borremans - Three Degrees (2017), Zeno X Gallery Beeld GalleryViewer
Michael Borremans - Three Degrees (2017), Zeno X GalleryBeeld GalleryViewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik ontdek kunst en/of kunstenaars heel vaak online, maar nadien heb ik een enorme behoefte om de kunst ‘live’ te zien. Ik vloog de afgelopen jaren relatief veel rond – musea, expo’s, galeries, beurzen – om te leren en te ontdekken. Heerlijk.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“De afgelopen jaren kocht ik een twintig tal werken. Bijna uitsluitend uniek werk. Ik blijf verzamelen, zij het in een trager tempo.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Al mijn kunst kocht ik in galeries. Ik kocht nog maar één keer een uniek werk online, wel edities.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik houd nauwelijks rekening met anderen als ik kunst koop, ook niet met mijn partner. Smaak en goesting is niet gebaat bij overleg, laat staan met compromissen.”

Johan Tahon - Fin (2014), Galerie Gerhard Hofland Beeld GalleryViewer
Johan Tahon - Fin (2014), Galerie Gerhard HoflandBeeld GalleryViewer

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Tim Van Laere van de gelijknamige galerie heeft me op weg geholpen bij mijn ontdekkingstocht in de hedendaagse kunst. Hij liet me lezen en heel veel kijken. Hij leerde me ook om anders te kijken, beyond je eigen smaak – misschien wel mijn nuttigste les, en daarvoor ben ik hem enorm dankbaar. Maar er zijn zoveel goede galeries en zoveel fijne galeristen. Een wandeling langs de galeries in de Belgische steden is altijd een feest.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Onmogelijke vraag. Er is zoveel fantastische kunst, iedere dag een ander antwoord. Vandaag: Willem de Kooning, een werk uit de Woman-reeks. Morgen: Tracey Emin, overmorgen Gerhard Richter, Adrian Ghenie, Luc Tuymans, Olafur Eliasson, Cy Twombly…”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Even in de ban van Johan Tahon, nadat ik zijn magnifieke expo in Oudenaarde bezocht. Verder Kati Heck, Michael Borremans, Luc Tuymans, Otobong Nkanga, Filip Vervaet, Sofie Muller, Lara Gasparotto. Jong lokaal geweld: Bendt Eyckermans, Amber Andrews, Bram De Munter, Flexboj & L.A.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf dan naar www.galleryviewer.com

Flexboj & L.A. - La Jeunesse (2020), Barbé-Urbain Beeld GalleryViewer
Flexboj & L.A. - La Jeunesse (2020), Barbé-UrbainBeeld GalleryViewer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234