Vrijdag 21/02/2020

Artificiële intelligentie

Slimme robots, daar zit muziek in

Met Amper voer je zelf je muzikale wensen (stijl, stemming, lengten...) in, de AI-technologie doet de rest. Beeld Amper Music

'To live is to be musical', zei Michael Jackson ooit. En dat geeft ons alweer een reden om zenuwachtig te worden over artificiële intelligentie. Een Amerikaans bedrijf wil muziek voortaan door een computerbrein laten componeren.

Computers als componisten. Het klinkt als de grootste schrik voor creatieve muzikanten. Toch zijn het uitgerekend drie jonge filmcomponisten die aan de wieg staan van Amper Music, een platform dat muziek creëert die volledig is gedreven op artificiële intelligentie (AI).

Drew Silverstein, CEO en een van de oprichters, stelt meteen gerust. “AI zal mensen niet verdringen, maar zal met ons samenwerken. Muziek wordt nog altijd al dan niet gewaardeerd door mensen, en die mensen zitten mee aan de knoppen. In dat opzicht geloof ik dat AI een vast onderdeel van ons gereedschap zal worden, voor alle muzikanten.” Amper is voor hem een creatieve partner die de productiviteit en effectiviteit van de (menselijke) componist verhoogt.

Het is ook zo dat de oprichters hun idee kregen. Silverstein werkte met filmcomponist Christopher Lennertz aan
scores voor Ride Along en Horrible Bosses. Zijn twee kompanen zaten gebeiteld bij Hans Zimmer en schreven mee aan de muziek voor Inception en The Dark Knight-trilogie. Vaak krijgen assistent-componisten de vraag om snel tijdelijke muziek bij scènes te schrijven. Dat is tijdrovend en dus erg kostelijk.

Drew Silverstein, CEO van Amper Music.Beeld RV

Creatief brein in de cloud

“Wij dachten, wat als we een systeem ontwikkelen, samen met een team programmeurs, dat dat werk overneemt”, zegt Silverstein. “In plaats van samen te werken met een componist, doet een regisseur hier beroep op AI. Maar wel op een manier die lijkt op samenwerken met een echte componist. Jawel, ze kunnen Amper ook inzetten om de muziek helemaal op zichzelf te maken, maar wij beschouwen het als een collaborerend proces.”

Amper maakt muziek aan de hand van artificial intelligence.Beeld RV

Met andere woorden: wie helemaal geen kaas heeft gegeten van muziek, kan dus er dus ook mee aan de slag. Silverstein: “Wie geen muzikale kennis heeft, kan aan Amper beschrijven wat hij precies wil zodat AI het kan maken. Dat idee wordt dan vormgegeven door een creatief brein in de cloud, op basis van wat de opdrachtgever in zijn hoofd heeft en door de instructies die hij geeft. Maar wie meer muzikale kennis heeft, kan er gewoon nog meer uithalen.”

Bovendien is de technologie ook perfect te gebruiken door componisten zelf. “Er zijn twee soorten muziek: functionele muziek die bijvoorbeeld loopt op de achtergrond maar niet noodzakelijk op zijn waarde wordt beoordeeld. Daarnaast is er artistieke muziek, waar de menselijke hand van een componist altijd erg belangrijk in zal blijven.”

Volgens de bedenkers zal de samenwerking tussen AI en componisten op termijn onvermijdelijk zijn. “Maar dat hoeft onze creativiteit niet in de weg te staan”, vindt Silverstein. “Het werk dat Amper creëert is niet willekeurig. Het is een interpretatie van een specifieke opdracht en dus niet zomaar een toevallig samenbrengen van bestaande elementen. Met andere woorden, de mogelijkheden zijn eindeloos en elk resultaat is uniek. Ons platform blijft een hulpmiddel en fungeert als een assistent, als gereedschap om ons te helpen en ons werk nog beter te maken. Volgens mij zullen Oscar-winnende componisten zelfs verheugd zijn om hiermee te gaan werken.”

Amper Music is momenteel al uit te proberen op de website, maar het ‘creatieve brein’ kan ook geïntegreerd worden in bestaande computerprogramma’s zoals Premiere Pro van Adobe. Wie op de service intekent, krijgt ook alle rechten op de door hem mede gecreëerde muziek, en dat met wereldwijde licenties. “We kennen de juridische en financiële hordes die vaak genomen moeten worden bij het gebruik van muziek. Daarom was het voor ons essentieel om een pakket aan te bieden waarbij al die zorgen gedekt zijn.”

ampermusic.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234