Antwerpen
Slam poet Seckou wordt nieuwe Antwerpse stadsdichter
De slampoëet Seckou Ouologuem (35) wordt de komende twee jaar de nieuwe Antwerpse stadsdichter, als opvolger van Maud Vanhauwaert. De stad kiest voor Seckou ‘vanwege zijn slimme slampoëzie met aandacht voor stedelijkheid’ en prijst zijn verbindende rol.
Bij de bedaagde poëzieliefhebber zal de naam van Seckou Ouologuem (35) wellicht weinig belletjes doen rinkelen. Maar bij de jongere podiumgarde verdiende Seckou al stevig zijn sporen. Hij geldt als een regelrechte pionier binnen de bonte wereld van de Vlaamse slampoëzie en spoken word. Voor de slamdichter zelf is de aanstelling “een officiële erkenning van slam en rap”. Seckou wordt aangesteld op Gedichtendag, 30 januari 2020. Elke stadsdichter schrijft in volle artistieke vrijheid minimum zes stadsgedichten per jaar over wat hem of haar treft in Antwerpen. Seckou is ook de eerste Antwerpse stadsdichter met Afrikaanse roots. Zijn moeder is een Antwerpse, zijn vader is afkomstig uit Mali, hijzelf is een geboren Antwerpenaar.
Het was een adviescommissie met onder meer Letterenhuis-directeur Nele Hendrickx, Poeziecentrum-directeur Carl de Strycker en Mourad Bekkour van de Arenbergschouwburg die Seckou Ouologuem verrassend voordroeg. Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud (NV-A) vindt het verheugend dat het stadsdichterschap zijn deuren opent naar slam poëzie: “De invulling zal op deze manier weer fris en verrassend zijn en tot mooie verbindende resultaten leiden.” De commissie stelt vast “dat slam poetry de afgelopen jaren een vaste plek in de wereld van de poëzie heeft veroverd.” Met de aanduiding wil de stad Antwerpen ook slampoëzie “bekender maken bij het grote publiek.”
Scherpe tong
Seckou Ouologuem was en is actief op verschillende poëzie- en toneelpodia in bijna alle continenten. In 2009 won hij de Kifkif Awards en in 2015 Spoken Van Dale in de categorie lyrics. “Hij schrijft toegankelijke Nederlandstalige slampoëzie die slim is opgebouwd en doordacht is. Hij is technisch sterk en heeft een eigen stem en warme podiumuitstraling”, zo klinkt het. Seckou staat bekend “om zijn scherpe tong die met veel woordspel en humor dialoog en verbinding opzoekt”.
Bovendien is Seckou ook een boegbeeld voor veel jonge slammers, via allerhande projecten en podia die hij de voorbije jaren uit de grond stampte. Zo is hij mede-oprichter van Capital Slam, een Vlaamse Scholencompetitie voor poëzie in al haar gedaanten, en van Word Wa(ar), een podiumvoorstelling op basis van woordbattles. In Antwerpen programmeert hij al jaren ‘Wordt’ in het Letterenhuis en het Felix Poetry Festival in Het Bos. Nog een troef van Seckou: hij blijkt ook een geboren organisator. Nu zichtbaarheid in de stad een steeds belangrijker parameter is bij het stadsdichterschap, komt dat natuurlijk van pas.
Seckou wordt de tiende stadsdichter van Antwerpen. Zijn voorgangers waren Tom Lanoye (2003-2004), Ramsey Nasr (2005), Bart Moeyaert (2006-2007), Joke van Leeuwen (2008-2009), Peter Holvoet-Hanssen (2010-2011), Bernard Dewulf (2012-2013), Stijn Vranken (2014-2015), Maarten Inghels (2016-2017) en Maud Vanhauwaert (2018-2019). Vanhauwaert schreef in totaal achttien stadsgedichten, waarvan de laatste drie nog gepresenteerd zullen worden. Ze viel op door “haar zoektocht naar nieuwe presentatievormen”. Zo maakte ze een reuzegroot Wie-is-hetspel dat het hokjesdenken over gender in vraag stelde en bouwde ze samen met kunstenaarscollectief Rooftoptiger en vrijwilligers een heuse Toren van Babel.