Vrijdag 21/02/2020

Netflix

'Sense8' op Netflix: halfbakken einde van topreeks

Beeld rv netflix

Toen Netflix vorig jaar bekendmaakte dat er geen derde seizoen van Sense8 kwam, uitten de fans luid hun ongenoegen. De streaminggigant zwichtte, en de inderhaast gedraaide laatste aflevering staat nu online. Maar is die ook het einde geworden waarop iedereen zat te wachten?

Een overwinning van het publiek op de macht van het geld, zo werd de toegeving van Netflix aan de fans omschreven om een deftig einde te breien aan de prestigereeks Sense8 van The Matrix-regisseurs Lana en Lilly Wachowksi. En laat dat nu net ook de premisse van de serie zijn: samen sta je sterk.

Voor Netflix was het afvoeren van Sense8 een economische beslissing. “Op een bepaald moment heb je niet genoeg kijkers om de kosten nog te verantwoorden”, klonk het in mei 2017. 

Elke aflevering zou zo'n 9 miljoen dollar gekost hebben. Ja, dat is duur, maar niet duurder dan pakweg
The Crown. Maar zelfs voor Netflix zijn kijkcijfers dus belangrijk om een topreeks te laten voortbestaan. Een spijtige zaak, want was het oorspronkelijke idee van abonnementdiensten niet de kijker in de eerste plaats kwaliteit aan te bieden?

Telepathie

Toen Netflix de beslissing nam om Sense8 stop te zetten, kwamen de fans in actie. Op sociale media uitten ze zo luid hun ongenoegen dat Netflix uiteindelijk zwichtte voor het verzet. Eind juni 2017 werd aangekondigd dat de Wachowski's een einde mochten breien aan de serie. Het budget voor de laatste aflevering werd wel ingeperkt en de locaties gelimiteerd.

Sense8 doet het verhaal van acht willekeurige mensen die op telepathische wijze met elkaar in contact staan. Elk individu komt uit een andere cultuur en werelddeel, maar allen ervaren ze vergelijkbare dromen en visioenen, waardoor ze emotioneel naar elkaar toe groeien. 

Beeld rv

Een verhaal dus over radicale empathie, over inclusie, diversiteit en liefde. Vol intermenselijke verbindingen, individuele en gemeenschappelijke verhaallijnen, suspense en hypergestileerde actiescènes. De personages van Sense8 zijn meer dan zichzelf alleen. Ze laten zien dat je sterker staat als je samen ten strijde trekt.

Sense8 is zonder overdrijven het geografisch meest ambitieuze tv-programma ooit gemaakt. De plot draait rond Keniaanse politiek, de intolerantie jegens homoseksualiteit in Mexicaanse telenovela’s, de criminele onderwereld van Berlijn, frauderende bedrijven in India en Zuid-Korea, de Londense ravescene, enzovoort. 

De Wachowksi’s tonen de maatschappij zo divers als die werkelijk is: hetero- en homoseksuelen zijn evenwaardig, net zoals transgenders of polyamoureuze relaties.

Zinnenprikkelend

Misschien haakte de modale tv-kijker daarom wel af. De Wachowski’s schuwen in elk geval geen taboes. Seks keert vaak terug. Maar zelden werd die op zo’n liefhebbende manier weergegeven. Seks is voor de Wachowski's liefde bedrijven, en in meer dan één aflevering culmineerde dat tot een magistrale orgie. 

Ook de visuele esthetiek is zinnenprikkelend, met uitmuntend kleurgebruik en locatieafhankelijke beeldtaal die je op tv zelden ziet. 

Sense8 is een immens kleurrijk hedonisme. Of beter: was.

Het is galant van Netflix dat het naar zijn protesterende kijkers heeft geluisterd, maar was het ook doenbaar om twee seizoenen in één (meer dan twee uur durende) aflevering af te ronden? Het antwoord is nee. 

Daryl Hannah als Angel in 'Sense8'. Haar dood maakt de andere 'sensates' bewust van hun 'interconnection'.Beeld rv

De laatste episode verzuipt niet verwonderlijk in een overdaad aan ideeën en plotwendingen, en halverwege duikt nog een nieuwe verhaallijn op ook. Het onderhoudende sérieux van de reeks verwatert daarmee tot een bijna humoristische flauwheid, ondanks nog een laatste en gelukkig andermaal indrukwekkende lange actiescène. 

Nee, de laatste aflevering maakt Sense8 niet beter. Ze geeft kijkers in feite louter een idee van hoe de ‘afronding’ er had kunnen uitzien. En toch: laat dat u niet tegenhouden om alsnog aan de reeks te beginnen, want Sense8 blijft hoe dan ook een heerlijk entertainende en verslavende tv-parel.

Sense8 is te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234