Blind getrouwd
Seksuoloog Wim Slabbinck: “De echtscheidingscijfers bij ‘normale’ koppels zijn niet veel beter”
Merkwaardig toch: ondanks het feit dat amper één op de drie koppels uit de voorgaande seizoenen van Blind getrouwd op dit moment nog samen beweert te zijn, hebben meer vrijgezellen dan ooit tevoren zich ingeschreven voor het vierde seizoen, dat vanavond van start gaat. Is dat povere slaagpercentage dan niet het definitieve bewijs dat het samenbrengen van mensen op basis van wetenschap flauwekul is? Even aan één van de experts vragen.
Wim Slabbinck: “’t Is maar hoe je het bekijkt. De echtscheidingscijfers bij mensen die op een ‘normale’ manier trouwen, zijn niet zoveel beter, hè? En je moet er ook rekening mee houden dat het voor de deelnemers niet evident is om constant gefilmd te worden voor een druk bekeken televisieprogramma. Elke kijker heeft een mening over jou en over je relatie: dat veroorzaakt stress. Maar ik ga wel akkoord als je zegt dat liefde geen exacte wetenschap is: intuïtie speelt zeker ook een rol.”
Uw collega Rika Ponnet geeft in haar laatste boek kritiek op hoe het vinden van de liefde steeds wetenschappelijker wordt aangepakt.
“Kijk, ik heb sympathie voor de visie dat we de romantische liefde in ere moeten herstellen, alleen begrijp ik niet goed dat Rika zich zo negatief uitlaat over de wetenschap: in haar relatiebureau gebruikt ze zélf wetenschappelijke methodes om mensen samen te brengen. Goed, misschien vindt ze het een brug te ver om de deelnemers meteen te laten trouwen, maar daar kiezen ze expliciet voor.”
Hoe dan ook blijven jullie als experts verdacht vaag over welke wetenschappelijke methodes er precies worden gebruikt.
“Daar ben ik het niet mee eens, we hebben al veel duiding gegeven bij onze matchingmethode. Maar net omdat onze tests en huisbezoeken zo uitgebreid zijn, kunnen we die niet zomaar integraal op tv laten zien. Je mag van mij aan alle deelnemers vragen om hoeveel tests en gesprekken het gaat: ze zullen je allemaal bevestigen dat we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Daarin maken we het verschil met sommige andere landen, waar Blind getrouwd al zeven jaar bestaat en er geen enkel koppel is samengebleven. Ze zijn daar vooral uit op sensatie, en op echtelijk geruzie. Wij niet.”
Ondanks de in totaal 3.700 inschrijvingen hebben jullie geen holebikoppel weten samen te stellen. Hoe komt dat?
“Simpel: de vijf meest kansrijke matches waren toevallig heteromatches. We hadden kunnen zeggen: ‘We moeten er koste wat het kost toch een holebikoppel insteken’, maar dat leek ons niet eerlijk. Mocht er nog een volgend seizoen komen, en de poule van holebi's wordt wat groter, zal het dus wellicht voor dan zijn.”
Blind getrouwd, vanavond om 20.35 uur op VTM
© HUMO