Dinsdag 22/06/2021

NieuwsKunstendecreet

Sector heeft kritiek op nieuw Kunstendecreet: ‘Een skelet zonder vlees’

Jan Jambon (N-VA) en koning Filip bij de opening van de retrospectieve van Roger Raveel in Bozar.  Beeld BELGA
Jan Jambon (N-VA) en koning Filip bij de opening van de retrospectieve van Roger Raveel in Bozar.Beeld BELGA

Met een herdenking van het Kunstendecreet wil Vlaams Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) het Vlaamse kunstenveld hertimmeren. Maar het nieuwe decreet is te vaag en de regering zou te veel macht naar zich toe trekken, vindt de sector. Bovendien moet het puin van de coronacrisis nog geruimd worden.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens bevoegd voor Cultuur, wil van het Kunstendecreet een ‘flexibeler’ instrument maken. Maar dat nieuwe Kunstendecreet, het kader voor het ondersteunen van de kunstensector in Vlaanderen, stuit op kritiek in de sector. Tijdens een hoorzitting in de commissie voor Cultuur, uitten onder andere Overleg Kunstenorganisaties (oKo), Kunstenpunt en de Artiestencoalitie hun bedenkingen.

“Het nieuwe decreet is een skelet waar maar weinig vlees aan zit”, merkte Carlo Van Baelen van de Artiestencoalitie op. Zo wordt het aantal vastgelegde criteria voor de toekenning van vijfjarige werkingssubsidies van negen naar vijf herleid. “Een aantal cruciale punten wordt nu gedelegeerd aan uitvoeringsbesluiten”, stelde Leen Laconte van oKo. “Dat komt neer op een blanco cheque aan de uitvoerende macht.” Lees: de minister trekt te veel macht naar zich toe. Die kritiek kwam uit de mond van elke spreker in de commissie, net als de opmerking dat het nieuwe Kunstendecreet te “vaag” is en vol begrippen staat die “niet helder” gedefinieerd zijn.

Dat geldt onder meer voor de ‘kerninstellingen’. Die kerninstellingen zouden voor een periode van tien jaar worden ondersteund, in plaats van vijf, maar zouden zich dan aan een beheersovereenkomst moeten houden. Dat doet de sector vrezen voor meer politieke inmenging, al ontkende Jambon dat stellig.

Jambon wil het nieuwe decreet voor de zomer door het parlement loodsen, maar het kunstenveld wil dat eerst het puin van de coronacrisis wordt geruimd. Dat vindt ook de oppositie. “De cultuursector zit vandaag niet te wachten op een Kunstendecreet dat niet doorgesproken werd met de hele cultuursector. Het lijkt wel of het Kunstendecreet opgesteld werd op een eiland. Zonder rekening te houden met de impact van corona”, zegt Staf Pelckmans (Groen).

Jambon wil echter doorzetten, omdat in december de aanvragen voor werkingssubsidies moeten worden ingediend. “Het zou van slecht bestuur getuigen als je het decreet herziet, terwijl de subsidies al voor vijf jaar zijn vastgelegd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234