Dinsdag 21/03/2023

HumorComedy

Sarah Cooper toont de absurditeit van Trump door hem bloedserieus te playbacken

Comedian Sarah Cooper.  Beeld Christopher Lane/Contour by Getty Images
Comedian Sarah Cooper.Beeld Christopher Lane/Contour by Getty Images

Playback de president, woord per woord, zoals comedian Sarah Cooper. En je zal zien: meer lijkt er niet nodig om te tonen dat de keizer geen kleren aanheeft.

Wieteke van Zeil

Toen Donald Trump op 23 april voorstelde corona te bestrijden door ontsmettingsmiddel te injecteren en aan zijn medisch specialist Deborah Birx mansplainde dat een behandeling met hitte of licht “een geweldig idee is om te onderzoeken”, realiseerde de Amerikaanse comedian Sarah Cooper zich dat er om satire te maken van Trump geen imitatie nodig is. Hij verzint de absurditeit zelf. Een toevallige combinatie van TikTok en thuiszitten tijdens de coronacrisis leidde tot een snel gemaakt filmpje getiteld How to Medical, dat binnen enkele uren miljoenen keren werd bekeken.

In How to Medical hoor je de president praten: “En dan zie ik het ontsmettingsmiddel, dat het in een minuut heeft verslagen. Eén minuut. En is er een manier waarop zoiets kunnen doen, door een injectie naar binnen, of, of bijna een schoonmaak? (...) Dus het zou interessant zijn dat te onderzoeken.”

In tegenstelling tot gewone satire wordt er niets van Trumps uiterlijk, gebaren of gewoonten overdreven. Het is Trumps stem uit de mond van een zwarte vrouw in haar huiskamer, met een kurkdroog gezicht en laconieke kleine gebaren, een fles ontsmettingsmiddel in de hand, en voilà, er is een nieuwe vorm bedacht om het volk te laten zien dat de keizer in zijn nakie staat. Acteur Ben Stiller noemde het filmpje “understated perfection”, Donald Trump blokkeerde haar en Jerry Seinfeld gaf haar in The New York Times een pluim: “Ze is grappig omdat ze niet denkt dat ze grappig is. […] Als je bloedserieus bent, is het veel grappiger.”

Een nieuw genre lijkt uitgevonden. Sarah Cooper ging daarna ook Trumps volgende persconferenties playbacken. Toen de president deze week over hydroxychloroquine zei: “Weet je, ik wil dat de mensen in dit land zich goed voelen”, trok Sarah Cooper met een blik als van een geheimzinnige drugsdealer een strip pillen uit haar blouse en gaf die weg. In andere korte scènes speelt ze een journalist, verpleegkundige of Deborah Birx, die hoofdschuddend reageren op de woorden van de president. In Coopers versie van Trumps speeches hoor je het gewicht van de woorden opnieuw.

Cooper, een voormalig productmanager voor Google, die in 2014 internetsucces had met een blog getiteld 10 Tricks to Appear Smart During Meetings en daarna haar baan opzegde om comedian te worden en de goed verkochte komische boeken 100 Tricks to Appear Smart in Meetings en How to Be Succesful Without Hurting Men’s Feelings schreef, zag net als veel artiesten haar agenda leeglopen door de coronacrisis. Ze werd door haar 11-jarige neefje gewezen op het bestaan van TikTok, een platform dat vooral door jongeren wordt gebruikt. Het medium nodigt uit tot het maken van video’s waarover je andermans geluid kunt plaatsen. De meeste filmpjes worden gepost door tieners die populaire dansjes nadoen of popliedjes van hun helden playbacken – precies de techniek die Cooper inzet voor haar comedy.

Cooper stapt met haar filmpjes in een gat dat is ontstaan nu comedy niet meer kan met een publiek. Ze maakte ook al een clip waarin ze Elon Musk playbackt die aan een journalist uitlegt dat zijn nieuwe baby X AE A12 heet, en uit zijn slof schiet wanneer de interviewer niet blijkt te weten dat A12 “alleen maar het coolste vliegtuig ooit” is.

Het zijn woorden van mensen aan de top van de maatschappelijke piramide, gestript van het uiterlijk vertoon dat bij hun macht hoort. Want om de woorden van Donald Trump hangt een aura van bevestiging: het officiële decor, de professionals uit het Witte Huis die om hem heen staan, de medische experts, de journalisten, de uitzending op televisiekanalen, de analyses in nieuwsjournaals, en bovenal zijn titel: president van de Verenigde Staten. Die context geeft zijn woorden keer op keer een stille legitimatie. Cooper verwijdert die context en laat zien hoe de macht eruitziet zonder het harnas dat haar omhoog houdt.

Beeld uit het TikTok-filmpje ‘How to Testing’ van Sarah Cooper. 
 Beeld TikTok
Beeld uit het TikTok-filmpje ‘How to Testing’ van Sarah Cooper.Beeld TikTok

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234