Zaterdag 10/06/2023

TV

‘Samenwerking met Streamz zou best kunnen’: een blik op het tv-najaar en de verdere toekomst van de VRT

Vanaf 6 september op Eén: 'Undercover', een nieuwe fictiereeks met Tom Waes. Beeld © VRT
Vanaf 6 september op Eén: 'Undercover', een nieuwe fictiereeks met Tom Waes.Beeld © VRT

De coronacrisis dreigde even gaten te slaan in het najaarsaanbod van Eén en Canvas. Maar dankzij het nodige puzzel- en schuifwerk zal de kijker daar amper iets van merken. ‘Al kunnen we op langere termijn wel nog steeds in de problemen komen’, waarschuwt netmanager Olivier Goris.

Pieter Dumon

Tijden veranderen. En nergens gebeurt dat sneller dan in televisieland. Er wordt steeds minder live tv gekeken en we zoeken en vinden onze programma’s steeds makkelijker online. Een (r)evolutie die door de coronacrisis nog een extra duw in de rug kreeg. En dat laat zich voelen in televisiekringen. De traditionele najaarspresentatie van Eén en Canvas begint deze keer niet met het overlopen van de resultaten van die twee. Neen, liever heeft Olivier Goris, die aan het hoofd van die zenders staat, het over VRT.NU, het gratis onlineplatform waarop je – bijna – alle VRT-producties kan herbekijken.

De dienst telt ondertussen 2.760.587 accounts en zag zijn cijfers de voorbije maanden omhoog schieten. Terwijl in heel 2019 op VRT.NU 71,5 miljoen video’s werden gestart, stond de teller eind juni al op 66,5 miljoen. Met dank aan Covid-19 en de lockdown die er op volgde. Het belang van het platform kan dan ook moeilijk overschat worden, benadrukt Goris. “VRT.NU laat ons niet alleen toe om in te spelen op de nieuwe kijkbehoeftes van ons publiek, het wordt ook een steeds belangrijkere schakel in het vervullen van de missie van de VRT.”

Via VRT.NU worden gebruikers in contact gebracht met de moeilijker programma’s uit het aanbod, legt Goris uit. Net als bij bijvoorbeeld Netflix krijgen gebruikers van VRT.NU kijksuggesties voorgeschoteld. Maar waar een platform als Netflix die suggesties baseert op de programma’s die je eerder al bekeek hanteren ze bij VRT.NU een andere aanpak. “We beperken ons niet tot het serveren van meer van hetzelfde, maar proberen via die suggesties mensen bijvoorbeeld in contact te brengen met een reportage van Pano waarvan we vinden dat iedereen ze moet gezien hebben. Of een documentaire van Canvas waar ze anders niet naartoe zouden zappen.”

Ondanks die lofzang op VRT.NU dreigt het platform onder druk te komen. De Vlaamse regering wil immers dat de VRT meestapt in Streamz, een gelijkaardig – betalend – platform dat dit najaar wordt gelanceerd door Telenet en DPG Media, het bedrijf boven onder andere VTM. Wanneer dat gebeurt dreigt een deel van het aanbod van VRT.NU naar Streamz te verhuizen, wat een serieuze knauw zou geven aan de populariteit van het VRT-platform. Goris wil liever niet op de zaken vooruitlopen. “Ik kan alleen het belang van VRT.NU in onze visie benadrukken. Wat trouwens niet betekent dat een samenwerking met Streamz niet kan. Een combinatie is zeker mogelijk, het ene platform hoeft niet ten koste te gaan van het andere. De gesprekken daarover lopen, maar het is aan onze nieuwe CEO (Frederik Delaplace, red.) om knopen door te hakken.”

Lockdown

De coronacrisis laat zich aan de Reyerslaan ook op een andere manier voelen. Toen Europa en bij uitbreiding de rest van de wereld in lockdown ging, zag Goris dat met lede ogen aan. Producties werden stilgelegd – zelfs een monument als Thuis werd vroegtijdig stopgezet – en ook de toestroom van buitenlandse programma’s en fictiereeksen droogde op. “Toen heb ik wel even voor het najaar gevreesd”, geeft Goris toe. Gelukkig lag er nog een en ander op de plank waarmee geschoven kon worden. Een nieuw seizoen van Op de man af bijvoorbeeld, waarin Saartje Vandendriessche het in verschillende sportdisciplines opneemt tegen een mannelijke BV. Of een tweede seizoen van Durft te vragen met Siska Schoeters die deze keer onder andere grote gezinnen, vluchtelingen of kloosterzusters confronteert met de prangende vragen van de kijkers. Ook het tweede seizoen van Team Scheire werd pre-corona gedraaid.

Een aantal formats kreeg een virusbestendige versie. Arnout Hauben en Tom Waes gingen het bijvoorbeeld dichter bij huis zoeken. Hauben wandelt vanaf maandag 31 augustus Dwars door België in plaats van rond de Middellandse Zee. Waes komt later dit najaar met een binnenlandse versie van Reizen Waes op de proppen. Op Canvas was de coronacrisis dan weer aanleiding voor docureeksen als Een zomer als geen andere waarin Rudi Vranckx Europa rond trekt op zoek naar de impact van Covid-19. Kutjaar op zijn beurt volgt dan weer zes kunstenaars en artiesten in hun zoektocht naar een creatieve uitlaatklep in coronatijden.

Ondertussen is de productiesector opnieuw opgestart. Uiteraard met respect voor de coronamaatregels. Maar dat betekent niet dat het schip volledig uit woelig water is, waarschuwt Goris. “De situatie blijft precair. We hebben in ons land heel wat goede televisiemakers, maar wanneer we bij een volgende opflakkering van het virus opnieuw producties moeten stilleggen, zullen een aantal producenten dat misschien niet meer te boven komen.” Dan vallen er niet alleen gaten in de zendschema’s maar gaat er ook veel knowhow verloren. De gevolgen daarvan dreig je ook op lange termijn te blijven voelen. Goris: “Net daarom komt het er nu op aan zo veel mogelijk opnames door te laten gaan. Ook al gaat het, door de vele voorzorgsmaatregelen, allemaal wat trager en is het op het einde van de rit allemaal wat duurder.”

Hier mag u naar uitkijken

Undercover

Tom Waes mag zijn acteerkwaliteiten nog eens laten zien. Als undercoveragent Bob Lemmens infiltreert hij deze keer in de country- en westernmanege van de broers Berger die dienst doet als dekmantel voor illegale wapenhandel. Vanaf 6 september op Eén.

Château Planckaert

Een verwaarloosd kasteel, ergens in Frankrijk, nieuw leven inblazen? Een kolfje naar de hand van de familie Planckaert. Vanaf 6 september op Eén.

De Cel Vermiste Personen

De Cel Vermiste Personen bestaat dit jaar 25 jaar. De ideale gelegenheid voor Fatma Taspinar om een blik te werpen achter de schermen bij Alain Remue en co. Vanaf 2 september op Eén.

Black-Out

Wanneer plots in het hele land het licht uitgaat blijkt het duister de ideale dekmantel voor allerlei criminele activiteiten. Aan hoofdrolspelers Geert Van Rampelberg en Sara De Roo om voor verheldering te zorgen. Later dit najaar op Eén.

Filip Van België, de lange weg naar de troon

Koning Filip vierde dit jaar zijn zestigste verjaardag. Reden genoeg om aan de hand van interviews met politici, journalisten en mensen uit zijn entourage en archiefbeelden in te zoomen op de belangrijkste momenten uit zijn leven. Vanaf 21 september op Canvas.

Kutjaar

Corona legt de cultuursector nu al maanden stil. Kutjaar volgt zes kunstenaars in hun drang om te creëren. Met onder andere Maaike Neuville, Lize Spit en Zwangere Guy. Later dit najaar op Canvas.

null Beeld © VRT
Beeld © VRT

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234