Dinsdag 07/02/2023

Boekenrecensie

Salman Rushdie zet Don Quichot in een Chevrolet Cruze

Rushdie beweegt in ‘Quichot’ tussen verfijnde satire en bombast waarmee hij de schreeuwerige, vluchtige junkcultuur imiteert. Beeld AFP
Rushdie beweegt in ‘Quichot’ tussen verfijnde satire en bombast waarmee hij de schreeuwerige, vluchtige junkcultuur imiteert.Beeld AFP

Salman Rushdie is geweldig op dreef in zijn satirische update van Cervantes’ Don Quichot. Rushdies ‘ridder’ rijdt niet door Spanje, maar trekt door het platteland van Trumps Amerika.

Annemarié van Niekerk

Salman Rushdie heeft een legendarisch voorbeeld uitgekozen voor een groteske parodie op onze eigen tijd: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van Miguel de Cervantes (1547-1616), het boek dat geldt als de eerste moderne roman in de westerse literatuur. In Rushdies voor de Man Booker Prize genomineerde nieuwe roman Quichot biedt de klassieker de ideale achtergrond voor een tirade tegen de huidige samenleving.

In een razend tempo voert Rushdie ons mee in een parade van de meest uiteenlopende onderwerpen: literatuur, popmuziek, geschiedenis, filosofie, cyberspionage, film, theater, sciencefiction, corruptie, de #MeToo-discussie, geweld, wetenschap, tv-programma’s, racisme, gaming, politiek, de zakenwereld, en zo nog veel meer. De bonte en verwarrende opeenvolging maakt alvast één ding duidelijk: dít is wat er van onze wereld is geworden. Hoewel de veelheid aan ideeën de roman bijna uit zijn voegen laat barsten, blijf je toch in de ban van de taaltovenaar die Rushdie is. Het is alsof je vastgenageld zit bij het zien van een spetterend en kleurrijk vuurwerk. Je moet blijven kijken.

Absurditeiten

Cervantes’ klassieker levert ideale bouwstenen om de absurditeiten van onze moderne wereld uit te beelden. Net als zijn collega vier eeuwen geleden maakt Rushdie gebruik van schaduwgestalten. Alonso Quixano verbeeldt zich dat hij de ridder Don Quichot is, en neemt de eenvoudige boer Sancho Panza in dienst als knecht en metgezel. Rushdies hoofdpersoon, de Auteur (ook wel Broeder genoemd), schrijft spionageromans onder de schuilnaam Sam DuChamp – ‘ongeroemd, onberoemd, onrijk’.

In het verhaal waaraan DuChamp werkt (een onderdeel van Rushdies roman) onderneemt de held Quichot (‘een schaduw-zelf’) een queeste waarbij hij zich laat vergezellen door een denkbeeldige zoon die Sancho heet. Maar eigenlijk is Rushdies Quichot de voormalige handelsreiziger Ismail Smile. De oorspronkelijke Don Quichot dwaalt op zijn paard langs de Spaanse wegen, strijdend tegen allerhande vormen van onrecht, met als uiteindelijke doel het winnen van de hand van de wonderschone Dulcinea.

In zijn Chevy Cruze bereist Rushdies Quichot het platteland van Donald Trumps Amerika, op weg naar de door hem begeerde Salma R., een bipolaire actrice die ‘de zogenaamde -woodbrug overstak van Bolly- naar Holly’ om daarna een talkshow-superster en een culturele influencer van formaat te worden.

Maandag 14 oktober wordt de Man Booker Prize 2019 uitgereikt, Groot-Brittanniës belangrijkste literaire prijs voor de beste oorspronkelijk Engelstalige roman van het jaar. Naast Quichot maakt ook The Testaments, Margaret Atwoods vervolg op The Handmaid’s Tale, een kans. Favoriet bij de bookmakers is Ducks, Newburyport van de Amerikaanse Lucy Ellmann, de roman in 1 zin van 1.000 pagina’s over een middelbare huisvrouw in Ohio. ‘Pure en precieze verslaglegging van hoe de geest werkt’, zo luidde het vorige week in een recensie in de Nederlandse krant Trouw. Of de gok op Ellmann klopt, valt te bezien, in Engeland werd een boekhandel op de vingers getikt die de winnaarssticker nu al op het boek van Margaret Atwood had geplakt. Een vergissing, zo lijkt. De jury liet weten pas de 14de oktober de winnaar te kiezen.

Andere genomineerden zijn Girl, Woman, Other van de Britse Bernardine Evaristo, An Orchestra of Minorities van de Nigeriaanse auteur Chigozie Obioma en 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World van de Turks-Britse Elif Shafak.

Rushdies ironische gebruik van dubbelnamen en dubbelkarakters staat voor onze obsessie met avatars en verzonnen identiteiten (‘iedereen is tegenwoordig iemand anders’). We kunnen er ook een commentaar op het ontbreken van authenticiteit in lezen. De verhalen van Quichot/Smile en Auteur/Sam/Broeder roepen de vraag op wiens relaas nu wel het echte is. Het verhaal springt heen en weer tussen diverse exuberante personages en hun al even hilarische alter ego’s, in een labyrint van verhaallijnen waarin ook andere personages hun opwachting maken.

Zo is daar doctor R.K. Smile (Quichots/Smiles neef), die zijn fortuin heeft gemaakt met de productie en clandestiene verkoop van verdovende middelen, en de miljardair en futuruloog Evel Cent, die obsessief in de weer is om een portaal te creëren dat toegang moet bieden tot een parallelle wereld na de ineenstorting van de onze. We leven tenslotte in een tijdperk waarin alles mogelijk is.

Zo uit hij kritiek op het gebrek aan authenticiteit maar aan de hand van de Auteur worden we bovendien gewaar hoe diffuus de grens tussen kunst en leven en tussen leugen en waarheid geworden is. En ten slotte is er ook het verlies aan saamhorigheid, verbinding en gemeenschap, met onszelf, onze familie, onze naasten, onze waarden en normen, onze geschiedenis, kortom met heel ons menszijn.

Rushdie, geboren in Bombay maar op jonge leeftijd naar Groot-Brittannië getrokken en sinds twintig jaar woonachtig in New York, verwerkt in zijn werk geregeld de ervaringen van landverhuizers en dat doet hij hier weer. In Quichot verbindt hij op een bijzonder geslaagde manier het gegeven van muterende karakters met de vluchtelingen- en migrantenproblematiek, met vervreemding en ontheemding, met kwesties van identiteit en wantrouwen jegens het onbekende. Schrijnend is het hoe Sam en Smile, allebei van gemengd Indiaas-Amerikaanse afkomst, te maken krijgen met vooroordelen en soms zelfs racistisch geweld.

Vlijmscherp

Quichot, mooi vertaald door Van Santen en Vosmaer, is met al zijn absurdisme vlijmscherp en priemend. Daarmee doet het denken aan het recente werk van auteurs als Houellebecq en Pfeijffer. Maar Rushdie heeft een geheel eigen stijl en aanpak. Hij beweegt tussen verfijnde satire en bombast waarmee hij de schreeuwerige, vluchtige junkcultuur imiteert die geen ruimte laat voor reflectie en verinnerlijking. Zoals de lezer zich geen ogenblik kan vereenzelvigen met een van de personages, zo is de mens van nu in Rushdies visie niet bij machte om een blijvende vorm van medemenselijkheid op te brengen.

Salman Rushdie, ‘Quichot’, Atlas Contact, 496 p., 24,99 euro. Beeld x
Salman Rushdie, ‘Quichot’, Atlas Contact, 496 p., 24,99 euro.Beeld x

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234