Zaterdag 28/11/2020

DM ZaptRohwedder

‘Rohwedder’ smaakt, ondanks alle tekortkomingen, naar meer

Beeld RV

Joke de Wolf zet de blik op oneindig. Vandaag: over de Duitse true-crimereeks Rohwedder.

Met drie schoten kwam er op de avond van 1 april 1991 een eind aan het leven van manager en politicus Detlev Karsten Rohwedder. In zijn studeerkamer, op de eerste verdieping van zijn huis in Düsseldorf, raakten twee kogels hem dodelijk, de derde kogel verwondde zijn vrouw. De dader zat aan de overkant van de straat. Hij of zij liet drie patroonhulzen en een stoel met handdoek achter, én een brief waarop de Rote Armee Fraktion (RAF) de verantwoordelijkheid opeiste. De naam van de dader is officieel nog steeds niet bekend.

Documentaires, films en boeken verschenen al eerder in Duitsland over de moordaanslag en met de nieuwe vierdelige Netflix-documentaire Rohwedder: Einigkeit und Mord und Freiheit zijn geen nieuwe antwoorden gevonden. Toch zouden de zaak en vooral de voorgeschiedenis genoeg aanleiding kunnen geven voor een frisse blik op die roerige tijd rond de Duitse eenwording.

Eén ding is namelijk zeker: Rohwedder werd vermoord vanwege zijn functie als hoofd van de Treuhandanstalt, de onderneming die 15.000 bedrijven in de voormalige DDR privatiseerde. Een uiterst omstreden taak, vooral vanuit het perspectief van de voormalig Oost-Duitsers, waar de reorganisaties en overnames leidden tot grote werkeloosheid. Een ongekend fenomeen in DDR-tijden. 

Beeld RV

Schijnvrolijk is de nieuwe Netflix-serie, die in het Engels A Perfect Crime is gedoopt, bepaald niet. De afleveringen bestaan voor de helft uit pratende mannen en één vrouw die professioneel bij de zaak betrokken waren. Praten doen ze dramatisch uitgelicht in tv-studio’s, gedateerde wachtruimtes en voor grote televisieschermen. Ze hebben Duitse functieomschrijvingen als ‘Bundeskriminalamt. Leiter Terrorismusbekämpfung’. Een korte introductie op die functies was prettig geweest.

De vele grijze pratende hoofden met schimmige identiteit maken het bovendien lastig te bepalen hoe geloofwaardig hun uitspraken zijn. Al snel blijkt namelijk dat er niet alleen twijfels zijn over wie Rohwedder vermoord heeft, ook wordt de opeising van de RAF niet door alle partijen geaccepteerd. Zo is er een theorie over voormalige Stasi-medewerkers, een andere theorie wijst juist op een West-Duitse samenzwering.

Interessant is de serie vooral vanwege de archiefbeelden van buiten de studio. Kunstig aan elkaar geplakt tonen ze dat die hereniging allesbehalve soepel verliep. Hoe de onvrede in het Oosten uitmondde in maandenlange wekelijkse protesten, die stopten met de dood van Rohwedder. En hoe in een naaiatelier nieuwe Duitse vlaggen in de maak waren. Op de Duitse Amazon Prime ging deze week het derde seizoen van de veelgeprezen serie Deutschland in première, na 1983 en 1986 is nu 1989 aan de beurt. Het is hopen dat de serie snel in z’n geheel naar hier komt, want Rohwedder smaakt, ondanks alle tekortkomingen, naar meer.

Rohwedder is te zien op Netflix.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234