Maandag 24/02/2020

Stripverhalen

Robbedoes na 79 jaar in Vlaamse handen

► Robbedoes en Kwabbernoot. Die laatste kostte tekenaar Cambré hoofdbrekens: 'Wat een moeilijk te tekenen ventje, zeg. Daar heb ik op gevloekt.'Beeld RV Charel Cambre

Eén zot mailtje en de zaak was beklonken. Nadat Marc Legendre en Charel Cambré Suske en Wiske naar hun eigenzinnige hand zetten, mochten ze ook die andere Belgische iconische stripfiguur aan hun cv toevoegen. 79 jaar na de geboorte van Robbedoes wagen Vlamingen zich aan de reeks.

"Ik vond het verloren moeite", herinnert scenarist Marc Legendre zich, toen zo'n anderhalf jaar geleden zijn partner in crime Charel Cambré opwierp om een mailtje te sturen naar Ballon Media met de vraag of ze geen Robbedoes-album mochten tekenen. "Om van Charels gezaag af te zijn stuurde ik toch een mail naar Ballon Media-CEO Alexis Dragonetti. Om één zinnetje, ging het: 'Charel en ik zouden het tof vinden om eens een Robbedoes te mogen maken.' Dertig seconden later kregen we een mail terug. 'Goed idee', las die. (grijnzend) Het ging zo snel dat we niet meteen begrepen wat er gebeurd was."

Toen het duo later met de uitgeverij ging praten, volgde een tweede verrassing. "Er was plots sprake van drie albums", zegt Cambré. Met Dupuis was intussen een samenwerking beklonken waarin ze Robbedoes en Kwabbernoot in de Lage Landen opnieuw wat populairder poogden te maken. Blijkbaar hebben die personages bij ons in de loop der jaren aan populariteit ingeboet.

Onovertroffen tijdperk

Anderhalf jaar later ligt Robbedoes Special 1: Happy Family in de winkel, een eerste album van - voorlopig - drie delen. Robbedoes en Kwabbernoot komen daarin terecht in het dorpje Rommelgem, waar uitvinder de graaf van Rommelgem zijn vrienden Robbedoes en Kwabbernoot naar het zuiden stuurt om de dieven die het op zijn nieuwste uitvinding gemunt hebben, op een dwaalspoor te brengen. Het album ademt de sfeer uit van grootmeester Franquin.

"Voor Charel en mezelf is het Franquin-tijdperk onovertroffen", legt Legendre uit. "Een belangrijk deel van de charme van dat tijdperk heeft te maken met de sfeer in die verhalen. De auto's, de huizen, de dorpjes, de wegen waar ze over rijden, de redactie... Het was dus meteen duidelijk dat wij een Robbedoes zouden maken met een bakelieten telefoon in plaats van een gsm. Niet Franquin na-apen, dat zou dodelijk zijn, maar wel in dat wereldje kruipen en de sfeer van toen als extra character opvoeren. Dat was een van onze belangrijkste drijfveren."

Je mag het gerust een ode aan Franquin noemen. "We hebben hem zeker niet links laten liggen. Daarbij heeft Charel in bijna elk kadertje knipoogjes, cameo's en andere extra's gestoken waardoor het plezier nog meer van de pagina's spat. Hopelijk werkt het aanstekelijk."

Het bleek wel makkelijker gezegd dan gedaan om die sfeer op te roepen, duidt Cambré. "Het is niet omdat je een paar trenchcoats en oude wagens tekent, dat je 'beet' hebt. Franquins sfeer is ook wat ongrijpbaar. Laat ik het er op houden dat het een beetje een mengelmoes is geworden van Franquin en mezelf."

Het personage Robbedoes ging hem trouwens beter af dan diens vriend Kwabbernoot. "Wat een moeilijk te tekenen ventje, zeg. Al sinds jaren verschijnt er een Robbedoes door...-spin-off, waarbij verschillende auteurs in diverse stijlen een Robbedoes-album mogen tekenen. Ik merk dat ze allemaal Robbedoes vrij makkelijk typeren, zelfs als je hem helemaal anders op papier zet. Maar Kwabbernoot... Dat is een heel ander paar mouwen. Die specifieke gelaatsuitdrukking laat zich niet kneden. Zet zijn mond of neus ietsjes anders, en het klopt niet. Daar heb ik dus op gevloekt."

Amoras

Maar hoe zit dat met hun werk voor Amoras? Die volwassen spin-off van Suske en Wiske - verrassend genoeg met zelfs hogere verkoopcijfers dan de moederreeks - werd onlangs nieuw leven ingeblazen met De kronieken van Amoras. Legendre: "Toen we de eerste Amoras-cyclus hadden afgewerkt, gingen we op zoek naar iets anders. Het is dus niet zo dat al vastlag dat we bij Standaard Uitgeverij De kronieken zouden uitbrengen. Werkelijk alles passeerde de revue. Na een poosje bleek dat we allebei heel veel zin hadden om eens een Robbedoes door... te maken. Maar we gingen ervan uit dat dat onmogelijk zou zijn."

De rest is geschiedenis. "Hoe enthousiast we ook waren, het probleem was dat we intussen ook De kronieken van Amoras moesten maken. We hebben een serieus gesprek gehad met WPG. Uiteindelijk is het toch gelukt. Maar alles alleen doen kon ik niet. Wim Swerts (tekenaar van'FC De Kampioenen'-spin-off 'Markske', GDW) heeft de decors gedaan, terwijl het album digitaal geïnkt is. Anders zou ik te veel tijd hebben verloren."

Een opgave is het niet langer, zeggen beide auteurs. Het is een goed geoliede machine geworden. En hoewel ze hard werken om beide reeksen op tijd te laten verschijnen, blijft het plezier.

Legendre: "Aan Robbedoes werken voelt voor Charel en mezelf op een rare manier als ontspanning. We zijn beiden zo doordrongen van Robbedoes en Kwabbernoot, dat we ons zonder veel moeite in hun wereldje kunnen begeven. Het is als op vakantie gaan: koffers pakken en vertrekken, de rest gebeurt vanzelf. Ja, goed, we hebben een druk schema en kunnen niet zomaar op vakantie. Maar terwijl anderen op citytrip trekken, gaan wij naar Rommelgem."

Robbedoes Special 1: Happy Family verschijnt morgen bij Dupuis.

► Zo zag Robbedoes eruit in de Franquin- periode.Beeld kos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234