Donderdag 25/04/2019

Muziek

Rijp voor psychotherapie: dit zijn de albums van de week

The Comet Is Coming op Best Kept Secret vorig jaar. Beeld Koen Keppens

Bronstig jazzexperiment en introverte eightiesromantiek kleuren de muziekweek. Of krijgt u liever een wereldwijze rapper op uw bord?

The Comet Is Coming – Trust in the Lifeforce Of Deep Mystery ★★★★

The Comet Is Coming – ‘Trust in the Lifeforce of Deep Mystery’ Beeld RV

Zeg nooit zomaar jazz tegen de muziek van Shabaka Hutchings, die in het verleden al manisch de wanden van het genre aftastte. Op de tweede plaat van The Comet Is Coming gaat de Londense saxofonist helemaal over de rooie. Trust In the Lifeforce of Deep Mystery doet vaker denken aan de krautrock van Can en de postrock van Tortoise dan aan de jazzgoden met wie Shabaka tot in den treure wordt geassocieerd, zijnde John Coltrane en Sun Ra. Jazeker, in Hutchings’ loeiende, onbezonnen speelstijl schuilt zonder meer de freejazz uit de sixties, alleen vertellen de grooves en de texturen op dit album een ander verhaal. Ze tekenen enerzijds een strak rigide kader voor repetitieve motiefjes, anderzijds grossiert dit trio in beteugelde, op tribale leest geschoeide polyritmiek. Zulks doet gul en ronduit bronstig aan in ‘Timewave Zero’, beklemmend en buitenaards in ‘Summon the Fire’. Of simpelweg ontnuchterend in ‘Blood of the Past’, waar straatdichteres Kate Tempest de westerse beschaving dissecteert. Impressionant.

The Comet is Coming speelt 5/4 op BRDCST in de AB, Brussel

These New Puritans – Inside the Rose ★★★

These New Puritans – Inside the Rose Beeld RV

Op zijn vierde album Inside The Rose eert These New Puritans opnieuw traagheid en diepgang, zij het niet zo expliciet als op zijn alom bejubelde voorganger Field of Reeds waar postklassiek en Nick Cave-achtige tristesse met elkaar werden vervlochten. Noch is dit een terugkeer naar het met paranoia dooraderde eclecticisme van het verrukkelijke Hidden, dat bijna tien jaar geleden deze Britse durfals naar het hoogste schavotje tilde. De broers Jack en George Barnett laten deze keer behoedzaam een soort barokke eightiesromantiek in hun universum toe die niet zelden Japan, Depeche Mode of de late Talk Talk ademt. Inside the Rose is prachtig verscheurd tussen verlangen en onbehagen. An acquiered taste, lijkt ons. 

Dave - Psychodrama ★★★★

Dave – Psychodrama Beeld RV

Hommeles in Groot-Brittannië: bange, blanke luisteraars van BBC Radio 1 klagen erover dat ‘Black’ van de Londense rapper Dave (David Orobosa Omoregi) er in de playlist werd opgenomen. De track gaat niet over geweld of misogynie, maar schetst hoe Omoregi’s identiteit werd gevormd door het gebruik van het woord black en de vele betekenissen en associaties erachter. Het is een schrijnende, prachtige hiphopsong in een organische ninetiesproductie. Zo staan er wel meer op Psychodrama, een doorwrocht, introspectief meesterwerkje geïnspireerd door de psychotherapiesessies van Omoregi’s broer. Hoogstaand spul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.