NieuwsKunst
Rijksmuseum bikkelt over authenticiteit van Vermeer-schilderij
Op 10 februari opent in het Amsterdamse Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling over het werk van de beroemde, maar mysterieuze Delftse schilder Johannes Vermeer (1632-1675). Daarvoor leent het onder meer Meisje met de fluit van de National Gallery of Art in Washington. Het Rijksmuseum wil het presenteren als een authentieke Vermeer, maar volgens het museum in Washington is het een kopie. Dat meldt The Guardian.
De authenticiteit van Meisje met de fluit wordt al langer beslist, en vorige maand kondigde de National Gallery aan dat een microscopische analyse van de gebruikte pigmenten erop wees dat het om “een goede imitiatie” is van Vermeer. Maar het Rijksmuseum, dat vier werken van de National Gallery leent voor de tentoonstelling, is ervan overtuigd dat het wel om een originele Vermeer gaat.
“De National Gallery in Washington heeft geweldig onderzoek verricht naar hun vier Vermeers, en wij hebben, tijdens de pandemie en in aanloop naar deze tentoonstelling, tien Vermeers kunnen onderzoeken”, reageerde Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits in The Guardian. “We hebben de technische bevindingen van Washington bediscussieerd, en onze visie, gebaseerd op deze technische bevindingen, is uitgebreider dan die van Washington.” De conclusie van de collega’s in de VS zal wel worden vermeld in de catalogus, klinkt het.
Van de enigmatische Vermeer, die bekend stond als de ‘Sfinks van Delft’, zijn slechts 35 of 36 schilderijen over gebleven. Het bekendste is Meisje met de parel, dat wordt tentoongesteld in het Mauritshuis in Den Haag en recent het mikpunt werd van een actie van klimaatactivisten.