Donderdag 28/05/2020

CulinairOpen kaart

Restaurant Commotie in Gent: pop-up met flitsen van Ibiza

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week bezoekt Femke Commotie in Gent.

Toen Thomas Gellynck en Lara De Vlieger hun eerste pop-upproject in Kortrijk de naam ‘Commotie’ gaven, leken ze het lot te tarten. Of was dit net een staaltje gewiekste promo? Promotie voor commotie, zeg maar.

Sinds december 2017 brachten ze hun ­restaurant onder in een herenhuis nabij Gent-Zuid. De slagzin ‘share the food, dare the drinks’ stond ­duidelijk op de website, maar daar heb ik ­jammerlijk overheen gekeken. Ik ben geen type dat graag eten deelt.

Dat we door de foute deur het restaurant ­binnenwandelen, merken we als we plots in de open keuken staan. Lara grinnikt en maant ons aan te doen alsof we thuis zijn. Op dat gemoedelijke elan wil ik ons aperitiefmoment gerust laten uitlopen. Dat kan; op de hapjeskaart glijdt mijn blik van shiitake chips (6 euro) over mangalicaham (17 euro). Vanavond laat ik me verleiden door pimentos de padron (10 euro). Daarbij ­serveert gastvrouw Lara een Japans gepunchte dip met bier, miso en zeewier. Magnifiek.

Voor 44 euro biedt chef Thomas vijf betaalbare gangen aan. De aftrap komt er met burrata in een frisse kruidenyoghurt en gerookte tomaat, koolrabi en gekonfijte rabarber als groene ­sterren. Ook in het tweede voorgerecht toont Thomas het potentieel van bewaartechnieken. Onder dun versneden gepekelde pompoenschijfjes zit een rundstartaar verstopt die ons dankzij de afwerking met ansjovis, olijf, koriander en hennepzaad naar een zonnig terras in Ibiza flitst.

Pas wanneer Thomas de zoetzure bereiding van lamsoor met rammenas, dragon en scherpe blauwkaas in een kommetje voor ons inzet, ­tikken onze lepels gulzig tegen elkaar aan.

Joost Zweegers wist het al, The best is yet to come. Dat blijkt ook uit de elegante presentatie van het hoofdgerecht. Onze lotte wordt kleurrijk geflankeerd door wortelschijfjes, waarbij de jus van gele biet en saffraan voor een swingende dans zorgt. Dat de lotte van mijn date enigszins ongaar is aan de graat, is een technisch foutje.

Het dessert op basis van berenklauw, crumble van witte chocolade en ijs van karnemelk is dan weer een geweldige goedmaker.

Vanaf het najaar van 2020 zouden Thomas en Lara zichzelf op een andere locatie heruitvinden. Nu al benieuwd hoe die herwonnen vrijheid zal smaken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234