Zaterdag 29/01/2022

Better Call Saul

Recap Better Call Saul S01E03: "Heeeeere's Johnny!"

null Beeld AMC
Beeld AMC

Aflevering drie van Breaking Bad-spin-off 'Better Call Saul' is sinds dinsdag te zien op Netflix. Elke week verschijnt een recap van elke aflevering, die na de uitzending op demorgen.be verschijnt. Let op: spoilers.

Berend Jan Bockting

Waarom Better Call Saul tot nu toe tamelijk ver verwijderd blijft van de valkuil waar zoveel afsplitsingen van succesvolle tv-series wel in trapten?

Het valt in ieder geval op hoe vroeg in het eerste seizoen de makers van deze spin-off het aandurven hun kind op eigen benen te laten staan. Breaking Bad is allesbehalve het vehikel om lekker schaamteloos op mee te liften, maar het universum waaruit af en toe een personage wordt geleend, het universum dat positief fungeert als Sauls kwalitatieve toetssteen ook. En geheel volgens de regels van die wereld, waar personages voortdurend keuzes maken die hun eigen ontwikkeling sterk beïnvloedden - het is nota bene net echt, vinden de bekende personages hier hun weg in een (zes jaar) jongere gedaante. Het bekende in Better Call Saul is tegelijk nieuw en spannend.

Opnieuw vertellen de makers tussen de regels door daarmee over de maakbaarheid van het eigen leven en de verantwoordelijkheid voor eigen keuzes.

Maar eerst mogen we ons verkneukelen om de diepte van de put waaruit Jimmy McGill (Sauls naam voor hij zich Saul zal noemen) zich een weg naar boven worstelt. De flashback waarmee aflevering drie opent, de eerste van de serie, maakt in één klap helder dat de matig betaalde pro deo-zaken die hij tot nu toe tegen wil en dank in hoog tempo afwerkt weinig beklagenswaardig zijn.

null Beeld AMC
Beeld AMC

Recaps op demorgen.be

Sinds februari is De Morgen begonnen met recaps van tv-programma's en -series.

- Recaps van The sky is the limit
- Recaps van Better Call Saul

Vanaf eind februari komt daar nog het derde seizoen van de politieke serie 'House of Cards' bij, in het voorjaar het tweede seizoen van de HBO-serie 'True Detective'.

Zelf een suggestie welke tv-series recaps verdienen? Laat het weten via Twitter of Facebook.

Broer Chuck, die in het heden van de serie lijdt aan een mysterieuze overgevoeligheid voor elektriciteit, bezoekt Jimmy in een politiecel. Jimmy heeft iemand aangevallen en staat mogelijk terecht als zedendelinquent (!) - wanhopig bedelt hij bij Chuck om mazen in de wet die hem vrij moeten pleiten. Aardig hoe de rollen zijn omgekeerd: waar Jimmy in het heden voor een bezoek aan Chuck zijn telefoon en horloge in de brievenbus buitenshuis opbergt, is het ditmaal Chuck die zijn spullen inlevert.

Jimmy, zo leren we van Chuck, had de afgelopen vijf jaar geen contact met zijn broer. Toen hij werd gearresteerd belde hij naar verluidt huilend met zijn moeder. Het hoe, wat en waarom blijft nog even mistig - het lijkt voorlopig een klassiek middel om Jimmys gedrag in het heden te verklaren met een gebeurtenis uit het verleden (waarom staat een lapzwans als hij zijn oudere broer zo nadrukkelijk bij?). Slim ook: waar Jimmys nabije toekomst weinig te raden over laat, de spin-off laat immers zien wat er aan Breaking Bad vooraf ging, kan het verleden zomaar worden ingezet als onuitputtelijke bron van verborgen geheimen.

In het heden worstelt Jimmy met de wetenschap dat het leven van Craig Kettleman, zijn vrouw en twee kinderen, op het spel staat. Een lokale drugsdealer kreeg lucht van de anderhalf miljoen dollar die Craig als belastinginspecteur achterover drukte - zie aflevering twee - en vroeg Jimmy dwingend om Craigs adres. Jimmy probeert het gezin telefonisch te waarschuwen, met een zelfgebouwde stemvervormer (keukenrol gevuld met stuk papier voor de hoorn), maar de volgende dag zijn ze verdwenen. Ontvoerd, waarschijnlijk - het huis is tenminste volledig overhoop gehaald.

null Beeld AMC
Beeld AMC

In paniek - Jimmy is vaak in paniek - laat hij verschillende voicemails achter bij de dealer/ontvoerder, Nacho. Dat hij een dialoog wil openen. Dat ze er wel uitkomen. Zonder te weten dat de politie Nacho reeds heeft gearresteerd. Nacho is woest: ontkent dat hij iets met de ontvoering te maken heeft, denkt dat Jimmy hem er in luisde. Jimmy was tenslotte de enige die iets van Nacho's plannen wist. Jimmy is dood als-ie Nacho niet dezelfde dag nog uit de cel krijgt, klinkt het.

Ondertussen vertelt Jimmy een bij het onderzoek betrokken advocate, ene Kim, over zijn zijdelingse betrokkenheid bij de zaak. Hij bekent dat hij de familie de avond voor hun ontvoering 'anoniem' heeft gewaarschuwd. Kim en Jimmy hadden ooit een affaire. Zij: "Je deed toch niet je seksrobotstem, hè?"

De agenten nemen Jimmy daarop mee naar het huis van de Kettlemans. Jimmys wanhoopstheorie: de familie heeft zichzelf ontvoerd, inclusief hun anderhalf miljoen. Wegrennen zou ze slechts schuldig maken, ontvoerders zijn slachtoffers. En Nacho is onschuldig, volgens deze lezing.

Ondertussen, niet onbelangrijk, blijft Jimmy ruziën met parkeerwacht Mike, die, zo weten we van universum-Breaking Bad, zal uitgroeien tot Jimmys/Sauls crimineleklusjesexpert. De eerste twee afleveringen lieten hetzelfde zien: Jimmy heeft te weinig parkeerstickers voor de parkeerplaats bij de rechtbank en moet Mike meer betalen dan hij wil. Voor het eerst loopt het uit de hand: Jimmy leunt voorover, drukt zelf op het knopje dat de slagboom opent en rijdt aan Mike voorbij. De volgende confrontatie eindigt na een handgemeen - Mike legt Jimmy in de houtgreep - op het politiebureau.

null Beeld AMC
Beeld AMC

Daar probeert de politie Jimmy een loer te draaien. Ze vragen Mike vanwege het akkefietje te getuigen tegen Jimmy, en ze beloven Jimmy vrij te spreken als hij Nacho's ertoe kan brengen om te vertellen waar de Kettlemans zijn verstopt. Daar voelt Mike bij nader inzien weinig voor. Sterker nog: hij gelooft in Jimmys zelfontvoeringstheorie: toen hij zelf als agent werkte maakte hij iets soortgelijks mee - de zelfontvoerders doken destijds onder in hun eigen buurt. Jimmys wanhoopstheorie: een creatief, scherp en origineel perspectief dat ontstaat wanneer de stress en uitzichtloosheid het grootst is.

De oude bekende nieuwe Mike staat op. Al even rechtschapen als over zes jaar, overigens. Veelzeggend: "Het zit in de menselijke natuur om dicht bij huis te blijven."

Als Better Call Saul een animatieserie was, wat het op een bepaalde manier misschien wel ís, zou er een grote gele lamp boven Jimmys hoofd zijn gaan branden. Opnieuw gaat hij naar de woning van de familie Kettleman, de achtertuin in, voorbij het hek naar het woestijnachtige natuurgebied waaraan de woonwijk grenst.

Niet veel later hoort hij ze, met de kinderen zingend in een tent. Nogal luid ook - alsof ze betrapt wíllen worden. Hij ritst de tent open en roept zijn wekelijkse filmcitaat: "Heeeeere's Johnny!" Gegil. Jimmy en Craigs vrouw Betsy sjorren aan dezelfde sporttas. De tas scheurt open en anderhalf miljoen dollar dwarrelt door de tent.

Jimmys leven is gered, voor vandaag. De vraag: geeft hij de Kettlemans aan en bewijst hij daarmee Nacho's onschuld? Of zal hij het met de familie op een akkoordje gooien?

Als het klopt wat Mike zegt, en als we zijn uitspraak toepassen op de menselijke aard, blijft Jimmy vermoedelijk trouw aan zijn opportunisme. Hij zal elke specifieke situatie zo bespelen dat hij er zelf het meeste voordeel uitsleept, zelfs al resulteert dat in vele latere nadelen.

null Beeld AMC
Beeld AMC
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234