Dinsdag 05/07/2022

Expo

‘Rebel Lives’ in Antwerpen toont amateurkiekjes van Lord’s Resistance Army

Rebellen van de LRA. Beeld RV unknown photographer © ARLPI
Rebellen van de LRA.Beeld RV unknown photographer © ARLPI

De amateurfoto’s die de rebellengroep LRA van zichzelf maakte, geven in al hun alledaagsheid een nieuw beeld van de gewelddadige strijders. Een expo hiervan loopt momenteel in het Fotomuseum Antwerpen.

Arno Haijtema

De entree van de tentoonstelling Rebel Lives, Photographs from inside the Lord’s Resistance Army geeft de bezoeker het gevoel aan de poorten van de hel te staan. Hij weet dat hij hevig verontrustende foto’s gaat zien, want wie de gevreesde afkorting LRA hoort, denkt aan de bloeddorstige leider Joseph Kony, aan ontvoeringen en kindsoldaten, aan verkrachtingen en verminkingen. Wat we te zien krijgen is in wezen veel angstwekkender dan de bewijzen van gruweldaden: foto’s van grote alledaagsheid. Groepjes kleuters, stoere binkjes, vrouwen op hun paasbest gekleed, mannen weliswaar vaak in uniform en voorzien van wapens, maar ook in ontspannen sfeer, loom leunend tegen een boom of met hun kind op de knie.

Waarom juist die alledaagsheid de bezoeker ongemak bezorgt, heeft wellicht te maken met de beeldvorming rond de Lord’s Resistance Army, het rebellenleger dat sinds de jaren 90 in Noord- en Oost-Oeganda verantwoordelijk is voor massaslachtingen en vele duizenden ontvoeringen. Over de LRA werd destijds geschreven dat het de Afrikaanse pendant was van de Cambodjaanse massamoordenaars van de Rode Khmer. Joseph Kony, getooid met dreadlocks, liet zich fotograferen in een T-shirt met de tekst Born to be wild, een beeld dat door de Oegandese overheid veelvuldig werd verspreid om te benadrukken dat de LRA bestond uit ‘hyena’s’, de belichaming van het absolute kwaad. Kony’s Leger van de Heer zei te streven naar een wereld waar de bijbelse tien geboden werden nageleefd. Maar in de praktijk gaf de leider aan die geboden zijn eigen, macabere invulling.

Wie de foto’s gaat zien die door die onmensen zélf zijn gemaakt, bereidt zich dus voor op het ergste. Maar waarmee de bezoeker in de eerste ruimte van de expositie op driehoog in het Antwerpse fotomuseum FoMu wordt geconfronteerd: printjes op 13x18 centimeter-formaat uit de periode 2002-2003, de exacte opnamedatum af te lezen van de digitale getallen die in het lab als service toentertijd werden meegeleverd. Ze doen even denken aan de vakantiefoto’s van een willekeurige toerist. Honderden zijn het er, in die benauwde ruimte: strijders, vrouwen en kinderen, in de Oegandese wildernis van dunne boompjes en hoog grasland – niet de geheimvolle Heart of Darkness-jungle waar Kony’s LRA in internationale media vaak ten onrechte werd gesitueerd.

null Beeld RV unknown photographer © ARLPI
Beeld RV unknown photographer © ARLPI

Vele doelen

Bij een tentoonstelling als deze is context onontbeerlijk. Want als die ontbreekt, vraag je je al gauw af waarom je voor deze foto’s naar het museum zou gaan. Het zijn overduidelijk amateurkiekjes en ze variëren bij eerste aanblik steeds op het thema (groeps)portret, sommige grimmig, andere getuigend van saamhorigheid en genegenheid. Nee, geen doden, geen gewonden.

Samensteller van de tentoonstelling (en het bijbehorende boek) Kristof Titeca heeft als hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen, kenner van Oeganda en de voormalige Belgische kolonie Congo, jarenlang onderzoek gedaan naar de herkomst van de foto’s en naar de mensen die erop staan. Hij ondervroeg hen en de nabestaanden van de talrijke omgekomen strijders over de omstandigheden waarin ze leefden – en nam de relevante foto’s pas op in expositie en boek nadat hij hun toestemming had verkregen. Hun status als ex-strijder van de LRA is begrijpelijkerwijs in Oeganda nog steeds een precaire aangelegenheid.

De foto’s hebben, zo blijkt in de tweede zaal in het FoMu, velerlei doelen gediend: persoonlijke, sociale, propagandistisch-militaire. Op het persoonlijke vlak hadden ze de functie die elk familiealbum heeft: herinneringen koesteren, hoogtijdagen markeren. In omstandigheden zonder zelfs maar de meest basale faciliteiten, laat staan een fotolab, kreeg een ‘familiekiekje’ algauw grote emotionele waarde. De filmpjes werden vaak via-via, langs een netwerk van strijders en burgers, naar de ontwikkelcentrale ver weg vervoerd, de printjes keerden op gelijksoortige wijze bij de LRA terug.

De foto’s dienden dus ook een ‘hoger’ doel, bijvoorbeeld als wisselgeld in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren die in 2002-2003 op gang kwamen. Kony’s leger was in het defensief geraakt, het werd om strategische redenen verjaagd uit Zuid-Soedan. Daar was het eerder, net als Al Qaida-leider Osama bin Laden, gastvrij onthaald en van wapens voorzien om van daaruit Oeganda binnen te vallen. De verzwakte Kony had er belang bij rivaliserende groeperingen te paaien en een manier om dat te doen was door de uitwisseling van foto’s. Doodgewone mensen zijn we, vredelievend en als ieder ander bezig een normaal leven te leiden: dat was de impliciete boodschap.

Maar foto’s werden even makkelijk ingezet om vijanden schrik aan te jagen. Fotografeer goed getrainde, bloeddorstige strijders met zwaar wapentuig en de tegenstander raakt geïntimideerd. Laat zulke foto’s rondslingeren in de buurt van een legerbasis en je bezorgt de soldaten van het regeringsleger een slapeloze nacht. Het zijn beproefde propagandamiddelen, waarvan de effectiviteit voor niet-betrokkenen niet is na te gaan.

Kleuters in camouflagepak

In die tweede zaal is een aantal foto’s groter afgedrukt. Die bieden meer inzicht dan die op het formaat van vakantiekiekjes. Je kunt de gezichtsuitdrukkingen beter bekijken, sociale interactie tussen de geportretteerden waarnemen (soms zijn de onderlinge tensie en hiërarchische verschillen voelbaar) en beter de omgeving zien waarin de strijders leefden: een houten stoel leek er zo ongeveer de grootst denkbare luxe. Kleine kinderen, kleuters soms al in camouflagepakjes, zijn er volop. Een schooltje of iets wat daar in de verste verte aan doet denken? Nergens te zien. Sommige foto’s roepen een onbestemde spanning op, zoals die waarbij op de voorgrond frontaal een vrouw staat geportretteerd – ze kijkt weg van de camera – en op de achtergrond een man, op de rug gezien. Het lijkt alsof we getuige zijn van schuldbesef.

Waar de bijschriften veel in het ongewisse laten, bieden video’s van voormalige LRA-strijders en -aanhangers de schokkende verhalen die onontbeerlijk zijn om door te dringen tot de ware aard van het leger. De getuigenissen gaan over de manier waarop de strijders bij de LRA terechtkwamen: ze werden ontvoerd, vaak nog als kinderen, gehoorzaam, makkelijk plooibaar, moedig in de strijd en meedogenloos in het gebruik van geweld. Wie probeerde te ontsnappen aan het leger moest dat met de dood bekopen. Geen snelle dood, vertelt een voormalig strijder, maar eentje waarbij kindsoldaten hun slachtoffer met bajonetten staken, waardoor het sterven wel drie kwartier in beslag kon nemen.

Strijders ‘bezaten’ vaak meerdere vrouwen, die in de mate waarin hun gunsten werden verleend afhankelijk waren van hun populariteit bij hun echtgenoot. Wie in de smaak viel, kon als presentje weleens een mooie jurk krijgen van haar man – de herkomst van zo’n op de foto trots gedragen trofee doet het ergste vrezen.

Naast verhalen over de gruwelen zijn er ook de herinneringen aan het alledaagse leven, met het gezin, met maaltijden, voetbalpartijtjes en dansavondjes met livemuziek die voor het nageslacht werden vastgelegd. En zo ga je je als bezoeker steeds meer realiseren hoezeer die strijders óók doodgewone mensen waren die slachtoffers waren, die zelden uit vrije wil het pad van de gruweldaden opgingen maar daartoe werden gedwongen. Ze hadden domweg geen keuze.

Behalve de video’s getuigen tekeningen van kindsoldaten van de gruwelijke LRA-methoden en de traumatische uitwerking die ze hadden: er is een kleurschetsje van een gezien de basale stijl nog zeer jong kind waarop het moorden met bajonetten en het vloeien van bloed expliciet is verbeeld. Je vraagt je meteen af wat er van zo’n kleintje moet zijn geworden, mocht het nog in leven zijn.

Rebel Lives toont overtuigend aan hoezeer gruweldaden mensenwerk zijn en niet, althans niet alleen, zijn ontsproten aan de geest van psychopaten en exotische sadisten. Dat besef is niet nieuw, maar toch telkens weer verontrustend en deprimerend.

Rebel Lives, Photographs from inside the Lord’s Resistance Army door Kristof Titeca. Hedendaagse foto’s van voormalige LRA-leden door de Congolees George Senga.
Fotomuseum Antwerpen, t/m 6/10.
Gelijknamige catalogus: Hannibal, € 39,95.

Lord’s Resistance Army

De foto’s van Joseph Kony’s Lord’s Resistance Army, dat in 1987 werd opgericht, zijn gemaakt in de periode 2002-2003. In die periode, waarin het leger-op-drift nieuw territorium zocht in Oost-Oeganda, zijn naar schatting 5.000 kinderen ontvoerd en aldus onder dwang toegetreden tot de LRA. In 2006 werd het aantal ontvoeringen door de LRA geschat op 38.000 kinderen en 37.000 volwassenen. Kony, die zichzelf als een profeet beschouwt en aan wie door medestrijders bovenmenselijke kwaliteiten worden toegedicht, is nog steeds voortvluchtig. De LRA is na jaren strijd met regeringstroepen intussen teruggebracht tot een splintergroepering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234