Maandag 18/10/2021

media

Radio Gaga-makers presenteren event over Groote Oorlog: "Gelukkig zijn we elkaars beste waakhonden"

►Dominique Van Malder (l.) en Joris Hessels op de Noordzee.
►Dominique Van Malder (l.) en Joris Hessels op de Noordzee. "Blijkbaar worden wij plots gezien als een succesvol product."Beeld Thomas Sweertvaegher

Als alles goed gaat, vallen ze elkaar vrijdag voor de camera's in de armen, na een tocht van 10 kilometer langs de Belgische kust. Joris Hessels en Dominique Van Malder presenteren dan een herdenkingsevenement rond de Groote Oorlog, maar met de blik op de toekomst. Omdat er iets op het spel staat: de wereld waarin hun kinderen opgroeien.

De ene komt aangewaggeld op flanellen benen, de ander bestelt kiplekker een Duveltje - Dominique Van Malder beweert in een vorig leven zeeman te zijn geweest. Het duo heeft een shoot achter de rug op de Noordzee, die zich blijkbaar van haar meest ruige kant liet zien. Alles voor de goede zaak.

Met Waterfront, een grootschalig kustevenement dat het laatste herdenkingsjaar rond WOI inluidt, wagen de heren zich aan een ambitieus project. Tussen de havens van Oostende en Zeebrugge zullen zesduizend vrijwilligers een menselijke ketting vormen en per twee een bootje te water laten. Van Malder en Hessels vertrekken elk aan één kant en lopen elkaar tegemoet, onderweg verhalen sprokkelend over de oorlog van toen en conflicten van nu. De tocht wordt live uitgezonden op Canvas als "als een kruising tussen Ter land, ter zee en in de lucht en Terzake".

Van Malder: "We wilden geen historische terugblik op de bombardementen van 1918 - Waterfront gaat over nú. Ja, we babbelen met nazaten van oorlogsslachtoffers, maar ook met mensen die iets anders hebben meegemaakt." Hun gesprekspartners op een lichtvoetige manier een verhaal ontlokken, al spelend omgaan met de soms harde realiteit - het zit deze theater- en televisiemakers in het bloed. De afgelopen seizoenen oogstten ze lof voor de fijnzinnige manier waarop ze in Radio Gaga kleine levensverhalen optekenden.

Theater kan levens redden

Toch twijfelden ze toen hen werd gevraagd om Waterfront te presenteren. Van Malder: "Wij hebben geen herinneringen aan de oorlog, we weten eigenlijk zelfs niet wat dat is." Hessels: "Tegelijkertijd moet je de tv maar aanzetten om de bootjes te zien." Van Malder: "En iedereen weet wat verlies is. Daarover verhalen vertellen werkt helend."

Verhalen waren altijd al hun stiel, maar met de jaren groeide het bewustzijn over de impact van theater op het leven. Radio Gaga ontstond als een kleinschalig project binnen het Gentse psychiatrisch ziekenhuis Dokter Guislain, zonder één camera in de buurt. Van Malder: "Toen ik theater ging studeren, wist ik niet zeker of dat mijn medium was. Maar in het Guislain bleek direct dat het fokking noodzakelijk kon zijn. Theater kan levens redden, en dat bedoel ik letterlijk. Zoals die keer dat iemand ons een brief schreef waarin stond dat hij sinds Radio Gaga voor het eerst naar de bakker is durven gaan om sandwichkes te halen."

Het duo in 'Radio Gaga'. Beeld © Philippe Banze - VRT 2017
Het duo in 'Radio Gaga'.Beeld © Philippe Banze - VRT 2017

Die kwetsbare verhalen buiten de schijnwerpers ontwikkelden zich aanvankelijk naast hun werk in het 'echte' theater - tot de grens ging vervagen. Hessels: "Na een tijd merk je dat het werk op en naast het podium niet zo ver uit elkaar ligt. Mijn moeder heeft jaren gewerkt in de psychiatrie, ik ken die plekken al van toen ik een kind was. Mijn liefde voor de onaffe mens, die in elke voorstelling steekt, heb ik daar opgedaan." Van Malder: "De noodzaak die je voelt op zo'n 'zijspoor' begint door te werken in alles wat je doet - in gewone producties, maar ook in je dagelijks leven. Je engageert je in een vzw, op de school van je zoon. Je wordt een bewustere mens, je wilt iets betekenen voor de wereld waarin je kinderen opgroeien."

Authenticiteit is modewoord

Het bewustzijn van Hessels en Van Malder groeide ook door ouder te worden, een gezin te stichten, en zoals iedereen en cours de route wat klappen te krijgen. Van Malder: "Wanneer je kinderen krijgt besef je plots scherp waar je vandaan komt, wie je wilt zijn. Je moet je niet meer alleen staande weten te houden als speler, maar ook als mens, als vader. Dan moet je begrenzen. In het verleden heb ik dat te weinig gedaan en ik heb daar heel wat bij verloren. Je bent druk bezig, maar je vergeet dat je je ook als papa hebt geëngageerd." Hessels: "Als je van school komt wil je maar één ding: een goede acteur zijn." Van Malder: "Hij heeft snel ingezien dat dat geen avance is." Hessels (onverstoorbaar): "Nu wil ik vooral een goed mens zijn."

Van grenzen gesproken: het ging de afgelopen jaren behoorlijk hard voor het Gaga-duo. Even wennen toch. Van Malder: "Wij zijn bereikbare mensen, maar je hebt er geen idee van waarvoor we allemaal al zijn gevraagd - van trouwfeesten tot politieke partijen. Blijkbaar worden wij plots gezien als een succesvol product." Hessels: "Het betekent dat je goed moet blijven luisteren naar wat je zelf belangrijk vindt. Dat is moeilijk, omdat zelfs 'authenticiteit' tegenwoordig een modewoord is. Gelukkig zijn we elkaars beste waakhonden."

Waterfront op 29/6 om 19 uur langs de kustlijn of op Canvas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234